reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

Ja w zeszłym roku byłam na chorobowym 6 tyg, w trakcie mojej pracy i dostałam 614 zł chorobowego🙄
Jestem na własnej działalności.
Do tego w trakcie l4 nie możesz wykonywać żadnych obowiązków firmowych, nawet wystawianie faktur, więc w zależności od rodzaju działalności, możesz stracić klientów.
Niektórzy adwokaci którzy byli na macierzyńskim bali się nawet mi za fakturę ze swojego konta zapłacić jak miałam substę - wiec zastępstwo tez potrafi być problematyczne w tej sytuacji

reklama
Poza tym ja jestem na małym ZUSie wiec tez nie płace pełnej składki chorobowej - nie byłoby mnie na to stać
Ja jestem na tym mały zus plus.
I jeśli zajdę w ciążę to macierzyńskie mnie czeka 1000 zł przez rok. Ale chociaż tyle dobrego, że w trakcie macierzyńskiego można wykonywać obowiązki firmowe to będę musiała pracować z domu razem z niemowlakiem🤡

I co śmieszne, wystawiać faktur nie możesz ale opłacać tak xD i zus trzeba płacić, a oni z chorobowym też się spóźnili kilka tygodni i dopiero później mi naliczyli nadpłatę na zusie. Bo jakbym nie zapłaciła zusu to już bym chorobowego nie dostała
A jakbyś chciała zawiesić działalność na czas macierzyńskiego, Ale ktoś Ci zapłaci z opóźnieniem w tym czasie i musisz mu z tej okazji wystawić rachunek to musisz sobie odwiesić działalność, co i tak trzeba zrobić na miesiąc ;)

Poza tym ja jestem na małym ZUSie wiec tez nie płace pełnej składki chorobowej - nie byłoby mnie na to stać
A nie bierzesz pod uwagę powyższenia wymiaru składek, żeby mieć macierzyński sensowniejszy? Bo przy małym Zusie to chyba tylko kosiniakowe trochę ratuje sprawę i wychodzi tego macierzyńskiego 1000 PLN miesięcznie.

Ja jestem na tym mały zus plus.
I jeśli zajdę w ciążę to macierzyńskie mnie czeka 1000 zł przez rok. Ale chociaż tyle dobrego, że w trakcie macierzyńskiego można wykonywać obowiązki firmowe to będę musiała pracować z domu razem z niemowlakiem🤡
Ja tego na razie nie widzę. Bo co mi z tego, ze mogę pracować z domu, jak gro obowiązków wykonuję poza nim. ;)

A jakbyś chciała zawiesić działalność na czas macierzyńskiego, Ale ktoś Ci zapłaci z opóźnieniem w tym czasie i musisz mu z tej okazji wystawić rachunek to musisz sobie odwiesić działalność, co i tak trzeba zrobić na miesiąc ;)
Mam taki rodzaj działalności, że zeby utrzymać klientów, nie mogę zawiesić nawet na 2 tygodnie 😪

A nie bierzesz pod uwagę powyższenia wymiaru składek, żeby mieć macierzyński sensowniejszy? Bo przy małym Zusie to chyba tylko kosiniakowe trochę ratuje sprawę i wychodzi tego macierzyńskiego 1000 PLN miesięcznie.
Aktualnie jak się podwyższy w ciąży to ZUS to podważa i idzie do sądu i nie płaci nic. Być może po 10 latach nawet wygrasz i coś dostaniesz, ale jakby nie w tym rzecz ;)

reklama
Do góry