reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

reklama
Hej dziewczyny, u mnie już w miarę stabilnie. Odwiozłam męża na lotnisko, wyryczałam się za wszystkie czasy i pora wracać do życia (?!)
Włączę się do tematu bo ja mam 16-latkę w domu i u nas seks, bliskość, nagość nigdy nie było tematem tabu, oczywiście bez skrajności - nie latamy na golasa po mieszkaniu ale często gęsto wparowujemy sobie do łazienki 😅 ona zamieszkując z nami dość szybko zaczęła zadawać otwarte pytania, o dziwo często też brała mojego męża na spytki(taty brakło gdy miała 4lata) Wiem, że jest świadoma skąd się biorą dzieci, wpoiłam jej szacunek dla własnego ciała i decyzji. Pozwoliłam jej zrezygnować z WDŻ gdy pokazała mi podręcznik i powiedziała, że żenujące są te lekcje. I owszem nie jest moją córką, choć tak często ją traktuje, ale wiem, że gdyby zaliczyła wpadkę to uszanowałabym jej decyzję.
W temacie ZD i innych wad płodu to całkiem niedawno o tym myślałam, co bym zrobiła i dotarło do mnie, że nie brałam takiej opcji w ogóle pod uwagę 😱 i trzeba zmierzyć się teraz z kolejnym tematem. Póki nie ma ciąży to chyba wolę zakładać i żyć w przeświadczeniu, że jaki się już uda to będzie zdrowy bobas.
też tak sobie myślę, że póki nie jestem w tej sytuacji to wole sie tym nie zadręczać...

Wiedziałyście że są leki bezpłatne do stosowania w ciąży? Dla mnie dzisiaj to odkrycie 😄 czyli luteinę i heparyne jeśli będę potrzebować to wystarczy iść do lekarza na nfz i dostanę za darmo? Ktoś to sprawdził w praktyce?

Załączniki

• Screenshot_20220619_145922_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_20220619_145922_com.android.chrome.jpg
    302 KB · Wyświetleń: 44
Wiedziałyście że są leki bezpłatne do stosowania w ciąży? Dla mnie dzisiaj to odkrycie 😄 czyli luteinę i heparyne jeśli będę potrzebować to wystarczy iść do lekarza na nfz i dostanę za darmo? Ktoś to sprawdził w praktyce?
Oczywiście. Nikt normalny chyba by nie płacił ponad 300 zł za heparynę miesięcznie w ciąży. 😉

To nie takie proste, zależy z jakiego powodu ta heparyna. Niektórzy lekarze nie wystawią refundowanej recepty jak się nie ma na koncie całej historii poronień i to jest działanie "profilaktyczne". :(

reklama
Dokładnie ale większość przypadków to jednak ze wskazań i wtedy jest za darmo 🙂
Ale jest milion takich postów w internecie, że dziewczyny w ciąży płacą 100 procent za heparynę, bo mają tylko mutacje genetyczne i kilkuletnie problemy z zajściem w ciążę ale nie mają udokumentowanych zakrzepów i poronień :(. Nasz kraj taki piękny ;)...

Do góry