reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta niemowlaka-co i kiedy !

nie dziwię Ci się Renee, że masz na to nerwy, bo wszędzie inaczej pisze. A jak ja pierwszy raz go robiłam to z 5razy Mama z siostrą mi tłumaczyły, bo to z lekka popieprz.... jest:wściekła/y:
Normalnie siostrę przed chwilą wołałam i czytała czy Ci dobry przepis napisałam. No i mówi, że oki!:tak:A studzi się bo żelazo z mleka ginie pod wpływem wys. temp.

reklama
Tak szczerze to robiła teściowa.Ugotowała np.jabłka i na tym wywarze zrobiła kisiel z torebki.Posłodziła i jak ostygło mała piła .Bardzo jej smakowało.

No ja to bym się bała dać Mai kisiel z torebki bo tam jest mnóstwo konserwantów, no a ona jest wrażliwiec:-(
Ale można zrobic kisiel na bazie soków np. BoboVity czy innych i poprostu dodać mąki ziemniaczanej. Tyle że to tak samo jakby ten sok wypiła:baffled:

Czasem w nocy przebudza się ale tak jak piszecie bo potrzebuje się potulić. Chwilkę possa i śpi dalej. U mnie to nie jest problem bo mały śpi z nami a ja dzięki temu się wysypiam, bo nie muszę wstawać do niego do łóżeczka. Dla mnie to sama wygoda:happy: !
Mamomisia ja też brałam Maję do siebie. Przez pierwsze 4 miesiące Maja miała kolki do 4 nad ranem:-(więc lądowała u mnie bo była spokojniejsza. Teraz śpi już w miarę ładnie w nocy, obudzi się ok. 4 /czasem 6/ i automatycznie ją biorę. Jest to wygoda, ale wiem, że źle robię. Bo mam już sublokatora:wściekła/y: i ja ją tego nauczyłam.:zawstydzona/y:
Moja siostra ma 2 chłopaków /2 i4 lata/, jeden przychodzi do niej ok. północy drugi nad ranem. I tak śpią w czwórkę. Czasem to moja siostra idzie do łóżeczka jednego z nich, bo się niemieszczą.:no:

A ja zrobilam dzisiaj Oliwii koktajl owocowy:-) Pila tak szybciutko i smacznie ze az milo bylo popatrzec:tak: :-) Nawet mnie smakowalo ;-) :-D

JA tez ostatnio zrobilam mojej Malej taka pychotke, ze jak sie zabralam za probowanie, to troche za duzo zniknelo z miseczko :) robie po prostu kleik ryzowy na mleczku i dodaje pol sloiczka deserku albo tre jabluszko. pycha!!

dziewczyny, jak to jest z bananami? mozemy dac dziecku juz surowe banany? w mojej "amerykanskiej :) " ksiazce i w takiej, co dostalam od mojej mamy z lat 70, pisze ze mozna, a moja lekarka mowila, ze to tez cytrus.

Dzikidzik ja też wiem, że źle robię ale już zaczęłam go uczyć spać w łóżeczku w dzień. Przesypia góra 20 min do pół godziny i już chce do cyca. Wieczorem też próbowałam usypiać bez cyca, ale pospał godzinkę i się tak wybudzał, że cyc nie pomagał i 2 godziny z głowy. Trzeba było z nim brykać do 23. I kończyło się na tym, że jak chciałam żeby znowu zasnął to i tak tago cyca mu musiałam dać.

reklama
Iwonko ja czytałam w książce "Pierwszy rok z życia dziecka", że banany można podawać od 6 miesiąca. Mnie natomiast położna wystraszyła, że od bananów dziecko może zachorować na lambrie. ja już próbowałam mu raz dać banana. Zrobiłam mu taki przecier owocowy z grubego plasterka banana, kawałka arbuza i kawałka tartego jabłuszka. Zjadł i domagał się jeszcze. Pychotka!!! Trzeba tylko uważać aby banana w środku poobkrawać,żeby nie miał tych czarnych końcówek i w środku nie był czarny. Czytałam też, że najlepiej wybierać banany dojrzałe te z brązowymi plamkami.

Do góry