reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta niemowlaka-co i kiedy !

Ja dzisiaj ugotowałam drugi raz małej zupkę, tym razem były inne proporcje warzyw i wyszła mi lepsza:tak: . Czy Wasze dzieci też robią teraz kupki w postaci takich twardych bobków:confused: :eek: Ala potrafi mi kupę cały dzień robić, do każdej pieluszki po jednym bobku.:baffled: Tak się zastanawiam czy nie przestać jej dawać na kilka dni obiadków i zobaczyć jak będzie z tą kupą.

reklama
Ja dzisiaj ugotowałam drugi raz małej zupkę, tym razem były inne proporcje warzyw i wyszła mi lepsza:tak: . Czy Wasze dzieci też robią teraz kupki w postaci takich twardych bobków:confused: :eek: Ala potrafi mi kupę cały dzień robić, do każdej pieluszki po jednym bobku.:baffled: Tak się zastanawiam czy nie przestać jej dawać na kilka dni obiadków i zobaczyć jak będzie z tą kupą.
Tak jest jak wprowadza się pokarmy stałe. Kupki robią się takie bardziej podobne do dorosłych :tak::tak::tak::tak:

A ja mam pytanie, ile razy Wasze dzieci jedza w ciagu doby, jakie ilosci i co?

Pytam, poniewaz zaczelam sie ostatnio zastanawiac, czy nie przekarmiam Macka.
On je: o godz 20 180-210ml mleka zageszczonego 5 lyzeczkami kleiku, o ok godz 2 i 5 cyca(nawet sporo wyciaga bo czuje), ok 7 cyca(ale zaledwie kilka lykow), potem ok 8.30-9 120-150ml mleka(czasem zageszczonego kaszka), ok 11 albo 120ml mleka albo sciagniete mleczko z cyca, ok godz 14 120ml mleka, ok godz 17 120ml mleka. W miedzyczasie probuje go poic, ale to jest baaaardzo trudne, bo on pluje, wysuwa jezyk, czy to pije z butelki czy z lyzeczki, dostaje raz dziennie troszke zupki(1 sloiczek ma na 3 dni) i deserku owocowego(1 slloiczek ma na 2-3 dni, raz tylko zjadl naraz!). Podsumowujac, je on butle ok 5 razy dziennie(okolo 660-720ml mleka modifikowanego, czasem cyca zamiast jednej porcji, albo cyca i mniejsza porcje), wczesniej probuje mu dac cyca, ale nie zawsze chce, a nocy dostaje 3 razy cyca. No i zupki na oko ok 40ml dziennie ale nie zawsze, bo on zaczal duzo sypiac i nie mam mu kiedy dawac, a jak jest bardzo glodny to tylko butla go uspakaja. Czy go nie przekarmiam?:confused:

Royanna Twoj Macius je wiecej niz moja Oliwka ale to nie znaczy ze GO przekarmiasz, przeciez karmisz Go gdy jest glodny, a zreszta uwierz mi ze gdyby Macius nie chcial jesc to nic nie udaloby CI sie w Niego wmusic. Wiec napewno dostaje tyle jedzonka ile potrzebuje :tak:i nie martw sie;-)

Moja Ala je ok. 6-7 rano cyca, ale resztki cyca więc raczej nie za wiele;-) , jak widzę, że jest niedojedzona to ok.9:30 dostaje 120 ml NANa z kaszką ok. 11:00 deserek pół lub cały słoiczek, ok.14:00 cyca lub znowu kaszkę 120 ml, o 16:00 zupkę pół lub cały słoiczek, przed 20:00 210 ml NANa z kaszką na dobre spanie:tak: :-D , w nocy je raz cyca. No i w ciągu dnia 3 herbatki. Wydaje mi się, że je mało.:eek: :baffled:

No to mój Filip je bardzo mało bo o 8-ej 160 ml mleka o 12-tej 160 ml mleka o 15-tej pół słoiczka deserku o 16-ej 160 ml mleka i o 20-tej 210 ml mleka z kaszką. W nocy nie je w ogóle. Herbatki wypija ok. 150 ml przez cały dzień a i tak najwięcej z tego przed snem. Dzisiaj podam mu pierwszy raz zupkę i już się zastanawiam jak to zrobić żeby było dobrze bo nie chciałabym żeby zastąpiło mu to jedną porcję mleka.

Hmmm, to moj Maciejek to faktycznie maly glodomorek:-D i na tle Waszych szkrabow je sporo. W nocy sam sie domaga 2 razy karmienia. Daje mu sporo mleka, bo nie bardzo ma ochote jesc zupki i deserki, a pic to juz w ogole nie ma checi, walcze z nim oto, probowalam nawet doslodzic wode, ale to na nic:no:
Luczynko, pewnie masz racje:tak:Ale czasem on sie wlasnie burzy przy jedzeniu i chyba dlatego, ze nie jest glodny, a mnie sie wydaje, ze juz powinien, wiec go karmie. To moja schiza przez to, ze bardzo dlugo mial on problemy przy przybieraniu na wadze. Ale musze zmienic moje podejscie do jedzonka:tak:A Oliwka je mniej bo jest kobietka;-)

Renee
, mnie sie wydaje, ze dieta Twojej coreczki jest lepsza od diety mego synka, moze sprobuje go podobnie karmic, moze sie uda cos innego mu wcisnac zamiast jednej porcji mleczka.

Rybko, Twoj synek jest mlodszy wiec pewnie mniej potrzebuje jesc:tak:, ja tez mialam problem jak i kiedy podawac MAciusiowi deserki i zupki, bo zamiast porcji mleczka nie chcial, bo krzyczal, ze chce mleczko, a miedzy posilkami mala przerwa(ok 3-3.5 godz)i albo akurat skonczyl jesc, albo mial drzemke, albo nie zawsze byl akurat glodny. Nawet nie wiedzialam, ze moge miec problemy z wprowadzaniem nowosci:-(

Może z Maciusia szykuje się poprostu duży facet:-D
Maja też dużo jadła gdy miała 2 ms., co równe 3godz. Ja niewyrabiałam i dużo dostawała sztucznego mleka. A gdy miała 3ms to był z niej niezły pulpet.:tak: Postanowiłam karmić ją piersią, cały czas. Mimo, że miałam mało pokarmu, jakoś starczało. Dostawała tylko butlę przed snem. Starałm się zajmować jej czas, na rękach zapominała jakoś o jedzeniu. Może czasem wcale niepotrzebowała tyle jedzonka, tylko mi się tak wydawało.:zawstydzona/y: Teraz je podobnie do Alicji,
o godz.
5 pierś /niewiele/
9,30 pierś /odciągnięte ok.120ml/
11 deserek
13 soczek
14,30 zupka + herbatka
17 pierś /120ml/
19 240ml:szok: mlaczka z kaszką,
23,30 pierś

Pisalam niedawno ze Olwia pluje nam kazda kaszka. Wczoraj rano nie mialam juz mleka, bo nie bylo w sklepie i aptece i pani z apteki obiecal sciagnac dopiero na 10rano wiec z rana Oliwia musiala dostac kaszke malinowa do picia. I wypila cala butle (230ml) jednym tchem :szok: Ale gdy wieczorem do mleka dodalam Jej tylko jedna miarke tej kaszki to znowu plula mlekiem:no::wściekła/y: WIdoznie kaszke zje tylko na glodniaka z samgo ranka :-(

reklama
zastanawia mnie nie to czy przekarmiacz macka Royanno ale
"dostaje raz dziennie troszke zupki(1 sloiczek ma na 3 dni)" jak ma sloiczek na 3 dni gdy na kazdym pisze zuzyc do 24 godzin? moj maly juz podwoil swoją wage myslalam ze on je duzo ale wasze to dopiero glosomory !!!

pobudka o 7 i jemy 180 mleka z 2 lyzeczkami kaszki <--- butelka
spimy do 11 i jemy 210 mleka z 2 lyzeczkami kaszki <-----butelka
o 13 mamy obiadek pol sloiczka duzego czyli ok 100 ml zupy
o 16 jemy kaszke 90 ml zageszczoną tak ze lyzka stoi :) do tego 120 herbatki
o 20 jemy 210 mleka z 2 lyzeczkami kaszki <---------- butelka

4 posilki butelkowe; raz sloik, raz herbata, raz kaszka na gesto;

czytajac wasze wypowiedzi ciesze sie ze wczesniej zaczelam malemu podawac rozne pokarmy :)) on teraz z ochotą je wszystko co mu dam;

Do góry