reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta Maluszków

Gratulacje przespanej nocy. U nas tez od kilku dni brak budzenia nocnego, ale.... Wczesniej Natalka budzila sie kolo 4-5 na jedzonko i szla dalej spac do 9. Teraz nie budzi sie w nocy, ale za to o 7 rano obudzi sie glodna, zje, ale juz nie mysli spac dalej tylko arie operowe odstawia :-) A mama nauczona przez dziecko spania do 9, probuje drzemke przy tych ariach jeszcze uskuteczniac :-D

hmm... to widzę, że Natalka chyba przekazała tę umiejętność myślami do mojego Q :-) bo my właśnie o godz. 7 jak zostaliśmy obudzeni to już nie było mowy o spaniu... włączył się smerf maruda i żądanie uwagi

reklama
jesli mam zle info to mnie poprawcie,nie chce się madzyc ale raczej jesli juz podajemy kaszki to tylko raz dziennie, gdyz maja one duzo kalori wiec wiecej porcji na dzien to za duzo jak na małe dziecko które jeszcze ne jest zbyt ruchliwe samodzielnie.

ja nie robię kaszki takiej jak z przepisu (ta jest gęsta) do mleka dodaje trzy miareczki (te z mleka modyfikowanego) więc mleczko jest delikatnie gęściejsze, a mała poznaje nowy smak. Może faktycznie masz rację w następnym tygodniu mamy szczepienie więc zapytam pediatrę czy mogę tak podawać

Borys jak zwykle obudzil się przed 2, wszamał i poszedl w kime. Później jak zwykle obudził się drugi raz, ale nie wiem o ktorej (zwykle to ok 5), bo pojeczał postękal, a że ani ja, ani T, sie z dupskiem nie ruszylismy to chyba zasnął. No ja napewno zasnęłam...heheheh i spal do 7 ;-)

akaata...masz racje z tym jedzonkiem, jest jakas teoria, ale to tez duzo zalezy od dziecka. Ja narazie Boryskowi nic nie daje, ale nie zarzekam sie ,że bede czekala aż do 8 października aby synus mial pełne 6 m-cy ;-). Może zaszaleje i podam mu coś 7 października ...:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
to bylo dobre:-D:-D:-D:-D:-D

Moje dziecko załapało że w okolicach 13-14 w godzine po cycku jest obiadek ze słoiczka... mija godzina od cycania i nic dziecka nie uspokoi i nie uciszy póki mama nie weźmie dziecia w nosidlo nie wsadzi, nie zaniesie do kuchni i nie pokaże że zajmuje sie JEGO jedzeniem... dzisiaj z radości to pluł, gulgał i kwiczał. Dobrze że pasy miał zapięte bo i skakał z tyłkiem z radosci na widok miseczki z papką...

Zapytałam dziś lekarza o podawanie warzyw gotowanych mówiąc o tym, że po 3 dniach marchewkowych Lenka miała zaparcia i podawaliśmy czopek. Lekarz zalecił nam rozpoczęcie rozszerzania diety od soku ze świeżej marchwi. Mamy marchew na ogrodzie, więc sokowirówka poszła w ruch i mała dostała butlę. Wypiła jednym tchem 60ml, czyli tyle co jej nalałam i chciała więcej, ale już Jej nie daliśmy, aby nie przesadzić za pierwszym razem. Wypiła to ok. 17:00. Od 18:30 do 19:30 byliśmy na rodzinnym spacerze, Lena cały przespała. Spała jeszcze do 20:15, później kąpiel, cyc i znów zasnęła. Ciekawa jestem, czy to reakcja na soczek..

Zapytałam dziś lekarza o podawanie warzyw gotowanych mówiąc o tym, że po 3 dniach marchewkowych Lenka miała zaparcia i podawaliśmy czopek. Lekarz zalecił nam rozpoczęcie rozszerzania diety od soku ze świeżej marchwi. Mamy marchew na ogrodzie, więc sokowirówka poszła w ruch i mała dostała butlę. Wypiła jednym tchem 60ml, czyli tyle co jej nalałam i chciała więcej, ale już Jej nie daliśmy, aby nie przesadzić za pierwszym razem. Wypiła to ok. 17:00. Od 18:30 do 19:30 byliśmy na rodzinnym spacerze, Lena cały przespała. Spała jeszcze do 20:15, później kąpiel, cyc i znów zasnęła. Ciekawa jestem, czy to reakcja na soczek..

Może jak Lenka ma zaparcia po marchewce spróbuj podać starte jabłuszko albo soczek jabłkowy

Może jak Lenka ma zaparcia po marchewce spróbuj podać starte jabłuszko albo soczek jabłkowy
Czopek podaliśmy jednorazowo (dokładnie połowę czopka) i problem zniknął. Powiedziano nam dzisiaj na szczepieniu, że zaparcia powoduje wyłącznie gotowana marchew, a soczek ze świeżej marchewki jest ok i w ogóle lepiej podawać zawsze najpierw sok a potem produkt właściwy, więc z jabłkiem zrobimy dokładnie tak samo.
A to jabłko to w jakich ilościach? 1/4 średniej wielkości jabłka będzie ok, czy na pierwszy raz lepiej mniej?

Czopek podaliśmy jednorazowo (dokładnie połowę czopka) i problem zniknął. Powiedziano nam dzisiaj na szczepieniu, że zaparcia powoduje wyłącznie gotowana marchew, a soczek ze świeżej marchewki jest ok i w ogóle lepiej podawać zawsze najpierw sok a potem produkt właściwy, więc z jabłkiem zrobimy dokładnie tak samo.
A to jabłko to w jakich ilościach? 1/4 średniej wielkości jabłka będzie ok, czy na pierwszy raz lepiej mniej?

na pierwszy raz to najlepiej tak 3-4 łyżeczki, to taka ćwiarteczka chyba będzie

reklama
No a ja twierdziłam, ze poczekam jeszcze z wprowadzaniem nowych pokarmów..:rofl2:. ale, że jakoś zakupiłam słoiczek, więc wczoraj zapodałam jej marchewkę z jabłuszkiem:tak: podałam przed wypadającym karmieniem, więc szamała, aż miło:-) za to jak się skończyło to wrzask był straszny... no i nie bardzo chciała zaciągać mleczko:-p myślę, ze dokończymy ten słoiczek, a wizytę mamy w poniedziałek to się dopytam jeszcze co i jak:tak:

Do góry