reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

Oficjalnie rozpoczynamy prowokację glutenową - 0,5 łyżeczki raz dziennie do zupki, a po miesiacu jezeli nie bedzie negatywnej reakcji idziemy na calosc z glutenem.
To mam do Ciebie pytanie. Jeszcze nie podaję nic poza piersią Adasiowi, ale myślałam na początku o glutenie. Wyjdę może na głupią, ale gdzie taki gluten nabyć?? :-)

reklama
To mam do Ciebie pytanie. Jeszcze nie podaję nic poza piersią Adasiowi, ale myślałam na początku o glutenie. Wyjdę może na głupią, ale gdzie taki gluten nabyć?? :-)

Nie kupuje sie glutenu w czystej postaci (nawet nie wiem czy taki mozna nabyc).
Zawiera go m.in. kaszka manna.
Sa 2 rodzaje kaszki mannej - zwykła (gotuje sie ja ok. 15 minut) i ekspresowa (zalewa sie wrzatkiem na minute). Ja polecam ta drugą.

I taka kaszkę możesz dodać do wybranego posiłku - ja bede dodawac do zupki.

Salamandra pogadaj ze swoim pediatra - Adaś nie ma jeszcze 4 miesiecy, nie wiem czy nie powinnas jeszcze chwile poczekac (moja kazala czekac do skonczenia 5 miesiecy)

Nie kupuje sie glutenu w czystej postaci (nawet nie wiem czy taki mozna nabyc).
Zawiera go m.in. kaszka manna.
Sa 2 rodzaje kaszki mannej - zwykła (gotuje sie ja ok. 15 minut) i ekspresowa (zalewa sie wrzatkiem na minute). Ja polecam ta drugą.

I taka kaszkę możesz dodać do wybranego posiłku - ja bede dodawac do zupki.

Salamandra pogadaj ze swoim pediatra - Adaś nie ma jeszcze 4 miesiecy, nie wiem czy nie powinnas jeszcze chwile poczekac (moja kazala czekac do skonczenia 5 miesiecy)

mi to samo powiedziała lekarka, jak również, ale nie wiem dlaczego, bo nie zapytałam, że najlepiej podać gluten póki jeszcze się piersią karmi.

dzieci cycusiowe powinny zacząć przyswajać gluten nie wcześniej niż w 5 miesiącu i nie później niż w 6, a dzieci cycusiowe w 6 miesiącu - wg systemu żywienia Hippa..

PS. znacie to : DODOMKU internetowy sklep spożywczy. Zakupy spożywcze przez internet, z dostawą do domu, biura, firmy. ...dbają o to, żeby mi pupencja przyrosła do krzesła, a potem to krzesło przerosła, oj dbają :-)

Co do glutenu to się zgadzam, że od 5 miesiąca. Wogóle chciałam jedzonko zacząć wprowadzać w tym czasie, ale mam wrażenie, że synek nie dojada. Od niedzieli budzi się w nocy 5 razy! I ciągle chce cycka. Wygladam jak z horroru. Gdybym mogła to jeszcze odespać to byłoby ok, a tak zgroza dla mnie

co do glutenu
to dzieci na piersi powinny go dostać po ukończeniu 4 miesięcy, a dzieci butelkowe po ukończeniu 5 miesięcy i tak jak dziewczyny piszą kaszka manna jest najlepszym rozwiązaniem :-) w każdym razie GLUTEN powinien zostać podany przed ukończeniem przez dziecko 6 miesięcy. wszystko to dzisiaj sprawdzałam na stronie hipp-a bo dostałam maila z informacjami bo Q dzisiaj 4 miechy kończy :-D

link do strony:
http://www.hipp.pl/?id=213
i wspomniany fragment:
"Zgodnie z nowym schematem żywienia produkty zbożowe zawierające gluten można wprowadzać do diety niemowląt karmionych piersią już po 4. miesiącu życia, a do diety niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym – po 5. miesiącu. W razie wątpliwości zapytaj lekarza."

Ostatnia edycja:
aaaaa dostałąm dzisiaj w końcu moją paczkę z hipp :-D jabłuszka, łyżeczka, herbatka i mleko po 6 miesiącu :-)

reklama
Co do glutenu to się zgadzam, że od 5 miesiąca. Wogóle chciałam jedzonko zacząć wprowadzać w tym czasie, ale mam wrażenie, że synek nie dojada. Od niedzieli budzi się w nocy 5 razy! I ciągle chce cycka. Wygladam jak z horroru. Gdybym mogła to jeszcze odespać to byłoby ok, a tak zgroza dla mnie

Mam to samo od paru dni i nie wiem co robić :eek: Ja z tych co stałe jedzenie chcą wprowadzić koło 6 miesiąca ale teraz już sama nie wiem. Poczekam parę dni poobserwuję i się okaże. Najwyżej zaczniemy wcześniej dokarmiać :sorry:

Do góry