reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

podzielam pogląd Aniez, na swoich dzieciach nie będę eksperymentować:-) a to, ze nie udowodniono szkodliwości nie oznacza, ze udowodniono nieszkodliwość...

Katik S jest ciągle na mm i jogurcie naturalnym, czasem też ser zółty, zadnych danonków, słodzonych jogurtów z owocami itp nie je, J się zdarzy zjeść jakieś takie dziwadło, a normalnie też jogurt naturalny + czasem mleko, ale takie z butelki, nie uht

reklama
W jakiej cenie w Polsce jest takie pasteryzowane mleko?
My teraz kupujemy 2 litry, i wystarcza nam na tydzien (generalnie tylko do kawy u nas mleko idzie).
Jak przejde z Polka na takie mleko, to u nas w promo kupie 2x 2 litry takiego mleka za 2 funty (10 pln).

My nigdy nie mielismy i nie bedziemy miec mikrofali, bo boje sie, ze bedziemy w przyrzadzaniu posilkow chodzic na łatwiznę i nawet wodę na kawę w niej grzać :-)

A jak juz jestescie przy mleku... Ja od 2 msc podaję młodemu mleko z kartonika. Pytanie czy dajecie 3,2%?
No i mogłybyście podać jakieś nazwy mleka,bo UHT to rozrozniam, ale ktore sa pasteryzowane?

Ja się dziś właśnie naczytałam o szkodliwości fluoru :szok: nie myślałam że to aż taki badziew . więc idę sobie jutro poszukac pasty bez

salamandra ja mam mleko koneckie, pasteryzowane, 2% w lodówce:-) tyle, ze dla dużego...

Aniam
ja już od dawna mam pastę bęz i dla siebie i dla dzieciaków, ponoć dosć fluoru jest w wodzie, nie trzeba juz w paście

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Mleko- my od zawsze pijemy 2%. Mniej procentowe to dla mnie sama woda, a z kolei wiecej niz 2% tluszczu nie potrzebuje.

Katik- ja kupuje po 2,30-2,5 za 1 litr (tyle chca u mnie w sklepie) ale wiele podchodzi pod 3 zeta za litr.
Salamandra- ja jak katik kupuje s% bo 3,2 to za duzo, a mniej niz 2 za malo, zeby sie witaminy przyswajaly. Jak dziecko drobne mozna dac i 3,2%, ale moje dzieci do drobinek nie naleza ;-)
I na UHATKU jest napisane, UHT (zawsze) i nie stoi w lodowce, pasteryzowane i mikrofiltrowane siedza w lodowie ;-) wiec odroznic latwo.

Aniam- nadmiar fluoru jest bardzo szkodliwy, ale zalezy co u Was do wody dodaja. Albo dzwonisz do wodociagow i pytasz (oni Ci podadza ile fluoru tam jest), albo dajesz swoja wode do zbadania :-) i tez 'jestes w domu'. Ja po prostu nie uzywam duzo pasty, dzieciom tez szczoteczki tylko 'smaruje' ociupinka, zdrowe zeby maja, wiec nie trzeba wiecej, w zyciu nie 'doszlam' do tego ziarenka groszku, co to niby na paste mam im klasc ;-)

Katik to na to samo ci wychodzi jak u nas.

Ja mam problem z tym mikrofiltrowanym ponieważ je trzba wypić w ciągu 24h po otwarciu, a u nas mało mleka idzie więc w miesiącu musiałabym wylewać jakieś 15l mleka lekko...
nie widziałyście go w mniejszych buteleczkach?
Do tej pory robiłam tak,że miałam w lodówce UHT i mikrofiltrowane i jak wiedziałam,że będzie mi więcej potrzeba to otwierałam to drugie,ale i tak rzadko się to zdarzało...

Aniez w nosie mam wodociągi , mamv taki kombajn pod zlewem w kuchni że z wszelakiego badziewia wodę nam płucze . ale kurna nie myślałam że zwykła pasta to taki syf :szok:

reklama
Aniam- no to jak wypłukujesz fluor z wody, to być może akurat ten w paście jest dla Ciebie wskazany. Nadmiar tego szkodzi... ale niedobór też ;-) spytaj dentysty, to Ci poradzi, co masz zrobić w Twojej sytuacji, bo jakby co, to szkoda zębów... trzecie nie rosną... a szkoda :-(

Kittek
- nie widziałam mleka w mniejszych pojemnościach, u mnie leci litr dziennie i to lekką ręką, więc nie pomogę :-(

Do góry