reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta Maluszków

podzielam pogląd Aniez, na swoich dzieciach nie będę eksperymentować:-) a to, ze nie udowodniono szkodliwości nie oznacza, ze udowodniono nieszkodliwość...

Katik S jest ciągle na mm i jogurcie naturalnym, czasem też ser zółty, zadnych danonków, słodzonych jogurtów z owocami itp nie je, J się zdarzy zjeść jakieś takie dziwadło, a normalnie też jogurt naturalny + czasem mleko, ale takie z butelki, nie uht

reklama
W jakiej cenie w Polsce jest takie pasteryzowane mleko?
My teraz kupujemy 2 litry, i wystarcza nam na tydzien (generalnie tylko do kawy u nas mleko idzie).
Jak przejde z Polka na takie mleko, to u nas w promo kupie 2x 2 litry takiego mleka za 2 funty (10 pln).

My nigdy nie mielismy i nie bedziemy miec mikrofali, bo boje sie, ze bedziemy w przyrzadzaniu posilkow chodzic na łatwiznę i nawet wodę na kawę w niej grzać :-)

A jak juz jestescie przy mleku... Ja od 2 msc podaję młodemu mleko z kartonika. Pytanie czy dajecie 3,2%?
No i mogłybyście podać jakieś nazwy mleka,bo UHT to rozrozniam, ale ktore sa pasteryzowane?

Ja się dziś właśnie naczytałam o szkodliwości fluoru :szok: nie myślałam że to aż taki badziew . więc idę sobie jutro poszukac pasty bez

salamandra ja mam mleko koneckie, pasteryzowane, 2% w lodówce:-) tyle, ze dla dużego...

Aniam
ja już od dawna mam pastę bęz i dla siebie i dla dzieciaków, ponoć dosć fluoru jest w wodzie, nie trzeba juz w paście

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Mleko- my od zawsze pijemy 2%. Mniej procentowe to dla mnie sama woda, a z kolei wiecej niz 2% tluszczu nie potrzebuje.

Katik- ja kupuje po 2,30-2,5 za 1 litr (tyle chca u mnie w sklepie) ale wiele podchodzi pod 3 zeta za litr.
Salamandra- ja jak katik kupuje s% bo 3,2 to za duzo, a mniej niz 2 za malo, zeby sie witaminy przyswajaly. Jak dziecko drobne mozna dac i 3,2%, ale moje dzieci do drobinek nie naleza ;-)
I na UHATKU jest napisane, UHT (zawsze) i nie stoi w lodowce, pasteryzowane i mikrofiltrowane siedza w lodowie ;-) wiec odroznic latwo.

Aniam- nadmiar fluoru jest bardzo szkodliwy, ale zalezy co u Was do wody dodaja. Albo dzwonisz do wodociagow i pytasz (oni Ci podadza ile fluoru tam jest), albo dajesz swoja wode do zbadania :-) i tez 'jestes w domu'. Ja po prostu nie uzywam duzo pasty, dzieciom tez szczoteczki tylko 'smaruje' ociupinka, zdrowe zeby maja, wiec nie trzeba wiecej, w zyciu nie 'doszlam' do tego ziarenka groszku, co to niby na paste mam im klasc ;-)

Katik to na to samo ci wychodzi jak u nas.

Ja mam problem z tym mikrofiltrowanym ponieważ je trzba wypić w ciągu 24h po otwarciu, a u nas mało mleka idzie więc w miesiącu musiałabym wylewać jakieś 15l mleka lekko...
nie widziałyście go w mniejszych buteleczkach?
Do tej pory robiłam tak,że miałam w lodówce UHT i mikrofiltrowane i jak wiedziałam,że będzie mi więcej potrzeba to otwierałam to drugie,ale i tak rzadko się to zdarzało...

Aniez w nosie mam wodociągi , mamv taki kombajn pod zlewem w kuchni że z wszelakiego badziewia wodę nam płucze . ale kurna nie myślałam że zwykła pasta to taki syf :szok:

reklama
Aniam- no to jak wypłukujesz fluor z wody, to być może akurat ten w paście jest dla Ciebie wskazany. Nadmiar tego szkodzi... ale niedobór też ;-) spytaj dentysty, to Ci poradzi, co masz zrobić w Twojej sytuacji, bo jakby co, to szkoda zębów... trzecie nie rosną... a szkoda :-(

Kittek
- nie widziałam mleka w mniejszych pojemnościach, u mnie leci litr dziennie i to lekką ręką, więc nie pomogę :-(

Do góry