reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta Maluszków

reklama
Nie wiedzialam gdzie to wrzucic, ale 'dietetyczny' watek chyba najlepszy ;-) ostatnio natrafilam na takie mleko www.piatnica.com.pl/prod_nowosci.php mikrofiltrowane, pasteryzowane w niskiej temperaturze, smaczne :-) Świetna alternatywa dla UHTego i tansze od Zimnego, ktore jest robione ta sama metoda mikrofiltracji ;-) Milandia tez niedroga, ale wiem, ze nie wszedzie dostepna, moze Piatnice dostaniecie (nawiasem, to jedna z niewielu marek, do ktorych mam zaufanie).

Ostatnia edycja:
aniez - ja serki Piątnicy uwielbiam:tak: Mleka poszukam..

Moja mała mnie zadziwia, takie to drobne a zjadła właśnie kanapkę z szynką, pół hot-doga od tatusia, pół rogalika z makiem i jeszcze czegoś w kuchni szuka:szok:

Elvie, ja mam tak codziennie, a tez po niej nic nie widac. Wczoraj dowiedzialam sie od pani w zlobku, ze Natka zjadla na obiad 4 placki ziemniaczane i jeszcze dzieciom z talerzy wyjadala :-D

he he he zaczynam uważać że ten rocznik tak ma :-D
owszem zdarzają się nam tutaj na kwietniowych dzieciakach niejadki lub małojadki ale chyba zdecydowana większość to odkurzacze na jedzenie ;-) :-)

O jajach mowa... Ja co 2 dzień słyszę "mamo jajo" i nie martwię się czy jest na miękko, sadzone, na twardo, omlet czy jajecznica bo na zmianę robię ze swojskich jaj ale czy nie za dużo... bo ona potrafi 3 na miękko zjeść:baffled: gdzieś czytałam że tyle się dzieciom nie powinno się dawać tylko co mam zrobić? zabrać w trakcie jedzenia, staram się już rzadziej robić ale sama się domaga. Udaje mi się Ją tylko omamić makaronem dla dzieci -motylki, zwierzątka i gwiazdki z mlekiem czy w zupie, nawet suche potrafi zjeść. Faktem jest że na jedzenie ma różne fazy -raz mięsa raz zupy (mleczne uwielbia), kakao pije bo to "czekeczukuladka";-) ale czasem się uprze i nic nie zje tylko pije

reklama
W poradniku żywienia dziecka jest napisane że 3-4 jajka tygodniowo dziecko powyżej 11 miesiąca... Jak wiadomo średnio się do poradników wytycznych w żywieniu stosuję ale jajka dużo cholesterolu mają

o to znalazłam na szybko

Obecnie trwają badania, które mają wykazać, czy cholesterol pochodzący z jaj ma wpływ na poziom cholesterolu w organizmie człowieka. Na razie warto stosować się do obowiązujących wskazań dietetycznych. Ograniczają one ilość spożywanych jajek do 3 tygodniowo, ze względu na wysoką zawartość cholesterolu w żółtkach. Jedno żółtko zawiera 270 mg cholesterolu, a nasze dzienne zapotrzebowanie na cholesterol wynosi 300 mg.

W przeciwieństwie do żółtek, białka jaj nie muszą być restrykcyjnie ograniczane w codziennej diecie. Zawierają one chude i bardzo dobrze przyswajalne białko, wapń i minerały. Ponieważ są świetnym źródłem chudego białka, powinny znajdować się w diecie osób, które chcą stracić na wadze lub zbudować masę mięśniową.

Do góry