reklama
zielona maupa
Na skrzydłach melancholii
ja wyjem zoltko, ale bialko, wlasciwie juz sama mysl o nim, doprowadza mnie do mdlosci.
aniez
Fanka BB :)
Nie wiedzialam gdzie to wrzucic, ale 'dietetyczny' watek chyba najlepszy ;-) ostatnio natrafilam na takie mleko www.piatnica.com.pl/prod_nowosci.php mikrofiltrowane, pasteryzowane w niskiej temperaturze, smaczne :-) Świetna alternatywa dla UHTego i tansze od Zimnego, ktore jest robione ta sama metoda mikrofiltracji ;-) Milandia tez niedroga, ale wiem, ze nie wszedzie dostepna, moze Piatnice dostaniecie (nawiasem, to jedna z niewielu marek, do ktorych mam zaufanie).
Ostatnia edycja:
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
he he he zaczynam uważać że ten rocznik tak ma
owszem zdarzają się nam tutaj na kwietniowych dzieciakach niejadki lub małojadki ale chyba zdecydowana większość to odkurzacze na jedzenie ;-) :-)
owszem zdarzają się nam tutaj na kwietniowych dzieciakach niejadki lub małojadki ale chyba zdecydowana większość to odkurzacze na jedzenie ;-) :-)
O jajach mowa... Ja co 2 dzień słyszę "mamo jajo" i nie martwię się czy jest na miękko, sadzone, na twardo, omlet czy jajecznica bo na zmianę robię ze swojskich jaj ale czy nie za dużo... bo ona potrafi 3 na miękko zjeść gdzieś czytałam że tyle się dzieciom nie powinno się dawać tylko co mam zrobić? zabrać w trakcie jedzenia, staram się już rzadziej robić ale sama się domaga. Udaje mi się Ją tylko omamić makaronem dla dzieci -motylki, zwierzątka i gwiazdki z mlekiem czy w zupie, nawet suche potrafi zjeść. Faktem jest że na jedzenie ma różne fazy -raz mięsa raz zupy (mleczne uwielbia), kakao pije bo to "czekeczukuladka";-) ale czasem się uprze i nic nie zje tylko pije
zielona maupa
Na skrzydłach melancholii
Trzynacha, u nas tez duzo jajek idzie. Mala codziennie moglaby je wciagac. No i jesli daje jej jajecznice, to jest z jednego, a za to omlet roie z 2 jaj, bo chetnie sie pod ten omlet podlaczam ;-)
reklama
W poradniku żywienia dziecka jest napisane że 3-4 jajka tygodniowo dziecko powyżej 11 miesiąca... Jak wiadomo średnio się do poradników wytycznych w żywieniu stosuję ale jajka dużo cholesterolu mają
o to znalazłam na szybko
Obecnie trwają badania, które mają wykazać, czy cholesterol pochodzący z jaj ma wpływ na poziom cholesterolu w organizmie człowieka. Na razie warto stosować się do obowiązujących wskazań dietetycznych. Ograniczają one ilość spożywanych jajek do 3 tygodniowo, ze względu na wysoką zawartość cholesterolu w żółtkach. Jedno żółtko zawiera 270 mg cholesterolu, a nasze dzienne zapotrzebowanie na cholesterol wynosi 300 mg.
W przeciwieństwie do żółtek, białka jaj nie muszą być restrykcyjnie ograniczane w codziennej diecie. Zawierają one chude i bardzo dobrze przyswajalne białko, wapń i minerały. Ponieważ są świetnym źródłem chudego białka, powinny znajdować się w diecie osób, które chcą stracić na wadze lub zbudować masę mięśniową.
o to znalazłam na szybko
Obecnie trwają badania, które mają wykazać, czy cholesterol pochodzący z jaj ma wpływ na poziom cholesterolu w organizmie człowieka. Na razie warto stosować się do obowiązujących wskazań dietetycznych. Ograniczają one ilość spożywanych jajek do 3 tygodniowo, ze względu na wysoką zawartość cholesterolu w żółtkach. Jedno żółtko zawiera 270 mg cholesterolu, a nasze dzienne zapotrzebowanie na cholesterol wynosi 300 mg.
W przeciwieństwie do żółtek, białka jaj nie muszą być restrykcyjnie ograniczane w codziennej diecie. Zawierają one chude i bardzo dobrze przyswajalne białko, wapń i minerały. Ponieważ są świetnym źródłem chudego białka, powinny znajdować się w diecie osób, które chcą stracić na wadze lub zbudować masę mięśniową.