reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta Maluszków

aniez - dzięki. No to mam pomysł na kolację dla małej:-) Mój M. jajecznicę ze szczypiorkiem uwielbia, więc często do jajecznych potraw szczypiorek dodaję.

reklama
Oj, nam Adas robi porzadki w lodowce po kilka razy dziennie. Musze uwazac, co klade w zasiegu reki, bo on nie patrzy czy surowe miecho, czy masło itp. Zawsze wykrada jogurt i pomidor. Dzis wszamal trzy pomidory na kolację! No i najlepsza zabawka z lodowki to ketchup w tubie. Otwiera, wyciska i przy tym woła "siiiii....siiiii"
Jest wogole okropnym bananożercą i dałby się za nie sprzedać. I wnioskuję, ze to po nich wygląda jak wygląda to moje chłopisko :-)

Moja banany kiedyś jadła, a od dłuższego czasu nimi pluje.
Toleruje je tylko z dodatkiem innych owoców (truskawek, brzoskwiń) i jogurtu.

Moja dzis wciagnela 2 talerze szpinakowej. Bylo tak pycha, ze smiem twierdzic, ze lista najulubienszych zup, do tej pory dwupunktowa:
1. rosolek
2. pomidorowa
wzbogacila sie o trzecia
3.szpinakowa

Pozatym kiepsko z jedzeniem....

Bylysmy dzis na wazeniu i malym przegladzie z Polka, byla nowa health visitor, mlodziutka laska. Okazalo sie, ze ma corcie mlodsza od Polki o 5 dni, i od slowa do slowa doszlysmy do tego, ze w zwiazku z tym, ze po CC lezalam tydzien w szpitalu, 2 dni lezalysmy w salach na przeciwko siebie.

Dziecinka moja wazy 10.500 gram, i w sumie juz sie chcialam martwic, ale po raz kolejny widze, ze to calkiem ladna waga, bo na centylach miesci sie dokladnie posrodku przedzialu 50-75 centyli.
Na dodatek po moim opowiedzeniu przykladowego menu- laska stwierdzila, ze moja i tak je calkiem przyzwoicie, bo jej ostatnio ma focha na wszystko. Podobno to normalne w granicach tego wieku, i poki dzieciaki nie zastrajkuja calkowicie- z takim chwilowym fochem nie powinnismy sie zbytnio martwic.
Aaa, no i jeszcze jedno- podobno normalnym moze byc odstawienie mleka przez dzieciaki. Dziewczyna sama mnie o to zapytala, czy czasem Polka sie nie pofochala na mleko, bo jej mala jakis czas temu calkowicie ostrajkowala butle.
Poli tylko wieczorem juz nie wchodzi, za to rano jest goraca milosc z butla.

Katik a mogłabym ładnie poprosic o przepis na tą zupkę szpinakową ?

u nas od tyg też mleko jest bee, tak jak jadła wieczorem 260, w nocy 260 i rano ok 150 tak teraz wieczorem jakies 50 ml, w nocy juz sie nie budzi a rano zje jakies 100ml ,
A Polka całkiem nieźle waży ile ja bym dała za taką wagę mojej...

Love-z ta waga to wez pod uwage, ze Polka jest prawie 2 miechy starsza od Twojej Corci :-)

Co do zupki, to ja pewnie robie troszke inaczej, bo ja gotuje w szybkowarach.
Ale robie tak: wrzucam kawalek mieska do wody jak na rosolek oraz przyprawy (ja stosuje ekologiczna wegete), i zamykam szybkowar na jakies 3-4 minuty. Potem dorzucam mrozony szpinak, i znow ze 3-4 minuty. Nastepnie otwieram, i wyciagam miesko, a szpinak miksuje blenderem, no i dorzucam ziemniaczki w kostke i marchewke, i znow zamykam na 2-3 minuty. Miesko kroje tylko dla mlodej w kostke, bo dla mnie szpinakowa z miesem jest nie do przyjecia.
Po 10 minutach zupka gotowa, zabielam smietanka i włala (jak to juz w modzie tu mamy).

Katik a mogłabym ładnie poprosic o przepis na tą zupkę szpinakową ?

u nas od tyg też mleko jest bee, tak jak jadła wieczorem 260, w nocy 260 i rano ok 150 tak teraz wieczorem jakies 50 ml, w nocy juz sie nie budzi a rano zje jakies 100ml ,
A Polka całkiem nieźle waży ile ja bym dała za taką wagę mojej...

to Polinka waży prawie tyle co Antoś- tzn Antoś wazył 10,5 kg jak miał 12 mcy i nie chodził , teraz waży 10,3 kg

mleko póki o pije- modyfikowane- w nocy lub nad ranem i przed spaniem
a jak widzi banany to ma odruch wymiotny- jedyny owoc jaki wchodzi to nektarynka
salamandra- 3 pomidory ??? OMG .....ale to dobrze - niech je Adaśko na zdrowie

reklama
Moja też waży 12 może teraz pare dkg mniej po tych biegunkach. Ale odkryłam winowajce rozwolnień - NABIAŁ! kasze, mleko i jogurciki zostały odstawione za radą aniez (DZIĘKUJĘ) i kupowy problem zniknął. Teraz Natalka zamiast mleka dostaje kleik ryżowy na wodzie z dodatkiem jakiegoś kompociku owocowego i jest super :)

Do góry