reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

Chcialam pochwalic moja Polinke.
Odkad przeszlysmy na MM przepieknie jada obiady. Do tej pory wchodzilo tylko kilka zestawow, teraz je juz wszystko- kroliczka, kurczaczka, indyka, wolowine, szyneczke - z wszelkimi kombinacjami.
Dzis nawet zjadla caly sloik, a gdy pokazalam jej pusta miseczke chwalac ze pieknie wszystko juz zjadla zaczela plakac... i zjala polowe z kolejnego sloika.
Lada moment zrobimy kolejna juz przymiarke do maminego jedzonka, bo do tej pory wszystko przygotowane przeze mnie bylo niezjadliwe.

Za to - niestety- nadal nie razi sobie ze sloikami z kroku 2, gdzie sa wieksze grudki, male makarony i ryz. Wciaz ma odruch wymiotny.
Wasze maluchy juz jedza ladnie takie "niepapkowe" jedzonko?????

reklama
zależy co... ja na razie daję takie lekko przeblenderowane a właściwie posiekane składniki... i dzisiaj zjadł fajnie.. ale ryżu np. jeszcze nie próbowłam w "całości" może następnym razem czyli pojutrze bo jutro druga część dzisiejszego garnka :-p narobiłam mu zupki na 2 razy :-D

Jak daje sloiczki z grudkami to jest ok (Gerber po 6. miesiacu), natomiast jak ugotowalam zupke i zblenderowalam zostawiajac troszke grudek to juz slabo. Nie dosc ze odruch wymiotny to jeszcze po dwoch lyzeczkach mama musi na glowie stawac i dziecko rozbawiac zeby zjadla jeszcze kilka.

Odkad przeszlysmy na MM przepieknie jada obiady. Do tej pory wchodzilo tylko kilka zestawow, teraz je juz wszystko- kroliczka, kurczaczka, indyka, wolowine, szyneczke - z wszelkimi kombinacjami.
Dzis nawet zjadla caly sloik, a gdy pokazalam jej pusta miseczke chwalac ze pieknie wszystko juz zjadla zaczela plakac... i zjala polowe z kolejnego sloika.
Lada moment zrobimy kolejna juz przymiarke do maminego jedzonka, bo do tej pory wszystko przygotowane przeze mnie bylo niezjadliwe.

Za to - niestety- nadal nie razi sobie ze sloikami z kroku 2, gdzie sa wieksze grudki, male makarony i ryz. Wciaz ma odruch wymiotny.

Katik- u nas to samo- jak w obiadku jest coś co trzeba pgryźć to od razu jest odruch wymiotny...jedyne co to banana je ładnie i jakoś przeżuwa. Kupiłam mu wczoraj te chrupaczki bobovity ale nie moge mu ich dać do raczki żeby sobie gryzł bo on od razu cale ładuje do paszczeki i boje się ze się udusi... a i jeszcze bułeczke z masełkiem ładnie gryzie a obiadki z grudkami są bee

a co do obiadków i deserków zaprzestałam kupowac słoiczków- gotuje sama- tym bardziej że juz moge robic coraz wiecej kombinacji ....wczoraj antoś zjadł rosół na swojskiej kurze....wywar mu nie zaszkodził więc jest ok.

Moja je spokojnie te sloiki po 7 miesiącu i warzywa rozgniecione widelcem

Moja je świetnie słoiki po 6m-cu, gerbera, też mają grudki. Ugnieciony banan i jabłko również wcina. Robiłam jej też lane kluski i bez problemu jadła. Ona wszystko pochłania i odruch wymiotny to coś czego w jej słowniku nie ma :D

kamisia - Lenka ładuje sobie sama chrupki do buzi tyle ile zmieści, ale nigdy się nawet nie zakrztusiła przy tym, więc może też daj młodemu szansę i się nie bój;-)

A ja się zastanawiam ile wartościowych składników w takich ugotowanych wiórkach zostaje i obstawiam, że niewiele, a jeść tylko po to by się zapchać to ja nie lubię, dlatego Lenka je słoiczki albo w ruch idzie parowar i blender.

reklama
Do góry