reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta Maluszków

Pod koniec tego miesiąca powinnam zwiększyć ilość glutenu. Podaje już prawie 2 miesiące. Niech mi ktoś przypomni o ile więcej trzeba podawać.

Być może się myle- ale moim zdaniem teraz możesz podawać zamiast 3 to 6 g glutenu.
Ja nie przestrzegałam tego tak rygorystycznie - ale skutków ubocznych brak.

reklama
Mobilne Mamy niecycusiowe:

jak Wy sobie radzicie z karmieniem dzieci poza domem???
Bo szczerze powiem, ze teraz bez mlecznych cycusiow coraz bardziej zaczynam sie irytowac.

Wypadlo dzis, ze pora kaszki trafila nas w centrum. Mialam sloiczek w torbie, ale jak teraz w zime karmic dziecko zmarznietym sloiczkiem?
Musialam ulokowac sie w kawiarence na pasazu, zlozyc zamowienie (goraca czekolada byla pycha;-)), i poprosic o podgrzanie Poli sloiczka z kaszka.
Herbatke w butelcemialam jeszcze ciepla, bo przed wyjsciem wlalam goraca wode, i owinelam w pieluche. No ale przeciez na dluzsza mete to sie nie sprawdzi.

Jak wiec zima sprawic, by jedzonko bylo gotowe do podania?

katik w termos się zaopatrz i tam trzymaj np. przegotowaną i ostudzoną wodę na MM czy kaszkę w odpowieniej ilości a w butli możesz mieć już wsypaną odpowienią porcję MM lub kaszki. Bo to jednak musisz podać zaraz po przyrzadzeniu. Można też zakupić np. w taki termos, ocieplacz Termos, ochraniacz na butelkę do mleka -ocieplacz (1330001299) - Aukcje internetowe Allegro i w tym trzymać np. butelkę z herbatką (to jest w środku styropianowe...) Co do słoiczków to niestety trzeba prosic o podgrzanie bo ja sama jeszcze nic nie wymyśliłam i też jestem "niewolnikiem" pór karmienia

Katik twoja kolekcja butelkowa będzie musiała powiększyć się o inne gadżety butelkowe itp. Oj, mąż będzie niezadowolony, że znowu wydatki się szykują.
Dzięki za odpowiedzi w sprawie glutenu. Reagował dobrze przez te 2 mc.

Katik- mysle, ze sposobow jest kilka... Mozesz uzywac termoopakowania (takiego jak polecila Agnieszka) sa rozne rodzaje- zaleta jest to ze jest lekkie. Wygodniej jest dac dziecku poza domem deserek- nie musi byc cieply :-) Zupke, czy kaszke tez mozesz w chacie podgrzac i przelozyc do buteki, albo innego maczynia, ktore zmiesci sie w termoopakowaniu i po sprawie :-)

Kuba uwielbial jogurty wiec okolo 8 miecha hitem byl jogurcik naturalny- szlam do sklepu i zgarnialam z polki, chrupki i banan tez sie sprawdzaly. Jak Pola czasem zje chlodny posilek, nic jej nie bedzie. Moze daj jej wtedy do popicia ciepla herbatke z termosika i po sprawie... teraz Cie to drazni, ale za chwile sie przestawisz.

I nie kupuj zbyt wielu gadzetow, bo to bez sensu. Od czasow Kuby mam jeden termosik i to mi zupelnie wystarczylo... tym bardziej, ze i dziecko starsze tym wieksza dostepnosc produktow :-)

upieklam dzis ziemniaki na obiad dla nas, jak probowalam czy juz gotowe to Mlody oczywiscie za mna przyczlapal do kuchni i tak na mnie patrzyl i tak przelykal slime ze dalam mu sprobowac, oczywiscie bez skorki i powiem Wam ze z pol ziemniaka wciamal. szok normalnie bo do tej pory ziemniak byl jego wrogiem. ale to pewnie dlatego, ze ja tez jadlam i jemu ze swojego talerza dawalam. jutro tez tak zrobie tylko dodam jeszcze marchewke. Moze to jest sposob na mojego nie-warzywnego dzieciaka?

Katik, ja nie pomoge bo malo butelkowa jestem:(

Ostatnia edycja:
katik w termos się zaopatrz i tam trzymaj np. przegotowaną i ostudzoną wodę na MM czy kaszkę w odpowieniej ilości a w butli możesz mieć już wsypaną odpowienią porcję MM lub kaszki. Bo to jednak musisz podać zaraz po przyrzadzeniu. Można też zakupić np. w taki termos, ocieplacz Termos, ochraniacz na butelkę do mleka -ocieplacz (1330001299) - Aukcje internetowe Allegro i w tym trzymać np. butelkę z herbatką (to jest w środku styropianowe...) Co do słoiczków to niestety trzeba prosic o podgrzanie bo ja sama jeszcze nic nie wymyśliłam i też jestem "niewolnikiem" pór karmienia

Mobilne Mamy niecycusiowe:

jak Wy sobie radzicie z karmieniem dzieci poza domem???
Bo szczerze powiem, ze teraz bez mlecznych cycusiow coraz bardziej zaczynam sie irytowac.

Wypadlo dzis, ze pora kaszki trafila nas w centrum. Mialam sloiczek w torbie, ale jak teraz w zime karmic dziecko zmarznietym sloiczkiem?
Musialam ulokowac sie w kawiarence na pasazu, zlozyc zamowienie (goraca czekolada byla pycha;-)), i poprosic o podgrzanie Poli sloiczka z kaszka.
Herbatke w butelcemialam jeszcze ciepla, bo przed wyjsciem wlalam goraca wode, i owinelam w pieluche. No ale przeciez na dluzsza mete to sie nie sprawdzi.

Jak wiec zima sprawic, by jedzonko bylo gotowe do podania?

Ja miałam kilka patentów przy Szymku . Na mleko
AVENT, TERMOTORBA 3 kolory !!PROMOCJA!! (1315374721) - Aukcje internetowe Allegro
w środku miałam butelke TT z takim pojemniczkiem na mleko
TOMMEE TIPPEE POJEMNIK NA MLEKO 0% BPA - 6 sztuk (1291333555) - Aukcje internetowe Allegro
ta torba fajnie trzyma te styropianki to się na kit nadają niestety.
Ew takie cudo
AVENT POJEMNIK NA MLEKO 3w1 - PRAKTYCZNY - POLECAM (1318187236) - Aukcje internetowe Allegro
mnie potrafiło nie byc w domu dłuyże także i gadzety miałam a Szymej z września więc jeszcze chrupka banan by nie przeszło .
Potem robiłam jak aniez jogurt , bananek , biszkopty itp

Słoiki jak pisała aniez deserek można dac na zimno a też trzymałam z butelka w tej torbie , butelka w miare ciepła to i słoik nie był lodowaty .

nie raz prosiłam o podgrzanie gdzies w knajpie ( nie kupowała nic ) nigdy nikt mi nie odmówił

patent nr 2 , kupujemy zwykły termos 0.5wlewamy w niego gorąca wode , i butelke 0.5 i wlewamy tam zimną . na szybko sobie wode wlewamy do butli tą i tą i wsypujemy mleko . Można zabrać miseczke ( wiem sporo bagażu ) wlać tej gorącej wstawić słoik . To na awaryjne sytuacje .
ja tam zawsze miałam w domu przygotowaną wode na mleko na noc własnie termos i zimna okok plus odmieżone porcje mleka.
Treaz mam już czajnik co nastawiam 40 i się grzeje do 40

katik. ja bedac na miescie nie raz juz prosiłam aby mi podgrzano butelke z mleczkiem, a to w pobliskiej restauracji, a to w budkach z szybkim jedzeniem a tego najwiecej na miescie i co krok wiec nie bylo problemu. i bardzo chetnie mi byli pomocni nikt mi nie odmówił.
bo w tych alatermosach z steropianem to bardzo szybko stygnie mleczko.
ja planujac wyjazd z małym to jak juz w domku jestesmy gotowi do wyjscia to w ostatniej chwili karmie małego i te 3-4 godz mam zgłowy. a potem to jak wyzej.

Nio ja tez jestem uwiązana porami karmienia...a gorzej jeszcze to ze musi to byc zawsze w domu ewentualnie u rodzicow bo przeciez nasza mala czesto zwraca i nie wyobrazam sobie karmic jje gdzies po czym ona zapaskudza siebie i wszystko dookoła :/

Mój dzieć nie chce od kilku dni jeść zupek. Nie wiem czym jest to spowodowane...
Jadłaby tylko biszkopty, bułeczki i mnóstwo owoców.

Mam do was pytanie. Co powinnam małej dawać na śniadanko. Ok 8:30 trochę pociągnie cycusia,ale nie za dużo (na moje oko tak ok 80ml-100ml)
Ok 10tej zawsze coś jej daję. Ostatnio daję jej kaszkę mannę (przygotowywuję ją na wodzie i do tego dodaję słoiczek deserku)
razem ok 180g. Wcześniej je mleczko więc nie chcę jej dawać kaszki.

reklama
Dziekuje dziewczyny za podpowiedzi. Zamowilam juz sobie taki styropianowy ocieplacz (podwojny - na buteleczkie i sloiczek), no i wyprobuje. Jesli styropianek sie nie sprawdzi- sprzedam i kupie ten co Aniam podala.
Oczywiscie to wszystko takie logiczne, ale dla mnie to zupelna nowosc.

Do góry