reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta Maluszków

a już doczytałam ło matko

Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy.

Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym rybom, takim jak np. dorsz, grozi wyginięcie (zostały przełowione, lub są łowione niewłaściwymi sieciami, które zgarniają też małe osobniki, a nie powinny), a więc ich ceny rosną. Już Wietnamczyków w tym głowa, abyśmy pangi mieli pod dostatkiem.

Przy takim obrocie jakość jest kluczowa,jednak wielu mniej uczciwych eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79), które w połączeniu z solą kuchenną powodują wiązanie wody - filet jest przez to bardziej soczysty i... cięższy nawet o 19%. Jeśli jest do tego pokryty 20% glazurą (warstwą zamarzniętej wody) to nieświadomy konsument może kupić wraz z rybą także 40% importowanej z Wietnamu wody. Sami Wietnamczycy różnicują produkt trafiający na poszczególne rynki - najlepsze idealnie białe filety trafiają głównie na eksport do USA; jasnoróżowe filety są najbardziej pożądane w Europie Zachodniej, jasnokremowożółte filety trafiają do Polski i Rosji. Gorsze filety o barwie różowej są sporadycznie sprowadzane do Europy "na promocje cenowe", zaś filety żółte są przeznaczone rynek azjatycki.

Nie wiedziałam nawet wiecej nie kupie . Kupiłam niedawno bo mintaja nie mieli

reklama
Ja o tej rybie też słyszałam bardzo dużo złego. Jadłam raz, z 5 lat temu. Nie tknę jej od momentu gdy się dowiedziałam,że oni je też chodują na ściekach dosłownie!!!

Ja mam pytanie:
Czy można podawiać naszym maluszkom owoc SHARON/ KAKI ?
Ja uwielbiam i zastanawiam się czy Mai mogę dać. W biedronce są teraz chyyba po 3,99 za kg, a normalnie kupuję po ok 1,5zł za szt.

kupiłąm ostatnio cukinie z ziemniakiem i łososiem-ale szału nie było, u nas hitem jest tylko kjóik
u nas tez krolik wymiata

Nowa mama butelkow ma pytanie:

Jak podajecie maluchom butle, to robicie full i dajecie ile wypie czy dozujecie?

Pola wczoraj o 20stej wypila 240 ml mleka, a po 23 sie obudzila i darla za cyckiem. Woda sprawy nie zalatwila, i zrobilam jej kolejna porcje mleka :)baffled:), ale juz tylko 120ml. Wypila, i mialam wrazenie ze nadal jest glodna, ale jak zasnela to spala az do 8.
Czy to czasem nie za duzo mleka na noc?

Katik ja robię 240 ml MM i dodaję 2 miarki kleiku ryżowego... wytrzymuje na tym do 2 w nocy i ryk jak u ciebie tylko MM załatwi sprawę do 8. Co do ilości mleka to ja najpierw dałam 180 ml ale dość szybko mi sie budził bo już o 23. Potem mąż zapodał mu 240 miał za dużo więc wypośrodkowaliśmy na 220 ml. Po jakimś czasie zaczął się znowu szybko budzić więc zwiększyliśmy ilość mleka... Musisz wypróbować ile wypija i na ile jej to starcza...

Jeju ile Wasz maluchy mleka jedzą! OMG! u nas na dobe jest do 300ml z czego 180ml w poludnie ..na noc nie zaje wiecej niz 80-100 a rano do 60 i to z wielkim trudem rodziców żeby w ogóle :/
Zazdroszczę takich ilości! :)

reklama
Barteq mleczny posiłek je 3* dziennie- na śniadanie 210 ml, potem kaszka na wodzie, obiadek i koło 16:30 znowu 210 ml mleka, zaś przed snem 150 ml kaszki mlecznej- śpi na tym do 7:30 (zazwyczaj, chociaż zdarza mu się do 8:00).

Do góry