reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

reklama
ja daje 150ml kaszki bobovity morelowej obecnie
sypie 5 łyzeczek i jest ok
ale tak sie zastanawiam czy to nie za malo dla T
wypija wszystko do tego zawsze pije z piersi no i jak wiecie budzi sie kolo 23 na jedzenie
czy ktoras z Was daje wiecej tez kaszki?
czy mozna podac dziecku tak 200 ml?

my jemy ok 20 cyc, pije ile da rady a potem serwuje jeszcze kaszkę z butli 150ml tak by dopoić smoka i żeby zasnęła; budzi się najczęsciej ok 23.30 je cyca i śpi do 5-6.

U nas tez byla dzisiaj dynia i ziemniaczek.
Pycha bylo.Marchwi dzis nie dalam bo wczoraj kupska nie bylo,ale za to jakie dzis narobila to szok:szok:
Zielona gotujesz tak samo jak ziemniaka czy marchew.

Dziewczyny a wy to dajecie tak caly czas jedno i to samo czy jeden dzien jedna zupka a drugi inna z calkiem innych skladnikow czy jak?
Narazie dodaje co trzy dni jakis skladnik noi nie wiem czy potem caly czas to samo tylko wiecej skladnikow czy jak.
Wiem glupie pytanie ale prosze o odpowiedz.

U nas jest 1 słoiczek na 2 dni; daje raz zupke a raz deserek.
Gluten co drugi dzień ok. łyżeczki kaszy mannej.

własnie na eksperckim wyczytałam ze mleko z 1 na 2 mozna wprowadzic z dnia na dzien tylko nie zmieniajac firmy.

a no i jeszcze.... dziś zrobiłam małemu swoja zupke :marchewka z ryżem. zjadł ładnie ale raz mi się zakrztusił,łojjj ale sie wystraszyłam. niby miałkie a jednak sie zakrztusił.
a i dzis zabuszowalismy w rossmanie na zupki z kjójikiem, indykiem i jagnięcinką. a no i jeszcze lu biszkopciki z glutenem i resztą co nie za bardzo są ok.wi ęc bedziemy szamać. wczesniej zapodałam mu pałeczki kukurydziane, tez fajnie wcinał bo najwazniejsze ze sam trzymał w łapkach i pchał do buzi.

Ostatnia edycja:
Ech. Wekowanie zupek w sloiczkach tych hippowych nie jest pewne. Dzisiaj jeden musialam wywalic bo jednak nie zlapal i zupka sie popsula :-( Nastepna zupka idzie do mrozenia.

dzisiaj odprowadzalismy mloda do Yamachy i po drodze trafilam na sklep z ekologiczna zywnoscia
i zakupilam dynie dwukilową dla mlodego
podobno bez chemiii
zaplacilam 8,50 czy to drogo?
ile kosztuje nieekologiczna dynia?

Kwiatus - jesli masz sklep ekologiczny "po drodze" to polecam Ci taka przyprawe w jaka zaopatrzylam sie w Polsce, a z ktorej jestem bardzo zadowolona.
To "Ekologiczna przyprawa warzywno-ziolowa" w ktorej sklad wchodza: marchew, pietruszka, seler, cenbula, pietruszka nac, seler nac, koper, lubczyk ziele, sol morska i kamienna.
Przyprawa idealnie sprawdza sie do rosolu, ale takze do wszelkiego innego doprawiania. No i masz pewnosc , ze nie doprawiasz glutaminianami i innymi badziewiami.

A u nas dzis szal cial. Polka dostala kroliczka w warzywach i o malo z bujaka nie wyskoczyla. To mila odmiana po grymaszeniu na wszystkie obiadki ktore nie sa marchewka.
No i sliwka na podwieczorek tez byla MNIAM.

Kwiatus - jesli masz sklep ekologiczny "po drodze" to polecam Ci taka przyprawe w jaka zaopatrzylam sie w Polsce, a z ktorej jestem bardzo zadowolona.
To "Ekologiczna przyprawa warzywno-ziolowa" w ktorej sklad wchodza: marchew, pietruszka, seler, cenbula, pietruszka nac, seler nac, koper, lubczyk ziele, sol morska i kamienna.
Przyprawa idealnie sprawdza sie do rosolu, ale takze do wszelkiego innego doprawiania. No i masz pewnosc , ze nie doprawiasz glutaminianami i innymi badziewiami.

A u nas dzis szal cial. Polka dostala kroliczka w warzywach i o malo z bujaka nie wyskoczyla. To mila odmiana po grymaszeniu na wszystkie obiadki ktore nie sa marchewka.
No i sliwka na podwieczorek tez byla MNIAM.
dzieki na pewno skorzystam
wyglada na to ze taka ekologiczna vegeta

ja rozmrozilam moja zupke z burakiem
i mlodego znowu cofalo
fuck
wszystkie sloiki wcina a te moje zupki nie teges
ale i tak jutro mu dam druga porcje
zjesc zje ale trzeba to wymeczyc a o sloikowe sam sie prosi
mam nadzieje ze ta dynie ktora zrobie zje

Wczoraj na glownym byla debata o glutenie, moze tutaj pociagne dalej, bo mam pewne pytanie.
Najpierw nadmienie, ze Pola kaszki z glutenem dostaje do normalnej kaszki, i wcina to rano. 99% razy zaraz po kaszce idzie w kime, wiec faktycznie nie mozna uogolniac, ze gluten wplywa na nadmierna pobudliwosc.

A teraz sedno:
gluten nalezy wprowadzac stopniowo. Zaczynalysmy od lyzeczki co drugi dzien, teraz mamy 2 lyzeczki kazdego dnia. Powiedzcie do ilu mam jej to rozszerzac, i jak? Wystarcza sama kaszka, czy za jakis czas jej to zmienic np na te ciasteczka z Heinz? Na chlebek? Nadal codzien?
ja robie dokladnie tak jak elvie pisala, tez korzystam z tego schematu zywieniowego od bobovita chyba albo od hipp, czyli przez pierwsze 2 miesiace 2-3g kaszki z glutenem, po 2 miesiacach zwiekszyc dawke na 6g, jesli po miesiacu nic nie bedzie to mozna normalnie wszystko z glutenem podawac...

Dziewczyny a wy to dajecie tak caly czas jedno i to samo czy jeden dzien jedna zupka a drugi inna z calkiem innych skladnikow czy jak?
Narazie dodaje co trzy dni jakis skladnik noi nie wiem czy potem caly czas to samo tylko wiecej skladnikow czy jak.
Wiem glupie pytanie ale prosze o odpowiedz.
ja podaje codziennie cos innego, moja mala juz wszystko jadla i chyba wszystko lubi:-D

a ja dziś kupiłam takie cudo tylko innej firmy
CANPOL siateczka gryzak do karmienia + gratis (1260890058) - Aukcje internetowe Allegro
i mała sobie zjadła kawałek jabłuszka a potem banana ale była radocha . :) nie dała sobie zabrać
ja tez to mam, ale jeszcze nie probowalam, a duzo dalas do srodka? jablko tarlas czy na male kawalki czy jak?

hmmm ja Alce daję chrupka kukurydzianego w rękę i szamamy -ja jej łyżeczką a Ona popycha chrupkiem -musze przyznać ze jest trochę czyściej niż jak rękami wymachiwała i rozcierała to jedzonko po sobie i wszystkim co wokół niej.
Jeszcze trochę i dam jej łyżkę bo te bujki sa męczące... ale wtedy to kupie taką mega ceratę i wytnę tylko otwory na głowę i rączki...
no moja niunia tez tak macha raczkami ze szok... mowisz ze chrupka juz mozna dac? on nie zawiera tego glutenu? je alicja go normalnie? ma ona juz zabki czy nie?

dziewczyny jak tak czytam, to wy tylko podajecie albo marchewke, albo ziemniaczka, dynie... nie dajecie jeszcze zadnego miesa? ani deserkow np z ryzem albo sucharkiem zawierajacym gluten? no tylko katik ostatnio cos zapodala miesnego..
kurde moja codziennie zjada duzy sloiczek normalnego obiadku od 6 miesiaca, na ktory skladaja sie warzywka i miesko tez, i juz nie takie papki albo zupki tylko takie gesciejsze... wy tego nie podajecie? a na deser roznego rodzaju owoce i zawsze albo z ryzem, sucharkiem, musli albo z czyms innym... ja ide wedlug tego schematu zywienia...nie wiem czy dobrze robie, ale niunia zadowolona, zjada wszystko, pogodna, nie marudzi, nie placze, ladnie spi... nie mam co narzekac, to chyba wszystko ok

reklama
tak piszecie o tych zupkach przez Was gotowanych i aż mnie naszło:szok:
Zarzekałam się że ja nie z tych co gotują, że słoiczki wygodne itp itd ale właśnie zadzwoniłam do mamy kazałam dzwonić do ciotki na wieś po dynie i inne warzywka jak ma, u kolegi złożyłam zamówienie na królika i kurczaki(sprawdzone bez syfu) i może coś spróbuję ugotować L. A przy okazji i my na tym skorzystamy:-D
Byłuśmy dziś u pni dr. mamy zrobić przerwę z glutenem na 2-4tyg(jak wszytsko się uspokoi) i znowu powolutku spróbować ehhh

Do góry