reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2021

Dziewczyny nie wiem czy już tu o to pytałam, jeśli tak to wybaczcie. Czy te z Was, które przyjmują leki w ciąży, dostają je za darmo? Bo wiem, ze coś takiego jest, ale mój gin nie chce mi wypisywać recept z kodem ciążowym, bo jego zdaniem trzeba mieć orzeczenie od specjalisty (hematolog, immunolog itp). Za to kilka dni temu pytałam o to samo w luxmed i tam wszyscy lekarze wypisują recepty z kodem ciążowym, bo takie maja odgórne zalecenie. Nie wiem już co robić, mam wrażenie, ze mój gin coś z tego ma i dlatego nie chce mi ich wypisywać za free. No ale jeśli cały luxmed wypisuje za darmo to chyba nie może być pomyłka?
zrodlo:Link do: Bezpłatne leki dla kobiet w ciąży - Ministerstwo Zdrowia - Portal Gov.pl

Je clexane mam za darmo, ale duphastonu np nie ma na tej liście i jest pełnopłatny

reklama
Hej, postanowiłam napisać tutaj, bo jako, że jesteście świeżo w temacie to pewnie się orientujecie. Jestem po 1 poronieniu, obecnie 7t, 0d. ale chyba nie jest dobrze, mam prawdopodobnie za duży pęcherzyk żółtkowy - 5.4mm a pęcherzyk ciążowy jest nieduży, natomiast zarodek CRL 9,1mm.
Bardzo dużo czytałam o tych pęcherzykach żółtkowych i niektore zrodla podaja, ze rozmiar powyzej 5.6mm to juz jest źle, inne ze rozmiar powyżej 6mm zwiastuje coś złego (oczywiscie tez w zaleznosci od tygodnia, pewnie w 11 tygodniu 6mm to jeszcze spoko). Natomiast u mnie to dopiero 7 tydz. 0 d. a skoro juz jest 5.4mm to jak bardzo podrośnie do 10 tygodnia na przyklad :( Dodatkowo mam wrażenie, że lekarz i tak wymierzyl ten pecherzyk tak, ze ma mniejszy rozmiar niz na serio, tzn nie od konca do konca tylko troche jakby ucial (czyli ten rozmiar moglby byc jeszcze wiekszy...):
Zobacz załącznik 1200752

Czy macie może swoje usg z 7 tyg, jakie wymiary miał ten pęcherzyk żółtkowy (oznaczenie YS na usg), napisałam w poradach oddzielny temat ale chyba nikt nie wie o co mi chodzi :( Mam nadzieję, że nie przeszkodziłam Wam tu, że się tak wtrącam nagle w rozmowę, ale już nie wiem co robic. Jestem przerazona, zwlaszcza ze juz 1 poronienie mi się przytrafiło i chyba się załamię jak znów coś będzie nie tak :(

Ogólnie też mi się ten kształt wydaje troche nieregularny, a jak widzę zdjęcia z internetu to są piękne, okrągłe pierścienie i mają cieńsze ścianki :(
Ja nie mam wymiarow na drugiej ale mam z obu ciaz z 6tyg

Załączniki

• 20201116_164243.jpg
    20201116_164243.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 142
  • 20201116_164431.jpg
    20201116_164431.jpg
    895 KB · Wyświetleń: 148
Neoparin, letrox, Progesteron i Metypred. Wszystko chyba oprócz progesteronu jest na tej liście. Ja już nie wiem co mam mu powiedziec, bo to lekarz z tych, co wie najlepiej i nie słucha nikogo innego
Powiedz wprost, że ciężarnej się należy to byś prosiła o kod na darmowe leki. Jeśli są na liście to wielkiej łaski nie robi. Za Duphaston trzeba płacić.

Żeby dostać recepte na ryczałt od prywatnego gina trzeba mieć zaświadczenie że musisz brać np heparyne. Moja gin powiedziała że jak immunolog mi da zlecenie to ona będzie pisać recepty na ryczałt a jeśli chodzi o te całkiem darmowe to musi być gin z kontraktem nfz
Ja wydaje miesięcznie na leki 500-600 zł. Na szczęście mogę sobie na to pozwolić, ale czuje się po prostu potraktowana nie fair

A to lekarz z umową z nfz? Mi mój prywatny powiedział że jeśli będę musiała przyjmować na stałe Neoparin to on mi wystawi zaświadczenie o ciąży i mam do rodzinnego się zgłosić i bez problemu powinnam dostać receptę na darmowy lek.
Neoparin, letrox, Progesteron i Metypred. Wszystko chyba oprócz progesteronu jest na tej liście. Ja już nie wiem co mam mu powiedziec, bo to lekarz z tych, co wie najlepiej i nie słucha nikogo innego

Powiedz wprost, że ciężarnej się należy to byś prosiła o kod na darmowe leki. Jeśli są na liście to wielkiej łaski nie robi. Za Duphaston trzeba płacić.
Niestety on już mi powiedział, ze on nie wypisuje za darmo, bo to na te chwile niezgodne z prawem. Wypisał kilka takich recept i czeka aż ktoś karę na niego nałoży za to

Żeby dostać recepte na ryczałt od prywatnego gina trzeba mieć zaświadczenie że musisz brać np heparyne. Moja gin powiedziała że jak immunolog mi da zlecenie to ona będzie pisać recepty na ryczałt a jeśli chodzi o te całkiem darmowe to musi być gin z kontraktem nfz
A to lekarz z umową z nfz? Mi mój prywatny powiedział że jeśli będę musiała przyjmować na stałe Neoparin to on mi wystawi zaświadczenie o ciąży i mam do rodzinnego się zgłosić i bez problemu powinnam dostać receptę na darmowy lek.

No i właśnie i tak to jest, czyli nie wiadomo. Spróbuje jutro sie umówić na konsultacje telefoniczna w luxmed i może lekarz z luxmed mi wypisze bezpłatnie.

Niestety on już mi powiedział, ze on nie wypisuje za darmo, bo to na te chwile niezgodne z prawem. Wypisał kilka takich recept i czeka aż ktoś karę na niego nałoży za to

No i właśnie i tak to jest, czyli nie wiadomo. Spróbuje jutro sie umówić na konsultacje telefoniczna w luxmed i może lekarz z luxmed mi wypisze bezpłatnie.
Dziwna sprawa, to ja już nic nie wiem. Do mojej chodzę prywatnie, ona na NFZ nie przyjmuje i sama z siebie powiedziała, że leki będą za darmo. Jak masz możliwość to rzeczywiście może w tym luxmedzie coś zdziałasz.

reklama
Do góry