reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2021

Kiedyś któraś z was pisała o jakiś segregatorach przydatnych w ciąży. Czy mogłybyście mi wyjaśnić do czego one dokładnie służą i jaki najlepiej kupic? :)
Ja będę miała drugi raz od mamyginekolog, służą do utrzymania porządku w dokumentacji, a dodatkowo wiele ciekawych informacji, np.na temat suplementacji, różnych wyników, a teraz nowość - na temat zdrowia psychicznego kobiety w ciąży i po porodzie .
O, którą koszulę zamówiłaś i jesteś zadowolona? Też kupię :)
Pierwszy raz zamówiłam Lila, a teraz Karolina :)

reklama
W ciąży z synem od zrobienia testu czułam że będzie chłopczyk. Teraz nie wiem[emoji16]
W ciąży z synem od razu czułam że to będzie Michał ♥️ teraz czuję, że to będzie Zosia 😍 zobaczymy...😉 Ogólnie nigdy nie zastanawiałam się nad imieniem, nigdy nie wybierałam imienia, nie przeglądałam kalendarza. Te imiona same przyszły ♥️😍

Ja generalnie miałam taki plan, zeby syna ubrać w koszulkę z napisem "STARSZY BRAT", puścić między ludzi i czekać, aż ktoś się zorientuje :) Ale że ja niecierpliwa, to oczywiście wygadałam wcześniej [emoji23]
My tak właśnie zrobiliśmy w sobotę. Synkowi założyłam taka koszulkę "mam sekret" z przodu i "będę starszym bratem" na plecach i poszliśmy do jednych i drugich rodziców [emoji16]

Dziewczyny zastanawia mnie jedna rzecz. Dużo tutaj z Was pisze, że chce rodzić u tego lekarza co do niego chodzi. Wiem, że tak było wcześniej. Ale moje 3 koleżanki które rodziły niedawno nie rodziły tam gdzie chciały. Przez sytuację covidowa i brak miejsc, zamknięcie oddziału itd. Zastanawiam się właśnie tak bo chodzę do lekarza który przyjmował w szpitalu w którym na pewno nie będę rodziła bo jest to szpital jednoimienny ( chodzę do niego do przychodni gdzie indziej) . I czy powinnam się zabezpieczyć lekarzem, który przyjmuje w innym szpitalu.
Ja na razie o tym nie myślę. Szpitali jest dużo, gdzieś muszę urodzić [emoji16]

Myślę, że wszystkie leki zapisywane przez lekarzy dają wiecej korzysci niż powodują szkody. Niestety nigdy nie wiemy jakie bedą konsekwencje przyjmowania leków, wiec jesli nie jest to konieczne lepiej ich nie brać.
W pierwszej ciazy miałam sytuację podobną do Twojej, tzn nie miałam skurczy tylko szyjka sie rozwierała i od 20 tygodnia brałam magnez, nospy mi nie dali, nie wiem dlaczego. Ale moja córka też miała obniżone napiecie po porodzie (i długo później) i mi powiedzieli, ze to wynik przyjmowania duzych ilosci magnezu.
Kiedyś mówiono też że mozna spokojnie brać paracetamol w ciaży, a teraz po wielu badaniach sie z tego wycofuja i każą ograniczać, do max 2 tabletek dziennie przez 3 dni, bo okazało sie, ze brany w pierwszym trymestrze w wiekszych ilosciach powodował wady wrodzone. Dlatego zawsze najlepiej zachować ostrożnosć i brać leki tylko w ostateczności lub gdy każe je brać lekarz.
Ja brałam magnez przez bodajże 5 czy 6 tygodni w pierwszej ciąży z zalecenia lekarza i mój syn nie miał problemów z napięciem. Więc wydaje mi się że to zależy od danej osoby, a nie że tak musi być

Ja brałam magnez przez bodajże 5 czy 6 tygodni w pierwszej ciąży z zalecenia lekarza i mój syn nie miał problemów z napięciem. Więc wydaje mi się że to zależy od danej osoby, a nie że tak musi być
Ja pod koniec ciąży tez brałam magnez, bo straszne skurcze nóg mnie łapały; może troszkę mój synek miał podwyższone napięcie, ale neurolog tego nie stwierdził 🤔

reklama
Hej , kiepska noc za mną. Wczoraj zdrzemnęłam się razem z synem , i potem do 3 w nocy nie mogłam zasnąć :/ dalej przełykam tylko kanapkę z pomidorem i ewentualnie parówkę. Dzisiaj na obiad planuję spaghetti, ale nie wiem czy dam radę.. no ale, dziecko musi coś zjeść
Czekam na przesyłkę z rogera, segregator Luz i koszula nocna kolejna , bo jestem zadowolona ;)
Tez czekam na segregator 😁 zamówiłam w poniedziałek. Wzięłam z 3 babeczkami bo chciałam z sama rudą Ale już tak nie robią 😢

Do góry