Nie. Panorama jest jedynym testem nieinwazyjnym, ktory wykrywa triploidie. Nifty niestety nieA jeszcze a propos tej triploidi o której wcześniej pisałaś. Nie masz podanego ryzyka triploidi po teście Nifty? Ja robiłam co prawda panoramę ale to chyba prawie to samo i mam podane. A pappa i tak by Ci nie dała na to odpowiedzi tylko można by było gdybać i jak by wyszła źle to i tak by Ci zalecili genetyczne albo amnio.
reklama
Ja robilam Sanco i on okresla ryzyko aneuploidii wszystkich chromosomów. Czyli triploidie też by wykrył z tego co rozumiemNie. Panorama jest jedynym testem nieinwazyjnym, ktory wykrywa triploidie. Nifty niestety nie
Załączniki
Nie wykryje triploidii, tez tak na poczatku myslalam, ze jak wszystkie chromosomy sa potrojone to wykryje ale lekarz wyprowadzil mnie z bledu... Podobno dziala to na zasadzie takiej mniej wiecej, ze te testy porownuja liczbe chromosomow z np jednej oary do drugiej ale jak wszystkie sa potrojne to niestety test tego nie wykryje bo zibaczy ze wszystkich jest tyle samo i uzna ze ok. Tylko badania inwazyjne i panorama ktora troche inaczej dziala... Zreszta jak sie wpisze Panorama triploidia to mozna znalezc, ze jest jedynym nieineazyjnym testem ktory wykrywa triploidie. W pappie tez widac bo wtedy wychodzi w triploidii matczynej skrajnie niska beta i skrajnie niskie bialko. Zreszta tak tylko strzelilam z ta triploidia bo wiem ze jest ciezka do wykrycia w usg i w testach nieinwazyjnych i czesto moga wyniki wychodzic falszywie ujemne (ta typu matczynego bo triploidie typu ojcowskiego to raczej widac wtedy jest czesto z zasniadem polaczona).
Po prostu ja juz swiruje wiem, ale ten pecherzyk to mega zly objaw rokowniczy a jeszcze do tegi teraz brzuch die jakos nie powieksza, objawow ciazy zbytnio nie bylo, ze zaczynam mocno wariowac
Po prostu ja juz swiruje wiem, ale ten pecherzyk to mega zly objaw rokowniczy a jeszcze do tegi teraz brzuch die jakos nie powieksza, objawow ciazy zbytnio nie bylo, ze zaczynam mocno wariowac
Ostatnia edycja:
Ja tez nie mialam i nie mam objawow. Ciaza po in vitro po 8 latach starań. Każdy znajdzie sobie powod do wariowania moim aktualnie jest listerioza i toksoplazmozaNie wykryje triploidii, tez tak na poczatku myslalam, ze jak wszystkie chromosomy sa potrojone to wykryje ale lekarz wyprowadzil mnie z bledu... Podobno dziala to na zasadzie takiej mniej wiecej, ze te testy porownuja liczbe chromosomow z np jednej oary do drugiej ale jak wszystkie sa potrojne to niestety test tego nie wykryje bo zibaczy ze wszystkich jest tyle samo i uzna ze ok. Tylko badania inwazyjne i panorama ktora troche inaczej dziala... Zreszta jak sie wpisze Panorama triploidia to mozna znalezc, ze jest jedynym nieineazyjnym testem ktory wykrywa triploidie. W pappie tez widac bo wtedy wychodzi w triploidii matczynej skrajnie niska beta i skrajnie niskie bialko. Zreszta tak tylko strzelilam z ta triploidia bo wiem ze jest ciezka do wykrycia w usg i w testach nieinwazyjnych i czesto moga wyniki wychodzic falszywie ujemne (ta typu matczynego bo triploidie typu ojcowskiego to raczej widac wtedy jest czesto z zasniadem polaczona).
Aaa to nawet nie wiedziałam, myślałam, że Nifty, Panorama i Sanco to mniej więcej to samo. Ja robiłam panoramę bo akurat to robią u mnie w klinice.Nie. Panorama jest jedynym testem nieinwazyjnym, ktory wykrywa triploidie. Nifty niestety nie
Niedługo masz połówkowe i jak się okaże że Dzidziuś zdrowo rośnie to mam nadzieje, że się uspokoisz [emoji3526]
Na mój chłopski rozum, skoro te wszystkie testy nieinwazyjne wykrywają płeć czyli np. XX i u Ciebie tez jest XX a w tripliodii by byl jesscze jeden dodatkowy X. Tego raczej nie da się przeoczyć..Nie wykryje triploidii, tez tak na poczatku myslalam, ze jak wszystkie chromosomy sa potrojone to wykryje ale lekarz wyprowadzil mnie z bledu... Podobno dziala to na zasadzie takiej mniej wiecej, ze te testy porownuja liczbe chromosomow z np jednej oary do drugiej ale jak wszystkie sa potrojne to niestety test tego nie wykryje bo zibaczy ze wszystkich jest tyle samo i uzna ze ok. Tylko badania inwazyjne i panorama ktora troche inaczej dziala... Zreszta jak sie wpisze Panorama triploidia to mozna znalezc, ze jest jedynym nieineazyjnym testem ktory wykrywa triploidie. W pappie tez widac bo wtedy wychodzi w triploidii matczynej skrajnie niska beta i skrajnie niskie bialko. Zreszta tak tylko strzelilam z ta triploidia bo wiem ze jest ciezka do wykrycia w usg i w testach nieinwazyjnych i czesto moga wyniki wychodzic falszywie ujemne (ta typu matczynego bo triploidie typu ojcowskiego to raczej widac wtedy jest czesto z zasniadem polaczona).
No wlasnie tez tak myslalam na poczatku ale lekarz mnie uswiadomil, ze nie jesli chodzi o nifty czy sanco, one nie wykrywaja kariotypu 46xy albo 46xx jak badania inwazyjne. To sa jakies testy bioinformatyczne i one dzialaja na zasadzie porownan, jak dokladnie nie wiem ale lekarz mi tlumaczyl, ze porownuja jedna pare do innej. Jesli wszystkich chromosomow jest po 2 albo po 3 to taki test nie wykryje nic zlego bo uzna ze jest tyle samo chromosomow np 21 co chromosomow 15 i tyle samo chromosomow nr 4. Panorama wykryje bo jest cos jeszcze sprawdzane specjalnie pod katem triploidii. Dlatego masz wynik w formie ryzyka niskie lub wysokie a nie jak w inwazyjnym konkretny kariotyp ktory jest w 100 proc pewny. Sa to badania bardzo dokladne ale one nie wykrywaja kariotypu. Plec jest okreslana bo szukaja czy jest chromosom Y czy nie ma.Na mój chłopski rozum, skoro te wszystkie testy nieinwazyjne wykrywają płeć czyli np. XX i u Ciebie tez jest XX a w tripliodii by byl jesscze jeden dodatkowy X. Tego raczej nie da się przeoczyć..
Czytalam tez forum o triploidii i serio nifty nie wykrywalo, wynik wychodzil prawidlowy mimo triploidii wiec tego na bank nifty i sanco nie wykryja. Niestety te testy nie dzialaja tak jakby sie wydawalo, zupelnie inaczej dzialaja inwazyjne ktore wlasnie okreslaja konkretny kariotyp a inaczej te testy bioinformatyczne. I wlasnie jakbym wczesniej wiedziala o tym to tez zrobilabym pappe ale wtedy zanim sie dowiedzialam myslalam ze pappa wykrywa tylko te 3 najczestsze wady. A tu sie okazuje ze wcale nie a lekarzy to trzeba za jezyk ciagnac bo sami z siebie tez niezbyt chetni do wyjasnien :/
roki_1991
Fanka BB :)
Znam dziewczyny które szły do porodu z brzuchem mniejszym niż ja mam teraz w 5 miesiącu. Lekarz jedna wysmial jak zobaczył i usłyszał ze do porodu przyszła. A urodziła chłopca coś 3100 więc wcale mały nie był. Takze na prawdę wielkość brzucha nie jest wyznacznikiem ale wiem jak to jest sobie wkrecac różne rzeczy, bo sama tak mam, choć nie aż na taka skalę jak u ciebieNie wykryje triploidii, tez tak na poczatku myslalam, ze jak wszystkie chromosomy sa potrojone to wykryje ale lekarz wyprowadzil mnie z bledu... Podobno dziala to na zasadzie takiej mniej wiecej, ze te testy porownuja liczbe chromosomow z np jednej oary do drugiej ale jak wszystkie sa potrojne to niestety test tego nie wykryje bo zibaczy ze wszystkich jest tyle samo i uzna ze ok. Tylko badania inwazyjne i panorama ktora troche inaczej dziala... Zreszta jak sie wpisze Panorama triploidia to mozna znalezc, ze jest jedynym nieineazyjnym testem ktory wykrywa triploidie. W pappie tez widac bo wtedy wychodzi w triploidii matczynej skrajnie niska beta i skrajnie niskie bialko. Zreszta tak tylko strzelilam z ta triploidia bo wiem ze jest ciezka do wykrycia w usg i w testach nieinwazyjnych i czesto moga wyniki wychodzic falszywie ujemne (ta typu matczynego bo triploidie typu ojcowskiego to raczej widac wtedy jest czesto z zasniadem polaczona).
Kurcze, a dlaczego nie skierowali Cię na amiopunkcje?No wlasnie tez tak myslalam na poczatku ale lekarz mnie uswiadomil, ze nie jesli chodzi o nifty czy sanco, one nie wykrywaja kariotypu 46xy albo 46xx jak badania inwazyjne. To sa jakies testy bioinformatyczne i one dzialaja na zasadzie porownan, jak dokladnie nie wiem ale lekarz mi tlumaczyl, ze porownuja jedna pare do innej. Jesli wszystkich chromosomow jest po 2 albo po 3 to taki test nie wykryje nic zlego bo uzna ze jest tyle samo chromosomow np 21 co chromosomow 15 i tyle samo chromosomow nr 4. Panorama wykryje bo jest cos jeszcze sprawdzane specjalnie pod katem triploidii. Dlatego masz wynik w formie ryzyka niskie lub wysokie a nie jak w inwazyjnym konkretny kariotyp ktory jest w 100 proc pewny. Sa to badania bardzo dokladne ale one nie wykrywaja kariotypu. Plec jest okreslana bo szukaja czy jest chromosom Y czy nie ma.
Czytalam tez forum o triploidii i serio nifty nie wykrywalo, wynik wychodzil prawidlowy mimo triploidii wiec tego na bank nifty i sanco nie wykryja. Niestety te testy nie dzialaja tak jakby sie wydawalo, zupelnie inaczej dzialaja inwazyjne ktore wlasnie okreslaja konkretny kariotyp a inaczej te testy bioinformatyczne. I wlasnie jakbym wczesniej wiedziala o tym to tez zrobilabym pappe ale wtedy zanim sie dowiedzialam myslalam ze pappa wykrywa tylko te 3 najczestsze wady. A tu sie okazuje ze wcale nie a lekarzy to trzeba za jezyk ciagnac bo sami z siebie tez niezbyt chetni do wyjasnien :/
Wiedziałbyś wtedy wszystko. U mnie na badaniu pierwszo trymestralnym okazało się że nasza córeczka nie ma jednej nóżki. Bałam się potwornie. Dostałam skierowanie do poradni wad płodu a tam na amiopunkcje. Wykonana była w prywatnej klinice mającej umowę z NFZ. Zrobiliśmy z mężem od razu badanie mikromacierzy (płatne, w cenie podobnej Nifty) i wiemy dzięki temu że nasza Basia nie ma żadnych wad genetycznych. A brak nóżki to wyizolowana wada rozwojowa lub zespół taśm owodniowych. Oczywiście nie mamy łatwej sytuacji i ja nadaj boję się jak to będzie. Ale tyle ile mogliśmy się dowiedzieć na tym etapie ciąży to wiemy i te wiadomości pozwalają nam się przygotować na przyjście małej na świat. Bez obaw o wady genetyczne w tym upośledzenie umysłowe.
reklama
Przykro mi z powodu nozki ale dobrze, ze nic innego nie wyszlo.Kurcze, a dlaczego nie skierowali Cię na amiopunkcje?
Wiedziałbyś wtedy wszystko. U mnie na badaniu pierwszo trymestralnym okazało się że nasza córeczka nie ma jednej nóżki. Bałam się potwornie. Dostałam skierowanie do poradni wad płodu a tam na amiopunkcje. Wykonana była w prywatnej klinice mającej umowę z NFZ. Zrobiliśmy z mężem od razu badanie mikromacierzy (płatne, w cenie podobnej Nifty) i wiemy dzięki temu że nasza Basia nie ma żadnych wad genetycznych. A brak nóżki to wyizolowana wada rozwojowa lub zespół taśm owodniowych. Oczywiście nie mamy łatwej sytuacji i ja nadaj boję się jak to będzie. Ale tyle ile mogliśmy się dowiedzieć na tym etapie ciąży to wiemy i te wiadomości pozwalają nam się przygotować na przyjście małej na świat. Bez obaw o wady genetyczne w tym upośledzenie umysłowe.
U mnie ten pecherzyk byl widoczny na etapie 7-8 tyg i wtedy lekarz powiedzial ze mam udac sie na prenatalne nawet jesli nie sa obowiazkowe. O skierowanie nie prosilam bo i tak nie chcialam robic usg na nfz - wiem ze na nfz roznie badaja, zdarzaja sie lekarze co sie przykladaja ale i tacy co patrza z pretensjami, ze sie nie poszlo prywatnie :/. Na amniopunkcje nie kieruje lekarz prowadzacy ciaze, tylko ten ktory wykonuje prenatalne, a ze na usg 11 tyg nie bylo nieprawidlowosci to takiego skierowania nie dostalam i postanowilam zrobic nifty pro. Potem dopiero sie dowiedzialam ze nifty pro nie wykrywa tego, tamtego. Znowu panorama nie wykrywa innych rzeczy a sanco czy harmony jeszcze innych wiec nie ma takiego badania nieinwazyjnego ktore daje 100 proc pewnosci, ze wszystko jest super. Najbardziej wlasnie dokladne sa te inwazyjne. I to tez lepiej z mikromacierzami.
No i generalnie cala moja schiza zaczela sie juz od tego pecherzyka :/ gdyby nie to, to watpie zebym zaczela az tak wyszukiwac rozne rzeczy w necie :/ pewnie do tej pory nie wiedzialabym o tylu chorobach. Generalnie jak ja zawsze mialam robione rozne badania nigdy nie myslalam w takich kategoriach ze cod moze byc nie tak, ze wykryja mi jakas chorobe. Ale jesli chodzi o ta ciaze to jakas masakra, nie daje mi to spokoju, w zyciu nie czulam sie tak zdołowana. Chyba napraede trafie w koncu do jakiegos psychiatry bo ciezko tak funkcjonowac