reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2021

Moja mama jak byla ze mną w ciąży zachorowała na różyczkę, lekarze w 5tym miesiącu kazali jej usuwać ciąże bo nie widomo "co" się urodzi. Mama zdecydowala się mnie urodzić i całe szczęście jestem zdrowa. Jednak gdyby los inaczej się potoczył i bym była chora, to niechciałabym dla siebie takiego życia bedąc niepelnosprawną fizycznie/umysłowo. Moi rodzice są na emeryturze, są aktywni, podróżują, robią co chcą, a tak całe życie by musieli się mną opiekować i być może już by się stresowali myślą co ze mną będzie jak ich zabraknie.. nigdy bym tego dla nich nie chciala.
Więc prawdopodobnie zrobie tez test nifty i jezeli wyniki wyjdą złe, to zdecydyjemy sie z parnerem na przerwanie ciązy..

reklama
Ja robię tylko podstawowe usg, nie robię testów bo nie dają 100% pewności. Mam 2 kolezanki co robiły i u jednej wyszło bardzo duże prawdopodobieństwo że dziecko chore, urodziła całkiem zdrowe, a u drugiej było na odwrót;)

Dziewczyny, co do testu pappa, każdy oczywiście decyduje za siebie, ale uważam (z tego co czytałam), że to badanie jest bardzo ważne (już pomijając kwestie statystyki) - daje informacje o tym, w jakim stanie jest łożysko, czy są z nim problemy, potem pozwala to wdrożyć leki takie jak Acard (mówiła mi o tym też pani ginekolog). warto skorzystać, jeśli medycyna daje nam taką możliwość.

ja zastanawiam się jeszcze nad sanco/nifty - jeśli któraś z was je robiła, będę wdzięczna za podzielenie się opinią.
Robiłam rok temu i teraz tez będę robić.

Witam wszystkie mamy serdecznie 😊
Mam już dwójkę synków 3,5 i 1,5 roku. Teraz jestem 6 tc . Czekam aż zabije serce albo 2 😍 nie mogę doczekać się następnego badania ... bo możliwe ze jeden pęcherzyk się wchłonie ...:(
to czekanie jest straszne, stad aby umilić sobie czas zapisałam się na forum ❤️

Witam wszystkie mamy serdecznie 😊
Mam już dwójkę synków 3,5 i 1,5 roku. Teraz jestem 6 tc . Czekam aż zabije serce albo 2 😍 nie mogę doczekać się następnego badania ... bo możliwe ze jeden pęcherzyk się wchłonie ...:(
to czekanie jest straszne, stad aby umilić sobie czas zapisałam się na forum ❤
Witamy. Gratulacje i trzymam kciuki za bliźniaki ❤

No właśnie ja robiłam sanco w genomedzie, od razu spałam spokojnie do końca ciąży. Ale jak się robi sanco, to chyba już nie muszę tej pappy? Ona pokazuje problemy z łożyskiem? W jaki sposób?

Nie wiem dokladnie w jaki sposob, pewnie mozna znalezc gdzies wiecej informacji (z ciekawosci poszukam), mamaginekolog rowniez o tym wspomina u siebie: "Test papp-a (a tak naprawdę to powinno to się mówić „test podwójny” wg. FMF) jest badaniem przesiewowym w kierunku zespołu Downa oraz innych wad genetycznych – dostarcza nam też informacji o funkcji łożyska – o czym wiele pacjentek nie wie."

reklama
Do góry