reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2016

Mam córeczkę w wieku 5 lat. Jestem prawie rok za granicą w Niemczech tu jest całkiem inaczej niż w Pl... Nie mam położnej, tylko lekarza, częste wizyty u ginekologa..i niestety jedynym minusem jest bariera językowa.. a jak teraz wygląda przebieg Ciąży w Polsce?
;-)

reklama
hej Monika ja Ci nie powiem bo nie mam porównania ;) . Happy czytam bloga dziewczyny, która jest w 22 tyg ciąży i od jakiegoś czasu czuje ruchy. Pisała ostatnio, że dowiedziała się o likwidacji działu, który stworzyła i kierowała i tak się zdenerwowała jak to czasem w kreskówkach pokazują. I wtedy pierwszy raz poczuła nie smyranie małego, a mocnego kopa. Pisała, że szalał w brzuchu tak jeszcze przez jakiś czas zanim się uspokoił. Nie chcę Cię denerwować, ale ja przejmuje się teraz takimi rzeczami, że no przesadzam z rozżaleniem o jakieś 80% i chodzę i beczę i się zanoszę (już dwa razy taki cyrk odstawiłam) i wszyscy mi gadali żebym przesta,ło bo małe czuje te emocje, a ja mówiłam im "ehe jasne i rycząłam jeszcze bardziej bo wiedziałam, że jest w tym prawda.
Moja mama mówi, że ze średnią siostrą strasznie się w ciąży denerwowała i po prostu młoda jest okropna. Robi na złość, gada na złość albo żeby kogoś te słowa zabolały, i fochy ma niesamowite.

Monia a nie ma u ciebie polskiego ginekologa. Mieszkam w Austrii i na poczatku pobytu jak moj niemiecki byl jeszcze slaby szukalam polskojezycznych lekarzy.

Kaana u mnie nerwy byly niepotrzebne... schowalam klucze do szafki w lazience. Nie moge sobie za nic przypomniec dlaczego :-D odkad jestem w ciazy zrobilam sie okropnie zapominalska. Ale nastepnym razem postaram sie byc spokojniejsza dla dobra okruszka :-)

Jak się czujecie w Ciąży <<Uporczywe>> dolegliwości minęły? Ja o niebo lepiej jestem w 16 tyg.ciązy i poczułam pierwsze ruchy mojego maleństwa całkiem niedawno a Wy?To moja druga ciąża jest:);-)

happy79 niestety nie ma tu gdzie się znajduje takiego konktetnego.. Tzn jest ale nie zajmuje się kobietami w ciąży... mój niemiecki pozostawia wiele do życzenia jeśli chodzi o gramatykę ale dogaduje się. Mój mąż dobrze mówi po niemiecku i jest ze mną na każdej wizycie przy porodzie też bedzie- całe szczęście bo po pierwszym porodzie w PL mam traume chyba...Ten lekarz do którego chodzę jest ok. dokulam jeszcze do czerwca:):):)

happy im brzuch większy rozum mniejszy ;)
To zupełnie normalne i zostaje ci wybaczone ;)
Wiesz Monika wydaje mi się, że to już nie zależy od tego czy rodzisz w PL czy gdzieś indziej bo to zależy na jakich ludzi trafisz.

Stres moim zdaniem bardzo wpływa na płód. Dlatego ja się totalnie wyluzowuje w ciąży. Wszystko na miękko jak to mój stary kumpel mówił. Oczywiście są rzeczy którymi nie sposób się denerwować, ale większość teho co nas spotyka w życiu nie jest warta nerwów.
Moje dziecko z zapaleniem krtani zaczęło dzisiaj jeść jak człowiek. Pisałam wam kiedyś że jeść nie chce, a dzisiaj i zupę wciągnęła i naleśniki. Bawi się wyśmienicie i gdyby nie te nocne ataki to nie powiedziałbym ze jej coś dolega.
Witaj Monia. Moja młodzież ma 1,5 roku, gdy się 'Dwójka' urodzi będzie miała 2lata. termin mam. dokladnie dwa tygodnie po jej urodzinach.
Dobrze że mąż ci pomaga. Ja w Holandii więc tu zawsze można po angielsku się dogadać.

Kaana no zgadzam się:) wiele czynników na to wpływa ... w moim akurat przypadku poród był ciężki 19 godzin . Teraz przy drugim będe rozważała znieczulenie muszę z lekarzem pogadać bo chciałabym coś pamiętać z drugiego porodu a nie tylko urywki bo byłam prawie nieprzytomna .:no:

Happy 79 nie przejmuj się tym, że zapominasz teraz więcej rzeczy trochę o tym czytałam i takie roztargnienie jest całkiem normalnym symptomem:) ja np. wsadziłam dziś herbatę do lodówki- po co? nie wiem sama.. ale jeśli chodzi o terminy jakiś wydarzeń czy wizyt nieodzowną częścią jest notes który noszę w torebce:)

Ostatnia edycja:
reklama
hej Lilla My mam siostrę w Holandii i rodzi w styczniu pierwsze dzieciątko- synka:) u nas różnica wieku będzie większa bo 5 lat tak się niestety nie udawało jakoś wcześniej mieć dzidziusia, ale teraz cieszę się że moja córcia będzie miała CHYBA braciszka:)

Do góry