reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Ależ je się robi bardzo łatwo. Ja mam tylko trudności z upchnięciem marmolady w środku :tak: ale da się to zakleić :-D

Do smażenia można użyć męża :-D:-D:-D niech on sobie przy garze stoi i obraca!
 
reklama
A u mnie miała być czekoladka co by mycia nie było, ale wyszła:
Zupka rozmaitości.


Gdzieś kiedyś znalazłam przepis,ale ten jest po kilku modyfikacjach i myślę że jak coś wam nie odpowiada lub czegoś wam będzie brakować to można spokojnie zmienić pod siebie.
Ja ją robię w mega ilości zresztą tak jak większość zup, zostawiam tyle co na obiadek a reszę gorącej wlewam do słoiczków i mam na kilka obiadków w odstępach czasowych na zmianę co by się nie znudziła.
Składaniki:


  • 50dag mięska mielonego
  • 1 jajko
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 słoiczek ketchupu (ja daję „na oko” pół szklanki Pudliszek)
  • 1 puszka pomidorów (może być bez)
  • 1 mały przecier pomidorowy (może być pół, jak wolicie)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 większe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 20-30 dag pieczarek
  • pieprz, bazylia,sól ( i co tam sobie jeszcze wymyślicie
  • 1-2 kostki bulionu lub trochę wywaru
Sposób przygotowania:


Mięsko mieszamy z jajkiem i przyprawami, robimy z tego malutkie kuleczki, wrzucamy na patelnię i troszkę podsmażamy. Na osobnej patelni zarumieniamy posiekany czosnek, cebulkę. Następnie wrzucamy pokrojone paprykę i pieczarki i jeszcze troszkę dusimy ( nie musi być długo, później będzie się dusić w zupce). Dodajemy bulion rosołowy, puszkę pomidorów, koncentrat oraz ketchup i podsmażone kuleczki mięsne i jeszcze 5-10minut dusimy. Jak ktoś ma małą patelnię to można to przed dodaniem bulionu itp. przerzucić do mega garnka (ja używam do tej ilości garnka 6,8 litra)
Ok, trochę zakręciłam :) Teraz do tego wszystkiego wrzucamy wszystko co z puszek i dolewamy ok litra wody l(ub więcej) oraz dosypujemy przyprawy do smaku. Wszystko zależy od tego czy chcecie mieć bardziej rzadką czy gęstą jak leczo/
Ja to wszystko tak na oko robię i uwierzcie mi zawsze wychodzi.

Można podawać z czym tylko chcecie z ryżem, chlebkiem, pieczywem czosnkowym itp.
Ja jeszcze czasami robię tak,że w bulionie gotuję ziemniaczki pokrojone w kosteczkę,po czym dodaję do nich wszystko jak wyżej i razem trochę duszę.
Pewnie nieźle zakręciłam,ale jak coś to służę pomocą.
Idę się objadać.
 
No dobra, zrobilam te nieszczesne nalesniki, wtrabilam 2 z dzemem. Reszta czeka na farsz i beda krokiety z pieczarkami i barszczykiem. :tak::tak::tak:
 
Już się nie moge doczekać tłustego czwartku jak czytam te przepisy o pączkach. Spróbuję usmażyć te pączusie. To będzie mój debiut pączkowy. :zawstydzona/y:
 
u mnie tylko zmywarka daje sie na to namowic:-)
super zazdroszcze Tobie i pozostałym kolezankom tych wspieraczy garnkowych:-):tak:moz raz sie oferowal z takawo propozycja kupna ale sama powiedz ze jak cos to pozniej i trwa to tak juz 3 mies
tak jak mówilam u nas nalesniki z twarozkiem byly...sa bo narobiłam cały stos :-Dwiec i na jutro tez cos zostanie....
a ogólnie to ja dziś jakies spustoszenie czuje w zołądku bo ciagle cos jem co pół godz i ciagle jestem glodna:szok:
 
katik - no wiesz co... zawiodlas mnie...jak mozna zjesc tylko 2 nalesniki? to przeciez wogole sie ich robic nie oplacalo, dobrze ze ten pomysl z krokietami wymyslilas...;-):-)
ale mam ochote na paczka, u nas takie niedobre... ale dzis przyjezdza moja bratowa to sobie mysle ze dam jej ten przepis od aniez na paczki to moze to skuma i zrobi nam troche paczusiow:-):-):-)
 
Dagsila będę dziś po poludniu robić przekąski m.in z twojego przepisu, mam wydrukowanyten z kuleczkami z mięska mielonego, pieczarek itp. tam olej podałaś czy on jest do polania blaszki do piekarnika? Wolę się upewnić czy aby nie do "masy". Dzięki ci dobra kobietko :-)
 
reklama
Dagsila będę dziś po poludniu robić przekąski m.in z twojego przepisu, mam wydrukowanyten z kuleczkami z mięska mielonego, pieczarek itp. tam olej podałaś czy on jest do polania blaszki do piekarnika? Wolę się upewnić czy aby nie do "masy". Dzięki ci dobra kobietko :-)

olej dodaje do mieska - ilosc zalezy czy miesko mam chudsze czy z tłuszczykiem. a pieke na papierze i nie przywiera, ale nic sie nie stanie jak troszke posmarujesz- pozniej tylko strzepiesz papier i miesne kuleczki wyladuja na talerzu:-D

smacznego:-)
 
Do góry