Katik
...jestem mamą...
- Dołączył(a)
- 26 Lipiec 2009
- Postów
- 3 994
Mnie dzis naszlo na krokiety z kapusta i grzybkami. Wczoraj w polskim sklepie kupilam kapuste kiszona, i dzis zabralam sie do pracy... A zeszlo troszke, choc warto bylo.
Dla zainteresowanych:
Krokiety z kapusta i grzybami
Smazymy odpowiednia ilosc nalesnikow w zaleznosci od potrzeb. Po usmazeniu przykrywam nalesniki przykrywka, i odstawiam na jakis czas by zmiekly, a wtedy lepiej sie zawijaja.
Składniki na farsz:
Suszone grzyby dzien wczesniej namoczyc, a następnie gotowac, az zmiekna. Kiszona kapuste dobrze wyplukac, pokroic na drobne kawalki i gotowac do miekkosci dodając przyprawy (liscie laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu). Następnie odcedzic,i porzadnie odcisnac. Cebule pokroic w kostke i zarumienic. Do garnka wrzucic kapuste i obgotowane pokrojone (lub zmielone) grzyby oraz zarumieniona cebulke. Dusic ok 30 min. i doprawic sola, pieprzem oraz do smakuczym kto woli (ja lubie pikantne). Farsz ukladac na nalesnikach i zwinac najpierw boki, potem wzdluz. Panierujemy w jajku i bulce i dopiero podsmazamy.
Podajemy z barszczem czerwonym np wg przepisu Zielonej Maupy
Smacznego.
Dla zainteresowanych:
Krokiety z kapusta i grzybami
Smazymy odpowiednia ilosc nalesnikow w zaleznosci od potrzeb. Po usmazeniu przykrywam nalesniki przykrywka, i odstawiam na jakis czas by zmiekly, a wtedy lepiej sie zawijaja.
Składniki na farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty;
- grzyby suszone, swieze gotowane lub pieczarki;
- cebula duza;
- przyprawy (lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarenka);
Suszone grzyby dzien wczesniej namoczyc, a następnie gotowac, az zmiekna. Kiszona kapuste dobrze wyplukac, pokroic na drobne kawalki i gotowac do miekkosci dodając przyprawy (liscie laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu). Następnie odcedzic,i porzadnie odcisnac. Cebule pokroic w kostke i zarumienic. Do garnka wrzucic kapuste i obgotowane pokrojone (lub zmielone) grzyby oraz zarumieniona cebulke. Dusic ok 30 min. i doprawic sola, pieprzem oraz do smakuczym kto woli (ja lubie pikantne). Farsz ukladac na nalesnikach i zwinac najpierw boki, potem wzdluz. Panierujemy w jajku i bulce i dopiero podsmazamy.
Podajemy z barszczem czerwonym np wg przepisu Zielonej Maupy
Smacznego.