aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
13x13 odpowiadając w kwestii kostek rosołowych: glutaminan sodu który się w nich znajduje jest z jednej strony ładnie 'wzmacnia' smak, ale jest też szkodliwy dla organizmu. Kostka takowa zawiera wiele 'ukrytej' soli, a tą powinno się ograniczać (przy okazji- w ciąży sa tendencje do trzymania wody w organizmie, jeśli chcecie spróbować uniknąć, zmniejszcie ilość soli oraz pijcie dużo niskosodowej wody). U małych dzieci kostka ros. może powodować alergie, dlatego matki karmiące nie powinny jeść obiadków z kostkami i vegetami, no i dzieciom też takiej zupy nie wolno dawać.
Poza tym (tu wklejam z netu):
Skład kostki bulionowej
Podajemy za magazynem Świat Konsumenta, który zbadał skład kostek na potrzeby testu jakościowego marek Kucharek, Amino, Knorr, Winiary, Dobra, Warzywko:
zaledwie 10% składu kostki stanowią produkty dostarczające organizmowi wartości odżywczych.
Wady potraw z kostki
Poza tym (tu wklejam z netu):
Skład kostki bulionowej
Podajemy za magazynem Świat Konsumenta, który zbadał skład kostek na potrzeby testu jakościowego marek Kucharek, Amino, Knorr, Winiary, Dobra, Warzywko:
- sól kuchenna ~50%,
- tłuszcze roślinne i zwierzęce ~10%,
- składniki mięsne 0.2 – 0.5%,
- aromaty i substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu, rybonukleotydy: inozynian sodu i guanylan sodu),
- substancje smakowe (ekstrakty drożdżowe, naturalne przyprawy roślinne, suszone warzywa, cukier),
- maltodekstryny (enzymatyczne hydrolizaty skrobiowe),
- skrobia ziemniaczana,
- barwniki naturalne i identyczne z naturalnymi (karmel i kurkuma),
- regulatory kwasowości (np. kwas cytrynowy).
zaledwie 10% składu kostki stanowią produkty dostarczające organizmowi wartości odżywczych.
Wady potraw z kostki
- niewielka wartość odżywcza,
- minimalna zawartość naturalnych składników,
- prawie 50% składu, to niepożądana w diecie sól,
- nawet do 40% zagęszczaczy, barwników, aromatów w tym glutaminianu sodu [1], składników sztucznych i niekorzystnych dla organizmu.