reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Kwiatuszku, nie znam przepisu na farsz z soczewicy. Ja generalnie n nie znam przepisow, sama tworze metoda prob i bledow.

Farsz mozna zrobic na przyklad tak: soczewice zalac woda lub rosolem (bedzie lepiej smakowac), dodac majeranek i czosnek (to jak amen w paciezu haha) oraz suszone chile (chodzi o to, zeby bylo ono w postaci drobnych kawalkow, nie proszku) i gotowac do momentu az soczewica zmieknie. Plynu nie moze byc za duzo, wszak w trakcie gotowania powinien calkiem wyparowac. Mozna dodac pokrojona w drobna kostke papryke i pomidory. Gdy soczewica bedzie miekka trzeba ja rozgniesc na papke (na przyklad przy pomocy wyciskarki do ziemniakow) i gotowe ;)

dzięki za info, na bank zrobię te pierogi tylko musi mój mąż mieć wolne, żeby młodą bawić, bo lepienie pierogów przy Hani mija się z celem, więc w jakiś weekend zapewne
 
reklama
Któraś z dziewczyn pisała żeby nie używać kostek i vegety -a co? napiszcie czego Wy dodajecie zamiast tego? niestety w moim domu królowała vegeta i nie potrafię używać ziół i przypraw -teraz jest świetny czas żeby to zmienić:tak:


ja tez tylko wegeta i kostki :-) ziola tez dodaje ale sol to dla mnie czarna magia :-) na warzywka ok ale jak cos innego robie i sol dodaje to zawsze przesole :-):tak::zawstydzona/y:
za to kazdy ci powie ze sol jest zdrowsza od vegety... bo to to sama chemia i barwniki.. niestety ja nie potrafie sola ,,operowac'' :no::no:
 
u mnie też vegeta i kostki królują :-) wszędzie je dodaję :-p no toczemu nie można??
dziewczyny a umiecie jakieś surówki do obiadu??
Bo kurcze ja to taka monotonna jestem sałata ze śmietaną, ewentualnie surówka z kiszonej kapusty :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: no i chciałabym coś więcej umieć bo to przecież obciach tak w kółko jeść to samo.
:rofl2:
 
dziewczyny a umiecie jakieś surówki do obiadu??
:rofl2:

Moja teściowa to potrafi surówki!!!! matko bomba!!!

Ona jak robi sałatę ze śmietaną to też odjazd -układa sałatę na talerzyku -dla każdej osoby, daje na to smietanę i na wierzch trze rzodkiewkę -wygląda super i od razu inaczej smakuje

Trze terz na tarce ogórka i rzodkiewkę na tych grubszych oczkach i dodaje szczypiorku -to wszystko miesza ze śmietaną i jest baja -czasem mnie nachodzi na to.

Robi też np z kapusty zwykłej -szatkuje ją i do tego dodaje inne warzywa i w tym właśnie cały sekret -są rewelacyjne:tak: robi je też do słoiczków na zimę -bomba:-) przyjrzę się następnym razem co tam miesza:tak:

Może być kapusta pekińska -szatkujesz, gnieciesz ręką w misce (zrobi się jej mnie) trzesz na drobnych oczkach marchewkę i dodajesz cytrynę i troszkę cukru zgniatasz a na koniec mieszasz z majonezem -według uznania:tak:
 
do salaty ze smietana dobrze jest tez dodac troszke cukru i soku z cytryny mniammmmmmmm...
albo ogureczki kiszone w plasterki + smietana + pieprzem + cebulka drobno... dobre do ziemniaczkow...
moze mizeria??
a znacie dziewczyny przepis na suroweczke od chinczykow co do sajgonek normalnie daja z biala kapusta?? bo pyszna jest a ja przepisu nie znam...
 
Kurcze 13x13 ale mnie naszła ochota na tę rzodkiewkę, ogóra i śmietanę - i co to wszystko tylko mieszam a co z przyprawami? Jakies ię dodaje? A ten ogórek to zieolony czy kiszony :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
13x13 pisz mi tu szybko bo mi zaraz jęzor ucieknie wiecie gdzie :-D

a z tą sałatą i rzodkiewką to z jakimiś przyprawami? Bo ja zawsze tylko sałata ze śmietaną i cukrem hie hie hie :sorry::sorry::sorry:

cienka jestem jak barszcz z tymi surówkami :rofl2::rofl2::rofl2:
 
A ja do jakiegoś mieska z sosikiem najbardziej lubię lubię surówkę z czerwonej kapusty:
kapustę poszatkować, ugotować (z 15 minut), zaraz po odlaniu skropić sokiem z cytryny coby nie straciła koloru.
Do tego cebulka w kostkę, starte na tarce ogórki kwaszone i kwaśne jabłuszko, jeszcze trochę oliwy, cukru, soku z cytryny.

Właśnie taką suróweczkę zrobię na weekend do zrazików zawijanych z kopytkami. Już się doczekać nie mogę. Oj jakoś niebezpiecznie zaczynam odzyskiwać apetyt
 
suróweczki sa pyszne i dla nas bardzo wskazane/ Ja lubię zjeść nawet do kolacji czy śniadania. Niestety z racji niejedzenia nabiału odpadają mi wszystkie ulubione z sosem z jogurtu i czosnku :(
Co do saląty to niedawno wyciągałam od mojej mamy przepis na rewelacyjną zalewę do salaty - Łyżkę octu gotje sie w garnuszku z cukrem, studzi się a potem miesza ze śmietaną. Moja babcia mieszla salatę z rzodkiewką albo posiekanym jajkiem na twardo i polewala taką slodko-kwaśną śmietaną - pyyyycha.
Kapustę kiszoną ostatnio zrobił mój mąż i w przypływie wląsnej twórczości dodał do niej czerwoną cebulę w piórka i zieloną paprykę w bardzo cienkich plasterkach. Było pyszne i inne. Normalnie kapustkę robię z marchewką, czasem z jablkiem - przed zmieszaniem odciskam ją i kroję drobno.Doprawiam odrobiną cukru i oliwą.
Kapusytę zwykłą i pekińską mieszam z czym się da - pekinkę czesto z pomidorem i papryką. Robiłąm też mieszankę ogóek kiszony+pomidor+cebulka też fajnie smakuje i coś innego
NIe wspomniałyście jeszcze o marcheweczce- starta doprawiona chrzanem i odrobiną majonezu, albo z cytryną i czymś na slodko - kawałki ananasa, albo rodzynki, albo orzechy.... oj chyba jutro coś zrobię.
Z dodatkow do drugiego dania to lubię też buraczki zasmażane, ale jeszcze eksperymentuję bo nie chcialy mi nigdy wyjść takie dobre jak jadlam w domu. No i musze je wymyślić bez śmietany.

a za kapuste czerwoą bardzo dziękuję nie wiedzialam doklądnie jak ja zrobić a lubię bardzo. Będę szkolić męża, póki leżę w lóżku on uczy się gotować to niech się nauczy jak najwięcej - potem będę go podjudzać,że nikt nie umie tego tak przyrządzić jak On :p
 
Aniak567 już Ci piszę -wszystko świeże -ogórek, rzodkiewka, szczypiorek i śmietana -może być słodka może być zwykła -zależy jaką się lubi i ile się lubi. Naprawdę jest super:tak: a przyprawy tylko sól i pieprz -ja nic więcej nie daję

Otworzyłam słoiczek od teściowej -kapusta ogórek cebulka papryka żółta i czerwona -doprawia solą i pieprzem i zostawia na noc, później do słoików. Mniam
 
reklama
Aniak567 już Ci piszę -wszystko świeże -ogórek, rzodkiewka, szczypiorek i śmietana -może być słodka może być zwykła -zależy jaką się lubi i ile się lubi. Naprawdę jest super:tak: a przyprawy tylko sól i pieprz -ja nic więcej nie daję
A ja jeszcze do tego pomidorka wkrajam, no i po Waszej nagonce o zelazie - rowniez i troche pietruszki. Moja ulubiona ostatnio suroweczka.
 
Do góry