reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
Musze kupic walek (kurcze na oczy tu nie widzialam, ale moze jest gdzies do kupienia :confused:) i chyba sie przelamie kiedys i tez sprobuje z tymi pierogami. Slinianki z produkcja nie nadazaja jak czytam o ruskich, wiec kto wie???....
A jeszcze Kwiatuszku jak piszesz to to sie takie latwe wydaje :-D:-D:-D


Ja na kolacje zrobilam salatke gyros, i napchalam tam tyyyle czosnku, ze w sypialni z Ł bedziemy miec niezly aromat :zawstydzona/y:
 
Elvie - z ta butelka to juz od kilku osob slyszalam, ale jakby to powiedziec: poki nie mam walka mam wymowke ze nie robie :-D:-D:-D:-D
 
Kwiatuszku daj tych pierogów. Och jak bym zjadła, normalnie ślina mi cieknie już po kolanach. Czemu ja nie umiem takich rzeczy robić....:-:)-:)-:)-(
nie martw sie, ja tez nie umiem takich rzeczy, ale wszystko przed nami....

Musze kupic walek (kurcze na oczy tu nie widzialam, ale moze jest gdzies do kupienia :confused:) i chyba sie przelamie kiedys i tez sprobuje z tymi pierogami. Slinianki z produkcja nie nadazaja jak czytam o ruskich, wiec kto wie???....
jeszcze z miesiac i pewnie ja tez pieroga jakiegos ulepie...:-D moj maz padnie trupem jak to zrobie....

dajcie przepis na kopytka:-)
 
jeszcze z miesiac i pewnie ja tez pieroga jakiegos ulepie...:-D moj maz padnie trupem jak to zrobie....

dajcie przepis na kopytka:-)
Justa uwielbiam te Twoje teksty :-D:-D:-D

Zobacz ile ta ciaza wniosla w Twoje zycie: upragniona i wyczekana dzidzia bedzie, i jeszcze gotowac sie nauczylas ;-)
Mezulo to Cie na rekach niedlugo bedzie nosil :tak:
 
Ja Wam wrzucę obiecany przepis na zapiekanke z makaronem, ale jeszcze nie robiłam, bo jestem pociągająca i z katarem nie mam weny. jak ktoraś zrobi przede mną proszę dać znać, czy smaczne, bo ja jeszcze nie próbowałam:

ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM

1. Ugotować makaron kokardki albo rurki (ja do zapiekanek wolę kokardki, ale co kto lubi).

2. Szpinak: o tej porze roku to mrożony ale tylko w liściach (np. Hortex)- nie lubie tego siekanego na miazgę. jak będzie sezon to świeży. I tak: przysmażyć cebulkę dodać szpinak (ja czasem wcześniej go wyciągam z zamrażarki, to jest szybciej)+ czosnek (wedle uznania)+ biały serek (typu almette- smak jaki, kto lubi/ podobno może byc też feta)+ sól (ostrożnie, bo serek już to podsoli)+ pieprz.

3. Sos: śmietana+ 2 jajka+ sól+ biały pieprz- wszytsko rozmieszać.

4. Naczynie żaroodporne- wysmarować tłuszczem i wyłożyć makaronem i masą szpinakową+ zalać sosem śmietanowo-jajecznym+ posypać żółtym serem (obficie).

5. Piec w temp. 180 stopni, 20-30 minut (ser ma się zrumienić).

MAKARON Z BROKUŁAMI (to jest proste i bardzo smaczne):

1. Ugotować brokuły.
2. Ugotować makaron.
3. Przysmażyć posiekana cebulkę z oregano, bazylią i majerankiem (ilość wg. uznania) oraz posiekanym czosnkiem (ja czosnek daję, jak cebula już zaczyna szklić, bo on lubi się przypalić)
4. Wrzucić do tego makaron- wymieszać i brokuły+ pieprz (biały)+ tarty ser.
I można jeść (szybciej się chyba nie da)

Myślę, że można by zrobić to też w wersji zapiekanej tzn. wyłożyć wszystko do naczynia, zalać sosem śmietanowo- jajecznym i zasypać serem, zapiec i też powinno być pyszne.


Pierogi- ja też daję ciepłą wodę i nie daję całych jaj a jedynie żółtka- ciasto jest mięciutkie. Ale dużo też zależy od jakości mąki.
 
Ostatnia edycja:
Aniez, dzięki za przepis:-*

Dzisiaj u nas zapiekanka z brokułami na obiadek będzie:-) Wczoraj zakupiłam brokuły i się zastanawiałam jak je podać, weszłam na forum a tu gotowy przepis na szybkie danie. Rewelacja!!:happy2:
 
Elvie- koniecznie daj znać, jak to wyjdzie w wersji zapiekanej, bo ja robiłam to do tej pory 'na gazie'. Ale tak jak pisałam- z piekarnika też powinno być pyszne, o ile nie lepsze.
 
reklama
Ja zrobiłam tak:
- ugotowałam makaron ale na taki lekko twardawy,
- tak samo podgotowałam brokuły,
- sos (z uwagi na brak śmietany w lodówce) to pół szklanki mleka, resztka śmietanki 30% z kartonika, przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, majeranek, sól, pieprz, trochę wegety + 3 całe jajka - zmiksowałam
Do naczynia żaroodpornego włożyłam wymieszany już makaron z brokułami, zalałam sosem i na wierzch rzuciłam 3 rodzaje sera (pleśniowy, topiony śmietankowy i żółty)
Temperatura 175st., bez termoobiegu, ustawiłam na 25minut i teraz biegam zaglądać:-)
Oczywiście napiszę Wam później, jak smakowało;-)
 
Do góry