reklama
Katik
...jestem mamą...
- Dołączył(a)
- 26 Lipiec 2009
- Postów
- 3 994
Musze kupic walek (kurcze na oczy tu nie widzialam, ale moze jest gdzies do kupienia ) i chyba sie przelamie kiedys i tez sprobuje z tymi pierogami. Slinianki z produkcja nie nadazaja jak czytam o ruskich, wiec kto wie???....
A jeszcze Kwiatuszku jak piszesz to to sie takie latwe wydaje
Ja na kolacje zrobilam salatke gyros, i napchalam tam tyyyle czosnku, ze w sypialni z Ł bedziemy miec niezly aromat
A jeszcze Kwiatuszku jak piszesz to to sie takie latwe wydaje
Ja na kolacje zrobilam salatke gyros, i napchalam tam tyyyle czosnku, ze w sypialni z Ł bedziemy miec niezly aromat
nie martw sie, ja tez nie umiem takich rzeczy, ale wszystko przed nami....Kwiatuszku daj tych pierogów. Och jak bym zjadła, normalnie ślina mi cieknie już po kolanach. Czemu ja nie umiem takich rzeczy robić....:----(
jeszcze z miesiac i pewnie ja tez pieroga jakiegos ulepie... moj maz padnie trupem jak to zrobie....Musze kupic walek (kurcze na oczy tu nie widzialam, ale moze jest gdzies do kupienia ) i chyba sie przelamie kiedys i tez sprobuje z tymi pierogami. Slinianki z produkcja nie nadazaja jak czytam o ruskich, wiec kto wie???....
dajcie przepis na kopytka:-)
Katik
...jestem mamą...
- Dołączył(a)
- 26 Lipiec 2009
- Postów
- 3 994
Justa uwielbiam te Twoje tekstyjeszcze z miesiac i pewnie ja tez pieroga jakiegos ulepie... moj maz padnie trupem jak to zrobie....
dajcie przepis na kopytka:-)
Zobacz ile ta ciaza wniosla w Twoje zycie: upragniona i wyczekana dzidzia bedzie, i jeszcze gotowac sie nauczylas ;-)
Mezulo to Cie na rekach niedlugo bedzie nosil
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Ja Wam wrzucę obiecany przepis na zapiekanke z makaronem, ale jeszcze nie robiłam, bo jestem pociągająca i z katarem nie mam weny. jak ktoraś zrobi przede mną proszę dać znać, czy smaczne, bo ja jeszcze nie próbowałam:
ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM
1. Ugotować makaron kokardki albo rurki (ja do zapiekanek wolę kokardki, ale co kto lubi).
2. Szpinak: o tej porze roku to mrożony ale tylko w liściach (np. Hortex)- nie lubie tego siekanego na miazgę. jak będzie sezon to świeży. I tak: przysmażyć cebulkę dodać szpinak (ja czasem wcześniej go wyciągam z zamrażarki, to jest szybciej)+ czosnek (wedle uznania)+ biały serek (typu almette- smak jaki, kto lubi/ podobno może byc też feta)+ sól (ostrożnie, bo serek już to podsoli)+ pieprz.
3. Sos: śmietana+ 2 jajka+ sól+ biały pieprz- wszytsko rozmieszać.
4. Naczynie żaroodporne- wysmarować tłuszczem i wyłożyć makaronem i masą szpinakową+ zalać sosem śmietanowo-jajecznym+ posypać żółtym serem (obficie).
5. Piec w temp. 180 stopni, 20-30 minut (ser ma się zrumienić).
MAKARON Z BROKUŁAMI (to jest proste i bardzo smaczne):
1. Ugotować brokuły.
2. Ugotować makaron.
3. Przysmażyć posiekana cebulkę z oregano, bazylią i majerankiem (ilość wg. uznania) oraz posiekanym czosnkiem (ja czosnek daję, jak cebula już zaczyna szklić, bo on lubi się przypalić)
4. Wrzucić do tego makaron- wymieszać i brokuły+ pieprz (biały)+ tarty ser.
I można jeść (szybciej się chyba nie da)
Myślę, że można by zrobić to też w wersji zapiekanej tzn. wyłożyć wszystko do naczynia, zalać sosem śmietanowo- jajecznym i zasypać serem, zapiec i też powinno być pyszne.
Pierogi- ja też daję ciepłą wodę i nie daję całych jaj a jedynie żółtka- ciasto jest mięciutkie. Ale dużo też zależy od jakości mąki.
ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM
1. Ugotować makaron kokardki albo rurki (ja do zapiekanek wolę kokardki, ale co kto lubi).
2. Szpinak: o tej porze roku to mrożony ale tylko w liściach (np. Hortex)- nie lubie tego siekanego na miazgę. jak będzie sezon to świeży. I tak: przysmażyć cebulkę dodać szpinak (ja czasem wcześniej go wyciągam z zamrażarki, to jest szybciej)+ czosnek (wedle uznania)+ biały serek (typu almette- smak jaki, kto lubi/ podobno może byc też feta)+ sól (ostrożnie, bo serek już to podsoli)+ pieprz.
3. Sos: śmietana+ 2 jajka+ sól+ biały pieprz- wszytsko rozmieszać.
4. Naczynie żaroodporne- wysmarować tłuszczem i wyłożyć makaronem i masą szpinakową+ zalać sosem śmietanowo-jajecznym+ posypać żółtym serem (obficie).
5. Piec w temp. 180 stopni, 20-30 minut (ser ma się zrumienić).
MAKARON Z BROKUŁAMI (to jest proste i bardzo smaczne):
1. Ugotować brokuły.
2. Ugotować makaron.
3. Przysmażyć posiekana cebulkę z oregano, bazylią i majerankiem (ilość wg. uznania) oraz posiekanym czosnkiem (ja czosnek daję, jak cebula już zaczyna szklić, bo on lubi się przypalić)
4. Wrzucić do tego makaron- wymieszać i brokuły+ pieprz (biały)+ tarty ser.
I można jeść (szybciej się chyba nie da)
Myślę, że można by zrobić to też w wersji zapiekanej tzn. wyłożyć wszystko do naczynia, zalać sosem śmietanowo- jajecznym i zasypać serem, zapiec i też powinno być pyszne.
Pierogi- ja też daję ciepłą wodę i nie daję całych jaj a jedynie żółtka- ciasto jest mięciutkie. Ale dużo też zależy od jakości mąki.
Ostatnia edycja:
reklama
Ja zrobiłam tak:
- ugotowałam makaron ale na taki lekko twardawy,
- tak samo podgotowałam brokuły,
- sos (z uwagi na brak śmietany w lodówce) to pół szklanki mleka, resztka śmietanki 30% z kartonika, przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, majeranek, sól, pieprz, trochę wegety + 3 całe jajka - zmiksowałam
Do naczynia żaroodpornego włożyłam wymieszany już makaron z brokułami, zalałam sosem i na wierzch rzuciłam 3 rodzaje sera (pleśniowy, topiony śmietankowy i żółty)
Temperatura 175st., bez termoobiegu, ustawiłam na 25minut i teraz biegam zaglądać:-)
Oczywiście napiszę Wam później, jak smakowało;-)
- ugotowałam makaron ale na taki lekko twardawy,
- tak samo podgotowałam brokuły,
- sos (z uwagi na brak śmietany w lodówce) to pół szklanki mleka, resztka śmietanki 30% z kartonika, przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, majeranek, sól, pieprz, trochę wegety + 3 całe jajka - zmiksowałam
Do naczynia żaroodpornego włożyłam wymieszany już makaron z brokułami, zalałam sosem i na wierzch rzuciłam 3 rodzaje sera (pleśniowy, topiony śmietankowy i żółty)
Temperatura 175st., bez termoobiegu, ustawiłam na 25minut i teraz biegam zaglądać:-)
Oczywiście napiszę Wam później, jak smakowało;-)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 129
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 329
- Wyświetleń
- 56 tys
Podziel się: