reklama
iza813
mama Szymka i Samuela
Ale wam zazdroszcze tych paczusiow,ja sobie moge tylko o nich pomarzyc:-(
kamisia1101
Bo teraz serca mam dwa...
ooo pączkija dziś mam na koncie 3 sztuki- ale takie małe serowe
zielona maupa
Na skrzydłach melancholii
Ktoras z Was pamieta na ktorej stronie jest to polecane ciasto marchewkowe???
Ja podrzucam przepis na piernik.
Skladniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru (jesli lubicie slodsze ciasto, nalezy dodac druga, a najlepiej jest probowac ciasto i po trochu dosypywac cukru)
0.5 kg maki pszennej
50gr masla lub margaryny
3 jajka
0.5 szklanki zmielonej kawy
troche mleka lub wody potrzebnej do rozrobienia ciasta - by nie bylo ani za rzadkie, ani za geste.
lyzeczka proszku do pieczenia
bakalie
przyprawa do piernika
Kawe nalezy zaparzyc w niewielkiej ilosci wody (musi siegac ona mniej wiecej 1,5cm ponad poziom zmielonej kawy)
Maslo roztapiamy. Takie ciekle miksujemy z jajkami, cukrem i miodem. Jak masa jest jednolita zaczynamy dosypywac maka uprzednio wymieszana z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, az bedzie dobrze wymieszane
Dodajemy zaparzona kawe wraz z plynem. Jesli masa jest bardzo gesta dodajemy troche mleka lub wody.
Czas na przyprawe do piernika.
Jak juz wszystko bedzie ladnie zmiksowane, do masy dodajemy bakalie uprzednie otoczone maka. Wszystko mieszamy lycha i przekladamy do formy wysmarowanej tluszczem i obsypanej maka.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i pieczemy przez okolo 50 minut.
Gotowy piernik smakuje genialnie z polewa czekoladowa.
Ja podrzucam przepis na piernik.
Skladniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru (jesli lubicie slodsze ciasto, nalezy dodac druga, a najlepiej jest probowac ciasto i po trochu dosypywac cukru)
0.5 kg maki pszennej
50gr masla lub margaryny
3 jajka
0.5 szklanki zmielonej kawy
troche mleka lub wody potrzebnej do rozrobienia ciasta - by nie bylo ani za rzadkie, ani za geste.
lyzeczka proszku do pieczenia
bakalie
przyprawa do piernika
Kawe nalezy zaparzyc w niewielkiej ilosci wody (musi siegac ona mniej wiecej 1,5cm ponad poziom zmielonej kawy)
Maslo roztapiamy. Takie ciekle miksujemy z jajkami, cukrem i miodem. Jak masa jest jednolita zaczynamy dosypywac maka uprzednio wymieszana z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, az bedzie dobrze wymieszane
Dodajemy zaparzona kawe wraz z plynem. Jesli masa jest bardzo gesta dodajemy troche mleka lub wody.
Czas na przyprawe do piernika.
Jak juz wszystko bedzie ladnie zmiksowane, do masy dodajemy bakalie uprzednie otoczone maka. Wszystko mieszamy lycha i przekladamy do formy wysmarowanej tluszczem i obsypanej maka.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i pieczemy przez okolo 50 minut.
Gotowy piernik smakuje genialnie z polewa czekoladowa.
kwiatuszek.pregnet
Luty 2008 i Kwiecień2010
- Dołączył(a)
- 17 Styczeń 2008
- Postów
- 3 037
Zielona dzięki za piernik nigdy nie piekłam, a na pewno spróbuję
a to specjalnie for you
CIACHO MARCHEWKOWE:
Cukier utrzeć z olejem,
dodawać po jednym jajku,
następnie stopniowo mąkę,
cynamon i resztę
na samym końcu marchew
piec około 40 minut w 190 stopniach
s m a c z n e g o !!!!
a to specjalnie for you
CIACHO MARCHEWKOWE:
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki startej marchewki (na tarce o dużych oczkach)
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki kakao
Cukier utrzeć z olejem,
dodawać po jednym jajku,
następnie stopniowo mąkę,
cynamon i resztę
na samym końcu marchew
piec około 40 minut w 190 stopniach
s m a c z n e g o !!!!
zielona maupa
Na skrzydłach melancholii
Dzieku Kwiatuszku, upieke jutro
Elma
Małgosia
Ja robiłam dzisiaj racuchy z jabłkami i cynamonem więc chyba taki dzień na słodko tłusto
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 129
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 329
- Wyświetleń
- 56 tys
Podziel się: