reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Kamisia, Wronka: produkujcie pyszne jest :)

wielkie dzieki kwiatuszku za pomoc, ciacho takie mi dobre wyszlo! a ten ryz tez super smakuje, bede go czesciej robic!
wogole to chyba przez ten watek jakos sie zmotywowalam do gotowania i pieczenia i wogole, ale zmeczylo mnie to, caly dzien spedzilam w kuchni;-)

:) super justa! tak trzymać
to dostałaś jednak tą sodę oczyszczoną?

Kochane Wy moje mam sprawe...
Dzis w pracy dostalam od szefa cala reklamowke pewnego hinduskiego przysmaku zwanego Alsi Pinni z przykazaniem, ze musze to jesc, bo to jest
bardzo, bardzo zdrowe i hinduskie kobiety jedza to nalogowo w ciazy dla swojego i dziecka zdrowia. Poza nazwa i tym, ze w skladzie sa orzechy i moiod nie wiem zbytnio nic, bo z wymienionych przez szefa nazw nie zrozumialam za wiele. Nie wiem co to za indyjskie cuda sa. Na necie znalazlam taki przepis na ten eliksir zdrowia, choc nie wiem prawde powiedziawszy czy to sie pokrywa z tym co jem , czy nie.

Jesli ktoras z Was potrafi rozszyfrowac co jest w skladzie, i jak to przyrzadzic (co z czym i jak) to bylabym bardzo wdzieczna.
Zielona - moze Ty choc troche bedziesz niezielona ;-) w tym temacie?

ALSI PINNI

250 gm alsi
250 gm atta or wholemeal flour
250 gm ghee
200 gm gur, pounded
100 gm almonds, pistachios and cashewnuts, coarsely pounded
40 gm raisins
Dry roast the alsi in a karahi or wok and then coarsely grind in the dry grinder of a food processor. Keep aside.
Dry roast the atta until brown and aromatic. Keep aside.
Now heat up the ghee in the karahi, add the powdered gur. Once the two are hot and bubbling, add the atta and ground alsi. Mix together on low flame. Now add the nuts and raisins. Mix well and remove from heat.
Allow mixture to cool down before shaping into small balls or pinnis. You may use the mix as such like panjiri. Incidentaaly, alsi or flaxseed or linseed is a very rich vegetarian source of omega3 fatty acids. So very healthy for kids and adults!

PS - wyglada to tak:
Zobacz załącznik 196807

masakra Katik co to jest?
ja tu tylko 40 g rodzynek rozszyfrowałam :) i że dużo kwasów omega 3 (to jakbyś rybek mało jadła) :-)
cała nadzieja w Zielonej :)

reklama
kwiatuszek - tak dostalam ta sode, mozna u nas tez normalnie kupic, wczesniej nie wiedzialam bo nigdy nie potrzebowalam, ale teraz juz mam hihihi:tak:
katik - czarna magia dla mnie ten sklad:baffled:

dziewczyny jak znacie jakies sprawdzone przepisy na salatki to poprosze:zawstydzona/y::-)

Uwielbiam sałatkę tzw. grecką:
1 sałata lodowa
puszka kukurydzy (najlepsza z bonduelle)
2-3 pomidory
ogórek zielony (jak mały to jeden a duży tak pół)
Serek feta w zalewie
przyprawa koperkowo-ziołowa
można dodać oliwki

Sałatę porwać (pokroić) na drobne kawałki (ale nie za małe take powiedzmy 3-4 cm), obrać i przekroić ogórek na pół wzdłóż i pokroić w plastry, sparzyć pomidory i pokroić na kawałki, wsypać kukurydzę (ilość wg uznania), odsączyć fetę i wsypać do michy, dodać oliwki. Posypać przyprawą i wymieszać.

Jest to porcja duuuuża na kilka osób ale można sobie zrobić mniej.

Jak dla mnie taka sałatka to pychotka :)

A ja poprosze na sernik po wiedeńsku czyli ten pieczony co ma puderek na wierzchu . jakby któras miała jakiś dobry i łatwy .. :tak:

reklama
Do góry