kwiatuszek.pregnet
Luty 2008 i Kwiecień2010
- Dołączył(a)
- 17 Styczeń 2008
- Postów
- 3 037
Kamisia, Wronka: produkujcie pyszne jest
super justa! tak trzymać
to dostałaś jednak tą sodę oczyszczoną?
masakra Katik co to jest?
ja tu tylko 40 g rodzynek rozszyfrowałam i że dużo kwasów omega 3 (to jakbyś rybek mało jadła) :-)
cała nadzieja w Zielonej
wielkie dzieki kwiatuszku za pomoc, ciacho takie mi dobre wyszlo! a ten ryz tez super smakuje, bede go czesciej robic!
wogole to chyba przez ten watek jakos sie zmotywowalam do gotowania i pieczenia i wogole, ale zmeczylo mnie to, caly dzien spedzilam w kuchni;-)
super justa! tak trzymać
to dostałaś jednak tą sodę oczyszczoną?
Kochane Wy moje mam sprawe...
Dzis w pracy dostalam od szefa cala reklamowke pewnego hinduskiego przysmaku zwanego Alsi Pinni z przykazaniem, ze musze to jesc, bo to jest
bardzo, bardzo zdrowe i hinduskie kobiety jedza to nalogowo w ciazy dla swojego i dziecka zdrowia. Poza nazwa i tym, ze w skladzie sa orzechy i moiod nie wiem zbytnio nic, bo z wymienionych przez szefa nazw nie zrozumialam za wiele. Nie wiem co to za indyjskie cuda sa. Na necie znalazlam taki przepis na ten eliksir zdrowia, choc nie wiem prawde powiedziawszy czy to sie pokrywa z tym co jem , czy nie.
Jesli ktoras z Was potrafi rozszyfrowac co jest w skladzie, i jak to przyrzadzic (co z czym i jak) to bylabym bardzo wdzieczna.
Zielona - moze Ty choc troche bedziesz niezielona ;-) w tym temacie?
ALSI PINNI
250 gm alsi
250 gm atta or wholemeal flour
250 gm ghee
200 gm gur, pounded
100 gm almonds, pistachios and cashewnuts, coarsely pounded
40 gm raisins
Dry roast the alsi in a karahi or wok and then coarsely grind in the dry grinder of a food processor. Keep aside.
Dry roast the atta until brown and aromatic. Keep aside.
Now heat up the ghee in the karahi, add the powdered gur. Once the two are hot and bubbling, add the atta and ground alsi. Mix together on low flame. Now add the nuts and raisins. Mix well and remove from heat.
Allow mixture to cool down before shaping into small balls or pinnis. You may use the mix as such like panjiri. Incidentaaly, alsi or flaxseed or linseed is a very rich vegetarian source of omega3 fatty acids. So very healthy for kids and adults!
PS - wyglada to tak:
Zobacz załącznik 196807
masakra Katik co to jest?
ja tu tylko 40 g rodzynek rozszyfrowałam i że dużo kwasów omega 3 (to jakbyś rybek mało jadła) :-)
cała nadzieja w Zielonej