reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
jako formę ryżu do obiadu zamiast ziemniaczków polecam taki:
ryż ugotować i wrzucić do miski,
obrać marchewkę i zetrzeć na tarce, cebulkę pokroić drobno

marchewkę z cebulka podsmażyć na patelni, dodać suszony koperek, trochę curry , pieprzu i vegety lub soli,
następnie wrzucić to do ryżu i wymieszać
jest tak pyszny, że ja się zajadam nim bez dodatków, mój mąż to musi mieć do tego jakiegoś konkretnego kotleta lub sadzeniaka

dziewczyny w piatek robie male party i chce zrobic to ciasto marchewkowe, jak mowicie lepiej zrobic je jutro (czwartek) czy lepiej w dzien imprezy czyli w piatek? i chce zrobic salatke polska, to lepiej ja tez zrobic dzien przed? bo ponoc lepiej smakuje...nie wiem...pomocy:szok:

co to jest sadzeniak??

jajko sadzone :)

dziewczyny w piatek robie male party i chce zrobic to ciasto marchewkowe, jak mowicie lepiej zrobic je jutro (czwartek) czy lepiej w dzien imprezy czyli w piatek? i chce zrobic salatke polska, to lepiej ja tez zrobic dzien przed? bo ponoc lepiej smakuje...nie wiem...pomocy:szok:

sałatkę lepiej dzień przed to się "przegryzie" i będzie smaczniejsza
a ciasto najlepsze w dzień imprezy,
a jeżeli zrobisz je wcześniej to potem pokrój na kawałki i zamknij w pojemniku z przykrywką to się nie zeschnie i też będzie dobre,
ja w takim plastikowym przechowuje i jak nie zjem od razu całej blachy, to w ciągu kilku dni jest dobre :)

kwiatuszku pomocy!!!!:szok::szok:
CIACHO MARCHEWKOWE:

• 1 szklanka oleju (ja nie mam w domu normalnej polskiej szklanki:szok: to ile to jest? jakies 250 ml?)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki startej marchewki (na tarce o dużych oczkach)
  • 1,5 łyżeczki sody (kurde nie wiem czy to u nas dostane - mozna to czyms zastapic?)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu (i jaka ta lyzeczka? mala do herabty? i tylko jedna piata tej lyzeczki? tak malutko?)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Cukier utrzeć z olejem, ale jak dlugo? on sie ma w tym oleju rozpuscic czy jak?
dodawać po jednym jajku,
następnie stopniowo mąkę,
cynamon i resztę
na samym końcu marchew
piec około 40 minut w 190 stopniach (na termoobiegu? czy bez? i na ktorym poziomie w piekarniku?)

s m a c z n e g o !!!!

• ja zamiast zwykłej szklanki odmierzałam w kubku albo tej z duralexu i po prostu nie sypałam do pełna, tylko tak troszkę miejsca zostawiałam na oko
  • zaryzykuję stwierdzenie, że można bez sody a dać trochę więcej proszku do pieczenia, ale nie próbowałam :-) soda oczyszczona powinna u Was być bo przecież stosuje się ją nie tylko do celów spożywczych, z tego co wiem to czyści się garnki jak się przypalą, albo zapiera plamy, może dostaniesz :)
  • łyżeczka mała od herbaty, ale to nie jest jedna piąta tylko półtora :tak::-D
  • miksuje się olej z cukrem aż zrobi się w miarę jednolita masa, żeby cukier tak nie zgrzytał, tylko w miarę się połączył, potem jak dodajesz inne składniki to mikser będzie coraz ciężej chodził, bo ciasto robi się gęste, to można przejść na ucieranie ręczne (łyżką) ale ja tam tym mikserem do końca jadę tylko zwalniam obroty, jedynie marchewkę potem mieszam łyżką
  • poziom środkowy, termoobieg raz włączałam raz nie, chyba lepiej włączyć, tylko wtedy może się upiec szybciej, to nie czekaj na wyznaczony czas, tylko zaglądaj, żeby się nie spaliło, tym bardziej, że każdy piekarnik piecze inaczej
s m a c z n e g o
jak na razie to ciasto nie wyszło tylko mojej siostrze :)
nie wiem co spartoliła, ale wiem, ze nie dawała cynamonu

wielkie dzieki, to w piatek biore sie za pieczenie i mam nadzieje ze nie bede druga po twojej siostrze, ktorej sie nie udalo:zawstydzona/y: a salatke zrobie juz jutro, co bym w piatek za duzo nie miala do roboty

hahaha Justa, boska jestes...
Pytanie roku jak dla mnie to o te 1/5 lyzki cynamonu :-D:-D;-);-);-)

poziom środkowy, termoobieg raz włączałam raz nie, chyba lepiej włączyć, tylko wtedy może się upiec szybciej, to nie czekaj na wyznaczony czas, tylko zaglądaj, żeby się nie spaliło, tym bardziej, że każdy piekarnik piecze inaczej
ja robilam z termoobiegiem, i pieklam tak z 45 minut nawet. Wylaczylo mi sie po 40stu i mialam wrazenie, ze tak jeszcze chwilki potrzebuje, i dokrecilam na 5 dodatkowych, a potem chwile postalo w nagrzanym , ale juz wylaczonym.

reklama
hehe dziewczyny udalo sie!! upieklam dzis ciacho marchewkowe i wyszlo mi!! bardzo dobre i dalam na nie jeszcze polewe orzechowa na gore, nawet mojemu mezowi smakuje! no i jeszcze zrobilam salatke polska i uwaga: na obiad zrobilam gulacz i do tego ten ryz z marchewka i cebulka wg przepisu kwiatuszka, no i od dzisiaj mozecie do mnie smialo mowic: kucharka, nawet moj maz za mna lata i mowi: ty moja mala kuchareczko, ale wykonczylam sie tymi robotami kuchennymi dzis, nie wspomne ze prawie caly dom posprzatalam...dzis sie klade wczesniej spac:-p

Do góry