reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Obiecałam jakiś czas temu wstawić przepis na zapiekankę serowo-brokułową i tak jakoś wyleciało z głowy. Robiłam raz na imprezę i wszyscy się zajadali.

Zapiekanka serowo-brokułowa
Składniki:
brokuł
25 dag makaronu
400 ml kremówki
2 piersi z kurczaka
10 dag sera feta
5 dag sera brie
3 dag sera goudy
ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka

Makaron i brokuł odzielnie ugotować. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i papryką, usmażyć.
Wleć kremówkę do kurczaka, dodać ser brie i fetę, mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać brokuła, wymieszać.
Makaron włożyć do formy, zalać sosem. Posypać startym serem gouda. Piec 15 min w 180 stp.
 
reklama
Jeszcze jedna, tej nie robiłam, ale może być dobra

Zapiekane bakłażany



Składniki (4 porcje):
2 – 3bakłażany
oliwa do smażenia
6pomidorów
2 dużecebule
3 – 4 ząbkiczosnku
200 gmozzarelli
półpęczka bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

  • Bakłażany umyć, z każdego odkroić zieloną nasadę łodygi, przekroić na plastry o grubości około 1 cm. Plastry bakłażanów obsmażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
  • Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, posiekaną bazylię i doprawić solą oraz pieprzem. Plastry bakłażanów obłożyć pomidorami i przykryć plasterkami mozzarelli. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż mozzarella się roztopi i zarumieni. Podawać z bagietką.
Wartości odżywcze:

Na jedną porcję:
265,2 kcal / 1 114 kJ
18 g węglowodanów
19,5 g białka
11,5 g tłuszczu


Źródło: www. kaufland.pl/przepisy
 
Natchnęło mnie na obiad... coś mi się gdzieś i kiedyś w podobnym stylu w necie o oczy obiło ... a że ja to mam czasami spóźniony zapłon to nie wiedziałam gdzie i co.... Więc była wariacja na temat
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem :-)

Makaron (muszelki/pene lub inny byle nie długi) gotujemy do uzyskania ulubionej twardości ;-) (oczywiście ilość wg liczby spożywających). Odcedzamy i odkładamy.
Szpinak (może być brykiet) gotujemy co miękkości, przyprawiamy vegetą i czosnkiem. Odkładamy.
pierś z kurczaka kroimy w kostkę (mięcho oczywiście też w zależności ile będzie spożywających) przyprawiamy i podsmażamy na oliwie z oliwek aż będzie złoty.
Jak kurczak jest już gotowy to przestawiamy na mniejszy ogień i dodajemy szpinak - mieszamy. Potem makaron i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy serek do smarowania i mieszamy tak długo aż się rozpuści.

Przyprawiamy wszytko wg uznania np. pieprzem.

Smaczne i sycące
 
Iza, proszę bardzo :-) (chociaż, akurat z tego bloga możesz brać każdy przepis i jestem przekonana, że wyjdzie, babka bardzo dokładnie wyjaśnia krok po kroku, co robić)

Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru
1,5 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zapach cytrynowy

Ubijasz białka na sztywno, jak ubite dodajesz cukier (w 3 partiach), potem po jednym żółtku (miksując/ ubijając).
Dodajesz mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i zapach (pół buteleczki) i delikatnie mieszasz łyżką do połączenia składników!
Masę wylewasz do formy (ważne: niczym jej nie smaruj, nie wykładaj papierem).
Wstawiasz do nagrzanego piekarnika (włącz go zanim zaczniesz robić masę, bo to szybko idzie) na 180 stopni na około 40 minut (biszkopt z wierzchu będzie złocisty)- sprawdzaj patyczkiem- wykałaczką czy nie jest surowy.
Od razu po upieczeniu wyciągasz z piekarnika i ODWRACASZ do góry nogami i tak odwrócony zostawiasz do wystygnięcia (dzięki temu nie opadnie).
 
Dziewczyny poproszę o sprawdzone przepisy na tartę ;-) kupiłam sobie dzisiaj formę silikonową do tarty i szukam dobrego i sprawdzonego przepisu :-) no i czy można te tarty z każdym rodzajem owoców?
 
Agnieszka przeszukaj ten wątek, ja wrzucałam przepis na tartę robioną mężem :p
Kocham tarty z malinami, i teraz zacznie się sezon :) o... sobie upiekę. Pyszne są z brzoskwiniami (też na serku mascarpone), z porzeczkami (z bezową pianą z białek) to jest w ogóle mistrzostwo świata, jagoda też na serku jest pyszna, masz wiele możliwości :-) mieszanki owocowe są super. Najlepsze chyba owoce jagodowe :-)
 
zgodnie z obietnicą wrzucam

SERNIK

ciasto:
300 g mąki
100 g cukru
2 żółtka + 1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g margaryny
Zagnieść i wykleić blachę

1 kg sera, 3/4 szklanki oleju, 1 szklanka (niepełna) cukru, 1 i 1/2 budyniu waniliowego, 2 całe jajka + 4 żółtka - zmiksować i na koniec dodać 3 szklanki mleka - i jeszcze raz zmiksować

Ubić 6 białek z 3/4 szkl. cukru i zmieszać z 200 g wiórek kokosowych
JA zamiast tego wylałam masę krówkową z puszki i posypałam migdałami

Piec ok 45-50 min w 180 st. a następnie wylać pianę z białek i piec jeszcze jakieś 15-20 min.
 
reklama
Ostatnio chodza za mna faworki. Niestety w polskim sklepie nie ma i pewnie niepredko sie pokaza. Znalazlam ten przepis i wyglada fajnie. Wklejam tu, bo przynajmniej mi sie nie zgubi ;-) I zastanawiam sie z tym alkoholem. U mnie w domu jedyne procenty, ktore nie sa wytrawnym winem, pochodza z tequilli, a ona ma dosc mocny smak. No i czy w zwiazku z tym nie zepsulaby smaku faworkow?

Faworki

200 g mąki przennej
4 żółtka !!! (nie cale jajka jak u ciebie w przepisie)
szczypta soli,
100 ml kwaśnej śmietany
1 lyzka masła
1-2 lyżki jakiejś wódki (aby nie chłoneły tluszczu)

wszystko razem zagniatasz.. (uzywasz całą mąkę podaną w przepisie..) do posypania na samym koncu do walkowania używasz odrobiny innej porcji mąki.. (maks. 1 łyżka)
walkujesz na grubość maks 2-3 mm.. zawijasz jak faworki i smazysz na gorącym oleju (uwaga na czas pieczenia, bo jak za mocno zagrzejesz olej, to za szybko sie zrumienią ale w srodku bedą miekkie)
posypujesz ccukrem pudrem i zjadasz w calości...
laugh.gif
yes2.gif


ciasto robi się maks 5 minut... a pieczenie to maks. 15 minut...
 
Do góry