reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
pół kostki margaryno no i to musi być miękka margaryna:-) nie rozpuszczona tylko miękka i to mocno miękka żeby się dobrze rozprowadzała

Już poprawiłam błęda :-D
:-)
 
Po meksykanskich niepowodzeniach obiecalam sobie, ze nigdy wiecej nic nie upieke - z bolem serca, bo bardzo piec kiedys lubilam.
Dzis popelnilam jednak babke wg tego przepisu Tygryskowa kuchnia: Babka puszysta Wyszla mega genialna. Jako, ze pieklam w okraglej formie, bez dziurki w srodku, musialam piec 10 minut dluzej, a i tak brzegi sie nie wysuszyly.
 
Słowo się rzekło...

wklejam przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) ze strony: moje wypieki.com z małymi zmianami, bo ja użyłam marmolady wieloowocowej (wyszło dość słodkie) oraz drobno pokrojonych orzechów i zamiast cukru migdałowego do kremu użyłam waniliowego

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.


Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.


Ponadto:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.


Masa kremowa:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.


Smacznego :)
 
A u nas muffinkowy dzień od rana:)
Piekę muffinki dość często i jeszcze żadne nie wyszły tak pyszne jak te z przepisu:
Wielkie Żarcie - Przepis - Muffinki amerykańskie - PYSZNE
Gorąco Wam je polecam!
U mnie zostają na stałe. Nie używać miksera! Wrzucam do nagrzanego piekarnika, piekę z termoobiegiem przezpierwsze10minut, później już tylko 6minut góra-dół.
Piekłam je z czekoladą i bez - wychodzą bardzo wysokie, puszyste i smaczne są nawet na drugi dzień.
 
reklama
Do góry