reklama
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
pół kostki margaryno no i to musi być miękka margaryna:-) nie rozpuszczona tylko miękka i to mocno miękka żeby się dobrze rozprowadzała
Już poprawiłam błęda
:-)
Już poprawiłam błęda
:-)
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
baby wyszły pierwszorzędnie
zielona maupa
Na skrzydłach melancholii
Po meksykanskich niepowodzeniach obiecalam sobie, ze nigdy wiecej nic nie upieke - z bolem serca, bo bardzo piec kiedys lubilam.
Dzis popelnilam jednak babke wg tego przepisu Tygryskowa kuchnia: Babka puszysta Wyszla mega genialna. Jako, ze pieklam w okraglej formie, bez dziurki w srodku, musialam piec 10 minut dluzej, a i tak brzegi sie nie wysuszyly.
Dzis popelnilam jednak babke wg tego przepisu Tygryskowa kuchnia: Babka puszysta Wyszla mega genialna. Jako, ze pieklam w okraglej formie, bez dziurki w srodku, musialam piec 10 minut dluzej, a i tak brzegi sie nie wysuszyly.
beti1982
III'2008 i IV'2010
Słowo się rzekło...
wklejam przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) ze strony: moje wypieki.com z małymi zmianami, bo ja użyłam marmolady wieloowocowej (wyszło dość słodkie) oraz drobno pokrojonych orzechów i zamiast cukru migdałowego do kremu użyłam waniliowego
Składniki na kruche ciasto:
Składniki na bezę:
Ponadto:
Masa kremowa:
Smacznego
wklejam przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) ze strony: moje wypieki.com z małymi zmianami, bo ja użyłam marmolady wieloowocowej (wyszło dość słodkie) oraz drobno pokrojonych orzechów i zamiast cukru migdałowego do kremu użyłam waniliowego
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 6 żółtek
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
- 120 g płatków migdałowych
Masa kremowa:
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru migdałowego
- 200 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego
Smacznego
aniez
Fanka BB :)
Przepis na smaczne i mega proste burgery:
KUCHNIA WŁOSKA - Dania z włoskiej patelni grilowej - Przepisy
Do tego świetnie pasuje jakiś zestaw sałat, albo salsa z awokado (awokado, limonka, pomidory, szalotka, natka/ kolendra, czosnek, przyprawy).
KUCHNIA WŁOSKA - Dania z włoskiej patelni grilowej - Przepisy
Do tego świetnie pasuje jakiś zestaw sałat, albo salsa z awokado (awokado, limonka, pomidory, szalotka, natka/ kolendra, czosnek, przyprawy).
A u nas muffinkowy dzień od rana
Piekę muffinki dość często i jeszcze żadne nie wyszły tak pyszne jak te z przepisu:
Wielkie Żarcie - Przepis - Muffinki amerykańskie - PYSZNE
Gorąco Wam je polecam!
U mnie zostają na stałe. Nie używać miksera! Wrzucam do nagrzanego piekarnika, piekę z termoobiegiem przezpierwsze10minut, później już tylko 6minut góra-dół.
Piekłam je z czekoladą i bez - wychodzą bardzo wysokie, puszyste i smaczne są nawet na drugi dzień.
Piekę muffinki dość często i jeszcze żadne nie wyszły tak pyszne jak te z przepisu:
Wielkie Żarcie - Przepis - Muffinki amerykańskie - PYSZNE
Gorąco Wam je polecam!
U mnie zostają na stałe. Nie używać miksera! Wrzucam do nagrzanego piekarnika, piekę z termoobiegiem przezpierwsze10minut, później już tylko 6minut góra-dół.
Piekłam je z czekoladą i bez - wychodzą bardzo wysokie, puszyste i smaczne są nawet na drugi dzień.
aniez
Fanka BB :)
Ciasteczka owsiane Nigelli Lawson.
Ja nie daję orzechów pekan, czasem daję siekane migdały, czasem orzechy laskowe, dodaję też rodzynki. Reszta jak w przepisie:
www.nigellalawson.pl/przepisy/bozenarodzenie/ciastka_z_zurawina.php
Ja nie daję orzechów pekan, czasem daję siekane migdały, czasem orzechy laskowe, dodaję też rodzynki. Reszta jak w przepisie:
www.nigellalawson.pl/przepisy/bozenarodzenie/ciastka_z_zurawina.php
Ostatnia edycja:
reklama
Elvie wstawiała jakiś czas temu różne ciasta i wczoraj z Aluśką piekłyśmy jedno z nich o taki:
Ciasto z jabłkami | Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jest to szybkie ciasto z jabłkami, nie za słodkie w sam raz i co ważne porcja jest nie za duża
Ciasto z jabłkami | Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jest to szybkie ciasto z jabłkami, nie za słodkie w sam raz i co ważne porcja jest nie za duża