reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Mam przepis na mega szybki i smaczny obiad!

Filety ze skórą z miruny opłukuję gorącą wodą (nie rozmrażam! nigdy nie rozmrażam ryb), wycieram wodę ręcznikiem papierowym i układam na folii aluminiowej. Tak przygotowane posypuję przyprawą do ryb kamis i układam na nich pokrojone w paski suszone pomidory (używam takich w zalewie, ze słoika). Folię zawijam aby nic nie wyciekło i wkładam rybki do nagrzanego piekarnika.Wystarczy kilka minut i gotowe. Podawać można z kaszką kuskus i surówkami wg upodobań. Niebo w gębie!
M. się najeść nie mógł, młoda też. nawet Maciuś się na kawałek załapał:)
 
reklama
CHLEB Z ZIARNAMI

1. Zakwas wymieszać z 1 szklanką leniej wody i 1 szklanką mąki żytniej do wypieku chleba. Zostawić na 10-12 godzin (nakryć ścierką).
2. Dodać 1/6 kostki drożdży rozpuszczonych w ½ szklanki letniej wody i odrobiną cukru (tak pół łyżeczki). Dodać 1 kg mąki pszennej (typ 650), 3.5 łyżeczki soli, 3 szklanki wody, ½ szklanki siemienia lnianego, 1 szklanka (ziarna słonecznika, pestek dyni, płatków owsianych).
Wszystko razem wymieszać drewnianą łyżka – odłożyć do słoika 3 łyżki ciasta (można przechowywać w lodówce do 7 dni).
3. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny nakryte ścierką.
4. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do form wysmarowanych olejem i wysypanych bułka tartą. W formach ciasto rośnie 1.5 godziny.
5. Piec w temp. 180[SUP]o[/SUP] C przez 1 godzinę do 1,40 minut w zależności od formy.


To jest oryginalny przepis jaki dostałam. Wprowadziłam drobne modyfikacje.
1) zamiast kilograma mąki pszennej dodałam 0.5 pszennej (typ 650) i 0.5 żytniej pełnoziarnistej.
2) dodałam tylko siemię lniane i pestki słonecznika.
3) używałam form silikonowych więc niczym ich nie smarowałam – chleb odszedł bez problemu :tak:
4) piekłam 1h20 minut na termoobiegu z górną i dolną grzałką. Temperatura jak podana w przepisie.
Następnym razem dodam mniej soli bo dla mnie ten chleb jest za słony ale i tak pyszny!
Na następny wypiek użyję mąki orkiszowej pełnoziarnistej wymieszanej z pszenną :-)
 
Sos czosnkowy wg. R. dla Zielonej :)

1 jogurt naturalny (200-250 g jaki masz pod reka)
1 lyzka majonezu
1 lyzka musztardy sarepskiej (albo innej ostrej)
2-3 zabki czosnku (albo ile lubisz)
Sol morska
1/3 lyzeczki cukru (zlamie smak)

Mieszasz i juz. Uzywam do czego sie da, bo lubie.

Gosienko pamietam o szarlotce, ale mame musze dorwac, bo ona inaczej robi kruche niz ja i do tej wersji jej jest lepsze :) w sumie to jest raczej polkruche :)
 
"Szarlotka" inaczej... czyli kruche z truskawkami
To jedno z niewielu ciast, które ja uwielbiam, generalnie polecam.

Dzień wcześniej:

Na stolnicę wysypać:

3 przesiane szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki krupczatki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do tego dodać:

Masło pokrojone w kostkę: 35 dkg
5 żółtek
Jedną małą śmietanę (12 lub 18 %)
Zapach cytrynowy (można pominąć)

Wszystko łączyć siekając nożem, jak do kruchego. Na koniec uformować 2 placki (będzie łatwiej wałkować) jeden większy na spód drugi mniejszy, zawinąć w folię spożywczą i do lodówki na np. całą noc (nie mniej niż 4 h).

Umyć truskawki, wyszypułkować i osuszyć (robię to po prostu wcześniej)

Rozwałkować spód, wyłożyć na blachę (ja smaruję i obtaczam bułką tartą), ponakłuwać widelcem i do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, aż się ciasto zacznie rumienić.

Wyjąć spód z piekarnika.

Rozwałkować resztę ciasta.

Na podpieczony spód wyłożyć truskawki (jedna obok drugiej, dość ciasno)- nie słodzić, bo puści za dużo soku i będzie zonk. Przykryć wierzchem, który ma dokładnie "zamknąć" całość. Wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec aż się "góra" zrumieni (około 25-30 minut, ja to robię na oko, moja mama też, więc nie wiem ile dokładnie).

Po upieczeniu od razu wyjąć z pieca, jak ostygnie posypać cukrem pudrem.

Ciasto jest tak samo dobre w ten sam dzień, jak i na następny :-)
 
No to jeszcze w temacie truskawek :-) Kubuli chcę zrobić na sobotę lekki torcik truskawkowy (mamy imprezę dziecięcą) i wymyśliłam taki (biszkopt zrobię inaczej, ale to nieistotne)

Torcik Wiosenny - Przepis

Czy któraś z Was robiła taki mus do tortu? Jak wychodzi? Zazwyczaj robię tort z masą na bitej śmietanie i maskarpone, ale teraz chcę nieco inaczej :-D
 
reklama
szybka i smaczna
NAPOLEONKA


upiec dwa ciasta francuskie (tak jak naopakowaniu)


Masa:
1 l. mleka
2 budynie śmietankowe
6 łyżek mąki
niecała szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 margaryna


Budynie i mąkę wymieszać ze szklankązimnego mleka,
resztę mleka zagotować z margaryną icukrem, dodać rozpuszczony
budyń i gotować jeszcze kilka minutdo zgęstnienia.
Gorący budyń wlać na ciastofrancuskie i przykryć drugim płatem
ciasta lekko przygnieść.
 
Do góry