reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

mamusiu - będzie smaczne:tak:

MUSZLE MAKARONOWE NADZIEWANE I ZAPIEKANE
Makaron takie wielkie muszle ugotować w osolonej wodzie, ja dodaję oliwy do gotowania
Mięso mielone podsmażyć, doprawić wg gustu, na koniec jak ostygnie dodać posiekaną natkę pietruszki
Muszle nadziewać mięsem i układać ciasno w naczyniu żaroodpornym
Przygotować sos pomidorowy (ja kupuję taki w kartoniku, np. Tomatera) + odrobina śmietanki do zup i sosów łaciate + bazylia i zioła prowansalskie, pieprz, czasem maggi też dodam
Sosem zalać muszle
Całość obficie posypać tartym żółtym serem i zapiec
Piekę w temp. 180 aż się delikatnie zarumieni.
Smacznego!
 
Ostatnia edycja:
reklama
Pytanko- Macie jakieś sprawdzone przepisy na masy tortowe np. migdałowa albo coś a'la marcepan? Poszukuje natchnienia do tortów dla Julci :-D
 
Ella - ja dla małej to robię wszystko na bazie śmietany kremówki 30% którą ubijam i później wzbogacam dodając np. czekoladę.

Ostatnio trafiłam na taki tort:
Tort z masą marcepanową - Przepis

Masz tam przepis na masę budyniową i czekoladową, a obłożony jest tylko ta plastyczną marcepanową.
Tort wygląda ładnie, ale nie testowałam.


Masę migdałową robię tak, że gotuję na bardzo gęsto kaszę mannę, do niej (jak ostygnie) wrzucam po łyżce masło cały czas miksując i olejek migdałowy. Masą przekładam biszkopt a na nim układam owoce i zalewam galaretką.
 
Zakwas na zur

3 kopiaste lyzki maki mieszanej zytnio-razowej, jesli nie ma takiej mieszanej moze byc ktoras z nich.
1 szklanka przegotowanej wody
2 zabki czosnku
kawalek skorki chleba

wszystko wymieszac w kamionkowym (najlepiej) pojemniku lub w sloiku ;-) Zakryc sciereczka, ktora mozna czyms obwiazac i odstawic w cieple miejsce. Kisnie do kilku dni.
 
dobra sałatka do obiadu

sałata lodowa, zielony ogórek, rzodkiewka i sos czosnkowy

ciacho bez pieczenia

1 galaretkę rozpuszczoną w połowie wody po ostudzeniu mieszam z serkiem danon waniliowym
zalewam dół blachy wyłożoną owocami - ja lubię brzoskwinie w puszcze lub banany
następnie wkładam do lodówki

po godzinie robię kolejną galarętkę, ale już normalnie jak przykazało opakowanie ;)
po ostygnięcie zalewam kolejną warstwę

i tak można sobie zalewać dalej i bawić się kolorami galaretek
fajny efekt i smaczny :)))))))))))
 
aniez, może coś wybierzesz..

1. a'la tortilla z szynki i sałaty: a'la Tortilla z szynki i salaty - przepisy na wizaz.pl/kulinaria
2. arbuzowa sałatka z fetą i świeżą mięta (ja bardzo lubię): Arbuzowa sałatka z fetą i świeżą miętą - przepisy na wizaz.pl/kulinaria
3. czerwone jajka: Czerwone jajka - przepisy na wizaz.pl/kulinaria
4. grissini z szynką: Grissini (z szynką) - przepisy na wizaz.pl/kulinaria
5. włoskie roladki ze szpinakiem: Pyszne roladki ze szpinakiem po włosku - przepisy na wizaz.pl/kulinaria

Do tego deska serów i będzie smacznie:-)
 
1. ugotować ziemniaki w mundurkach
2. obrać jak jeszcze ciepłe i pokroić w kostkę
3. Pokroić ogorki kiszone lub konserwowe (czasem daję pół na pół) i wymieszać z ziemniakami
4. sos: musztadra+ jog. nat.+ śmietana (ja daje tylko trochę dla złamania smaku, alejak wolisz możesz zrezygnowac z jog. i zrobic na bazie śmietany)+ 2-3 ząbki czosnku+ koperek
5. ziemniaki zalać sosem i wymieszać do lodowki (np. rano)
6. zrumienić boczek na patelni (ja kroje w cieńkie paseczki, może byc i kostka)
7. posypać ziemniaki przed podaniem boczkiem i dodatkowym koperkiem dla ozdoby

I tyle :-)
 
Ostatnia edycja:
reklama
1. ugotować ziemniaki w mundurkach
2. obrać jak jeszcze ciepłe
3. sos: musztadra+ jog. nat.+ śmietana (ja daje tylko trochę dla złamania smaku, alejak wolisz możesz zrezygnowac z jog. i zrobic na bazie śmietany)+ 2-3 ząbki czosnku+ koperek
4. ziemniaki zalać sosem i wymieszać do lodowki (np. rano)
5. zrumienić boczek na patelni (ja kroje w cieńkie paseczki, może byc i kostka)
6. posypać ziemniaki przed podaniem boczkiem i dodatkowym koperkiem dla ozdoby

I tyle :-)

aniez - i to dobre jest? Dla mnie takie zimne ziemniaki z zimnym sosem i boczkiem brzmią okropnie:zawstydzona/y: Młode na gorąco sobie tutaj bardziej wyobrażam:tak:
 
Do góry