reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
Na obiad dzisiaj łosoś z przepisu Aniam... za godzinę dam znać jak wyszedł :-p ale sam szpinak z serem pleśniowym ma nieziemski smak :tak: musze się pilnować coby go nie wyżreć :-D

poratujcie mnie jeszcze przepisami na śledzie, ryby, wszystko co bez mięsa - u mnie w domku małż w okresie postu - ma post - więc muszę coś wykombinować

nata ja będe jutro robiła tort:-)
mój będzie z masą z kremówki, czyli prosty a smakuje super i kiedy będziesz go robić bo dokładne proporcje jeśli chodzi o masę mogłabym podać jutro bo ja zawsze robię na oko

nata ja będe jutro robiła tort:-)
mój będzie z masą z kremówki, czyli prosty a smakuje super i kiedy będziesz go robić bo dokładne proporcje jeśli chodzi o masę mogłabym podać jutro bo ja zawsze robię na oko

ja za jakieś dwa tygodnie, ale muszę zrobić próbny :)
więc nie ma pośpiechu

reklama
Sledzie... Nata... ja kocham sledzie!

Sledzie z chrzanem i jablkiem sa przepyszne (moje odkrycie) i mozesz je jesc z cieplymi zimeniakami lub na zimno (sledzi typu matjas, posiekana cebulka, tarte winne jabluszko, majonez, jogurt nat.gesty, lyzeczka musztardy i chrzan). Musi sie przegryzc kilka h w lodowce.

Sledzie z grzybami marynowanymy, cebulka, ogorkiem kiszonym i konserwowym

Sledzie z buraczkami (buraczki pieke i scieram+ majonez, jogurt i mustzarda)

Sledzie ze smietana i cebula (klasyka powiedzialabym)

Sledzie w salatce po zydowsku: matjasy+ gotowane ziemniaki+ cebulka+ og. kiszony (ale bez przesady)+ majonez, jog. nat., musztarda+ pieprz

Sledzie po kaszubsku: matjasy+ smazona cebula z koncentratem pomidorowym+ rodzynki (wczesniej namaczam)

A z postnych i smacznych rzeczy to lubie jeszcze ziemniaki z gzikiem :-D

Ryby mozna różnie: po grecku, smazone saute, gotowane na parze, pieczone na jarzynach, pieczone pod pierzynką (pierzynka może byc chrzanow- jogurtowa, albo jogurtowo- jajeczna)
Super sa zapiekanki rybne: z ziemniakami lub makaronem (po prostu zamiast miesa dajesz rybe)

Fajna sprawa to kluski, tez chyba postne, kopytka z sosami (grzybowym np., pomidorowym) a syte.
Jak Twoj maz lubi warzywa, to mozesz zrobic kopytka z ziemniakow i np. brokulow.
Kluski kladzione (mozna tez marchwekowe)
Kurki (mrozone)- sos na bazie smietany i jogurtu do tego+ ziemniaki i masz pyszny obiad
Albo sos z pieczarek :-)

Zeby nie bylo nudno, to wiadomo: pierogi wszelkiego typu i np. lazanki (az mi slina pocekla).

Golabki postne (ja bardzo lubie): z ryzem, grzybami i cebulka w sosie grzybowym, albo z warzywami i ryzem w sosie pomidorowym.

A tort ja robie zawzwyczaj z tego przepisu, tylko nie robilam z mrozonych owocow, wiec moze dopytaj w postach, albo poszukaj moze ktos juz pytal- jest przepyszny i sam sie robi. Ostatnio w jedne weekend robilam 2 (on jest malo "pracochlonny"). nigdy mnie nie zawiodl Tort Truskawkowy - Przepis

Do góry