reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
Na obiad dzisiaj łosoś z przepisu Aniam... za godzinę dam znać jak wyszedł :-p ale sam szpinak z serem pleśniowym ma nieziemski smak :tak: musze się pilnować coby go nie wyżreć :-D

poratujcie mnie jeszcze przepisami na śledzie, ryby, wszystko co bez mięsa - u mnie w domku małż w okresie postu - ma post - więc muszę coś wykombinować

nata ja będe jutro robiła tort:-)
mój będzie z masą z kremówki, czyli prosty a smakuje super i kiedy będziesz go robić bo dokładne proporcje jeśli chodzi o masę mogłabym podać jutro bo ja zawsze robię na oko

nata ja będe jutro robiła tort:-)
mój będzie z masą z kremówki, czyli prosty a smakuje super i kiedy będziesz go robić bo dokładne proporcje jeśli chodzi o masę mogłabym podać jutro bo ja zawsze robię na oko

ja za jakieś dwa tygodnie, ale muszę zrobić próbny :)
więc nie ma pośpiechu

reklama
Sledzie... Nata... ja kocham sledzie!

Sledzie z chrzanem i jablkiem sa przepyszne (moje odkrycie) i mozesz je jesc z cieplymi zimeniakami lub na zimno (sledzi typu matjas, posiekana cebulka, tarte winne jabluszko, majonez, jogurt nat.gesty, lyzeczka musztardy i chrzan). Musi sie przegryzc kilka h w lodowce.

Sledzie z grzybami marynowanymy, cebulka, ogorkiem kiszonym i konserwowym

Sledzie z buraczkami (buraczki pieke i scieram+ majonez, jogurt i mustzarda)

Sledzie ze smietana i cebula (klasyka powiedzialabym)

Sledzie w salatce po zydowsku: matjasy+ gotowane ziemniaki+ cebulka+ og. kiszony (ale bez przesady)+ majonez, jog. nat., musztarda+ pieprz

Sledzie po kaszubsku: matjasy+ smazona cebula z koncentratem pomidorowym+ rodzynki (wczesniej namaczam)

A z postnych i smacznych rzeczy to lubie jeszcze ziemniaki z gzikiem :-D

Ryby mozna różnie: po grecku, smazone saute, gotowane na parze, pieczone na jarzynach, pieczone pod pierzynką (pierzynka może byc chrzanow- jogurtowa, albo jogurtowo- jajeczna)
Super sa zapiekanki rybne: z ziemniakami lub makaronem (po prostu zamiast miesa dajesz rybe)

Fajna sprawa to kluski, tez chyba postne, kopytka z sosami (grzybowym np., pomidorowym) a syte.
Jak Twoj maz lubi warzywa, to mozesz zrobic kopytka z ziemniakow i np. brokulow.
Kluski kladzione (mozna tez marchwekowe)
Kurki (mrozone)- sos na bazie smietany i jogurtu do tego+ ziemniaki i masz pyszny obiad
Albo sos z pieczarek :-)

Zeby nie bylo nudno, to wiadomo: pierogi wszelkiego typu i np. lazanki (az mi slina pocekla).

Golabki postne (ja bardzo lubie): z ryzem, grzybami i cebulka w sosie grzybowym, albo z warzywami i ryzem w sosie pomidorowym.

A tort ja robie zawzwyczaj z tego przepisu, tylko nie robilam z mrozonych owocow, wiec moze dopytaj w postach, albo poszukaj moze ktos juz pytal- jest przepyszny i sam sie robi. Ostatnio w jedne weekend robilam 2 (on jest malo "pracochlonny"). nigdy mnie nie zawiodl Tort Truskawkowy - Przepis

Do góry