reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Ciasto bananowe

Potrzebne
4 wafle
4 banany
3 paczki herbatników
kostka margaryny
3/4 szkl. cukru
galaretka

2 wafle odkładamy. Przekładamy je mokrą ścierką, aby zmiękły. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. zimnej wody. W rondelku roztapiamy masło, mieszamy z cukrem i pokruszonymi herbatnikami, dodajemy pokruszoną resztę wafli i dodajemy na samym końcu galaretkę.
Smarujemy masą osobno wafle na rogach kładziemy na każdym po 2 banany i zwijamy.
Wkładamy przed podaniem na godzinę do lodówki

smacznego

reklama
Zapomnialan dodac, ze te ziemniaki trzeba pokroic, jak do salatki jarzynowej :) albo w wieksze powiedzmy niedbale czesci :)))

Elvie ja lubie, lubie tez salatke zydowska wlasnie na bazie ziemniakow zdecydowanie zimnych, jej wersje ze sledziem, czy tez salatke jarzynowa :) Mysle, ze to kwestia gustu, ja np.nie cierpie szralotki, baby, sernika tez nie bardzo... w ogole deserow, a mlode ziemniaki dla mnie najlepiej z koperkiem i odrobina masla moga byc popijane kwasnym mlekiem :)))
De gustibus non est disputandum :)

Ja fanka ziemniaow nie jestem - no poza plackami lub babka ziemniaczana - ale kiedys jadlam taka salatke jak aniez proponuje, tyle ze w miejsce koperku byla szalotka czy inna cebula tego typu (cebuli tez nie lubie). O dziwo smakowalo mi. :tak:

Łatwy biszkopt:

Na blachę 20 cm (w nawiasie proporcja na większą 24 cm):

Ubić na sztywno pianę z 5 białek (6 szt.)
Ubijając dodać 3/4 szklanki cukru (1 niepełną szkl.)
Ubijając dodać po 1 żółtku w sumie 5 (6)
Powoli wsypać 1 szkl. maki krupczatki (1 i 1/4) łączyc z masą łyżką, nie mikserem
Dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (1,5)
Dodać zapach (ja daję cytrynowy i pomarańczowy, ale to wedle uznania)
Wylać na NIEPOSMAROWANĄ niczym blachę i bez papieru do pieczenia (to ważne)
Do nagrzanego piekarnika na 30 min (40)- 180 stopni
Sprawdzić patyczkiem czy nie jest surowy (ale widać, że się upiekł, bo przestaje się "trząść" jak galaretka i jest rumiany na wierzchu)
Od razu wyciągnąć i OBRÓCIĆ blachę do góry nogami, dzięki czemu nigdy nie opada :-)

Ot i cała filozofia :-D Nawet ja potrafię :-p

Ostatnia edycja:
Jeny, ja ten przepis na sałatkę pisałam, jak miałam pomroczność jasną.... tam sa jeszcze ogórki, no i ja tym razem zaryzykuje i dodam szalotkę, albo drobno posiekana cebulkę czerwoną :-) ogórki już dopisuję :-D

Aniez skorzystam z tego przepisu na tort dla Antka
a jakies propozycje na krem macie? coby tylko masłem ani margaryna nie podjeżdżał bo na samą myśl mnie trzesie.
Aniez- ty cos wspominałąś o masie z serka mascarpone? podrzucisz pomysł??

Ja robilam tort wg tego przepisu:
Taste of Passion: Lekki tort jagodowy

Oprocz tego, ze polewa z bialej czekolady troche splywala (moze nalezy zastosowac inne proporcje czekolady i smietanki), udal sie super.
No i zamiast jagod uzylam truskawek, rowniez do ozdoby.
Biszkopt jak w przepisie upieklam bez proszku do pieczenia.

Zielona- dzięki za inspiracje :-) dodanie czerwonej cebulki do sałatki super ją podkręciło :-) polecam, sałatka poszła cała :-D

Kamisia- ja robię wariację tortu z tej strony (robię swój biszkopt, do kremu czasem dodaję też serek śmietankowy- wtedy zmniejszam porcję mascarpone) i nie ozdabiam białą czekoladą tylko gorzką.

Tort urodzinowy - Przepis

Tort robi się szybko, pomijając pieczenie biszkoptu, całość zajmuje mi maksymalnie 30 minut, robię go wieczór przed imprezą, zawsze się udaje i znika, więc smakuje :-D

Można zamiast brzoskwiń dać truskawki i odpowiednio konfiturę truskawkową, albo zrobić tort truskawkowy wg tego przepisu (krem ma nieco inną konsystencję)

Tort Truskawkowy - Przepis

Ostatnia edycja:
reklama
koleżanka podała mi dzisiaj przepis na sałatkę (prawdopodobnie rewelacyjna)
sałata lodowa
feta
żurawina suszona
migdały prażone na suchej patelni
a to wszystko polane łyżką majonezu z jogurtem ( nie przesadzać z sosem ma być tylko delikatnie polane)

Do góry