reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Ciasto bananowe

Potrzebne
4 wafle
4 banany
3 paczki herbatników
kostka margaryny
3/4 szkl. cukru
galaretka

2 wafle odkładamy. Przekładamy je mokrą ścierką, aby zmiękły. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. zimnej wody. W rondelku roztapiamy masło, mieszamy z cukrem i pokruszonymi herbatnikami, dodajemy pokruszoną resztę wafli i dodajemy na samym końcu galaretkę.
Smarujemy masą osobno wafle na rogach kładziemy na każdym po 2 banany i zwijamy.
Wkładamy przed podaniem na godzinę do lodówki

smacznego

reklama
Zapomnialan dodac, ze te ziemniaki trzeba pokroic, jak do salatki jarzynowej :) albo w wieksze powiedzmy niedbale czesci :)))

Elvie ja lubie, lubie tez salatke zydowska wlasnie na bazie ziemniakow zdecydowanie zimnych, jej wersje ze sledziem, czy tez salatke jarzynowa :) Mysle, ze to kwestia gustu, ja np.nie cierpie szralotki, baby, sernika tez nie bardzo... w ogole deserow, a mlode ziemniaki dla mnie najlepiej z koperkiem i odrobina masla moga byc popijane kwasnym mlekiem :)))
De gustibus non est disputandum :)

Ja fanka ziemniaow nie jestem - no poza plackami lub babka ziemniaczana - ale kiedys jadlam taka salatke jak aniez proponuje, tyle ze w miejsce koperku byla szalotka czy inna cebula tego typu (cebuli tez nie lubie). O dziwo smakowalo mi. :tak:

Łatwy biszkopt:

Na blachę 20 cm (w nawiasie proporcja na większą 24 cm):

Ubić na sztywno pianę z 5 białek (6 szt.)
Ubijając dodać 3/4 szklanki cukru (1 niepełną szkl.)
Ubijając dodać po 1 żółtku w sumie 5 (6)
Powoli wsypać 1 szkl. maki krupczatki (1 i 1/4) łączyc z masą łyżką, nie mikserem
Dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (1,5)
Dodać zapach (ja daję cytrynowy i pomarańczowy, ale to wedle uznania)
Wylać na NIEPOSMAROWANĄ niczym blachę i bez papieru do pieczenia (to ważne)
Do nagrzanego piekarnika na 30 min (40)- 180 stopni
Sprawdzić patyczkiem czy nie jest surowy (ale widać, że się upiekł, bo przestaje się "trząść" jak galaretka i jest rumiany na wierzchu)
Od razu wyciągnąć i OBRÓCIĆ blachę do góry nogami, dzięki czemu nigdy nie opada :-)

Ot i cała filozofia :-D Nawet ja potrafię :-p

Ostatnia edycja:
Jeny, ja ten przepis na sałatkę pisałam, jak miałam pomroczność jasną.... tam sa jeszcze ogórki, no i ja tym razem zaryzykuje i dodam szalotkę, albo drobno posiekana cebulkę czerwoną :-) ogórki już dopisuję :-D

Aniez skorzystam z tego przepisu na tort dla Antka
a jakies propozycje na krem macie? coby tylko masłem ani margaryna nie podjeżdżał bo na samą myśl mnie trzesie.
Aniez- ty cos wspominałąś o masie z serka mascarpone? podrzucisz pomysł??

Ja robilam tort wg tego przepisu:
Taste of Passion: Lekki tort jagodowy

Oprocz tego, ze polewa z bialej czekolady troche splywala (moze nalezy zastosowac inne proporcje czekolady i smietanki), udal sie super.
No i zamiast jagod uzylam truskawek, rowniez do ozdoby.
Biszkopt jak w przepisie upieklam bez proszku do pieczenia.

Zielona- dzięki za inspiracje :-) dodanie czerwonej cebulki do sałatki super ją podkręciło :-) polecam, sałatka poszła cała :-D

Kamisia- ja robię wariację tortu z tej strony (robię swój biszkopt, do kremu czasem dodaję też serek śmietankowy- wtedy zmniejszam porcję mascarpone) i nie ozdabiam białą czekoladą tylko gorzką.

Tort urodzinowy - Przepis

Tort robi się szybko, pomijając pieczenie biszkoptu, całość zajmuje mi maksymalnie 30 minut, robię go wieczór przed imprezą, zawsze się udaje i znika, więc smakuje :-D

Można zamiast brzoskwiń dać truskawki i odpowiednio konfiturę truskawkową, albo zrobić tort truskawkowy wg tego przepisu (krem ma nieco inną konsystencję)

Tort Truskawkowy - Przepis

Ostatnia edycja:
reklama
koleżanka podała mi dzisiaj przepis na sałatkę (prawdopodobnie rewelacyjna)
sałata lodowa
feta
żurawina suszona
migdały prażone na suchej patelni
a to wszystko polane łyżką majonezu z jogurtem ( nie przesadzać z sosem ma być tylko delikatnie polane)

Do góry