reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
Aniam a ja polecam smażone w ziarnach słonecznika. Kroisz polędwiczki na 1,5cm plastry i rozbijasz na niecały centymetr. Przyprawiasz tak jak lubisz ja ostatnio przyprawiałam wegetą natur.

Obtaczasz w rozkłóconym jajku (jajko też można trochę przyprawić) i obtaczsz w ziarnach słonecznika (trzeba dość mocno przyciskać aby słonecznik się 'wbił' w mięso.
Można też obtaczać w dyni albo w sezamie,ale my najlepiej lubimy w słoneczniku.

Świetnie smakują nawet zimne.

Planuję jeszcze takie zrobić:
Polędwiczki wieprzowe z serem brie - przepis, danie, potrawa, przepisy kulinarne, przepisy.pl

kittek i smażyć je, dusić??

gosia ja drożdżówki robiłam według innego przepisu, zaraz go wygrzebię i postaram sie jak najszybciej napisać, dodam też fotkę jak mi wyszły

DROŻDŻÓWKI Z SEREM
ciasto:
500-550 g mąki
40 g drożdży
2/3 szkl. mleka
80g cukru
70g margaryny
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu np. cytrynowego
masa serowa:
250g sera
30g masła
1 żóltko
100 g cukru
1 łyżka proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy

1-2 białka do sklejania i smarowania wierzchu
Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru i mleka(ciepłego) przygotować zaczyn, odstawić pod przykryciem na 20-30 min. Po tym czasie dodać do tego reszte mąki, ubite z cukrem i solą jajka, wymieszać, dodać na koniec roztopioną, ostudzoną margarynę.Zagnieśc ciasto-ja wyrabiałam 15 min. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok godzinę, po tym czasie ponownie zagnieść.

elvie w sobotę narobiłaś mi takiej ochoty na bułeczki, że dzisiaj zrobiłyśmy z Manią drożdżówki z serem a drugą partię z dżemem brzoskwiniowym, z serem już pojadłam wyszły rewelacyjne:tak:

DROŻDŻÓWKI Z SEREM
ciasto:
500-550 g mąki
40 g drożdży
2/3 szkl. mleka
80g cukru
70g margaryny
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu np. cytrynowego
masa serowa:
250g sera
30g masła
1 żóltko
100 g cukru
1 łyżka proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy

1-2 białka do sklejania i smarowania wierzchu
Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru i mleka(ciepłego) przygotować zaczyn, odstawić pod przykryciem na 20-30 min. Po tym czasie dodać do tego reszte mąki, ubite z cukrem i solą jajka, wymieszać, dodać na koniec roztopioną, ostudzoną margarynę.Zagnieśc ciasto-ja wyrabiałam 15 min. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok godzinę, po tym czasie ponownie zagnieść.

Dzięki. Sonia formujesz drożdżówki i na wierzch kładziesz ser, czy może jakoś zawijasz?

Ciasto rozwałkować na grubośc ok 1 cm, wycinać kubkiem krążki(mój miał 9 cm średnicy). W połowie krążków wyciąć kieliszkiem dziurki. Sklejać krążki ze sobą za pomocą białka(dziurką u góry):-). W zagłębienia nakładać masę serową, wierzch drożdżówek(pomijając ser) posmarować białkiem. Zostawić do wyrośnięcia na kilka minut.
Masa serowa: masło utrzec z serem, dodać żóltko, cukier i budyń(u mnie było bez budyniu bo na stanie tylko czekoladowy), dodałam kilka kropli aromatu cytrynowego.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 min
Smacznego!
Postaram sie dołączyć fotkę:-)

reklama
Do góry