reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
Aniam a ja polecam smażone w ziarnach słonecznika. Kroisz polędwiczki na 1,5cm plastry i rozbijasz na niecały centymetr. Przyprawiasz tak jak lubisz ja ostatnio przyprawiałam wegetą natur.

Obtaczasz w rozkłóconym jajku (jajko też można trochę przyprawić) i obtaczsz w ziarnach słonecznika (trzeba dość mocno przyciskać aby słonecznik się 'wbił' w mięso.
Można też obtaczać w dyni albo w sezamie,ale my najlepiej lubimy w słoneczniku.

Świetnie smakują nawet zimne.

Planuję jeszcze takie zrobić:
Polędwiczki wieprzowe z serem brie - przepis, danie, potrawa, przepisy kulinarne, przepisy.pl


kittek i smażyć je, dusić??
 
gosia ja drożdżówki robiłam według innego przepisu, zaraz go wygrzebię i postaram sie jak najszybciej napisać, dodam też fotkę jak mi wyszły
 
DROŻDŻÓWKI Z SEREM
ciasto:
500-550 g mąki
40 g drożdży
2/3 szkl. mleka
80g cukru
70g margaryny
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu np. cytrynowego
masa serowa:
250g sera
30g masła
1 żóltko
100 g cukru
1 łyżka proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy

1-2 białka do sklejania i smarowania wierzchu
Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru i mleka(ciepłego) przygotować zaczyn, odstawić pod przykryciem na 20-30 min. Po tym czasie dodać do tego reszte mąki, ubite z cukrem i solą jajka, wymieszać, dodać na koniec roztopioną, ostudzoną margarynę.Zagnieśc ciasto-ja wyrabiałam 15 min. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok godzinę, po tym czasie ponownie zagnieść.
 
elvie w sobotę narobiłaś mi takiej ochoty na bułeczki, że dzisiaj zrobiłyśmy z Manią drożdżówki z serem a drugą partię z dżemem brzoskwiniowym, z serem już pojadłam wyszły rewelacyjne:tak:

DROŻDŻÓWKI Z SEREM
ciasto:
500-550 g mąki
40 g drożdży
2/3 szkl. mleka
80g cukru
70g margaryny
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu np. cytrynowego
masa serowa:
250g sera
30g masła
1 żóltko
100 g cukru
1 łyżka proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy

1-2 białka do sklejania i smarowania wierzchu
Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru i mleka(ciepłego) przygotować zaczyn, odstawić pod przykryciem na 20-30 min. Po tym czasie dodać do tego reszte mąki, ubite z cukrem i solą jajka, wymieszać, dodać na koniec roztopioną, ostudzoną margarynę.Zagnieśc ciasto-ja wyrabiałam 15 min. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok godzinę, po tym czasie ponownie zagnieść.

Dzięki. Sonia formujesz drożdżówki i na wierzch kładziesz ser, czy może jakoś zawijasz?
 
Ciasto rozwałkować na grubośc ok 1 cm, wycinać kubkiem krążki(mój miał 9 cm średnicy). W połowie krążków wyciąć kieliszkiem dziurki. Sklejać krążki ze sobą za pomocą białka(dziurką u góry):-). W zagłębienia nakładać masę serową, wierzch drożdżówek(pomijając ser) posmarować białkiem. Zostawić do wyrośnięcia na kilka minut.
Masa serowa: masło utrzec z serem, dodać żóltko, cukier i budyń(u mnie było bez budyniu bo na stanie tylko czekoladowy), dodałam kilka kropli aromatu cytrynowego.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 min
Smacznego!
Postaram sie dołączyć fotkę:-)
 
reklama
Do góry