reklama
Elvie bułeczki są boooskie, dziś drugi raz je robię, pychotka
Nata dopiero zauważyłam Twoje zapytanie. Jak polędwiczki dobrze rozbijesz (tak na ok cm) to nie trzeba ich dusić. Daj znać czy ci smakowały ))
Nata dopiero zauważyłam Twoje zapytanie. Jak polędwiczki dobrze rozbijesz (tak na ok cm) to nie trzeba ich dusić. Daj znać czy ci smakowały ))
Ostatnia edycja:
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Bułeczki z pieczarkami:
White Plate: Bułeczki z pieczarkami.
Potwierdzam są twarde na zewnątrz, ale w tym pozytywnym dla mnie sensie, bo są chrupkie :-) zaś mięciutkie w środku.
Agnieszka, masa przepisów na drożdżówki i maślane bułeczki:
White Plate: Chleb i bułki
I na tej stronie też:
Pracownia Wypieków: Maślane bułeczki z kruszonką
Smacznego
White Plate: Bułeczki z pieczarkami.
Potwierdzam są twarde na zewnątrz, ale w tym pozytywnym dla mnie sensie, bo są chrupkie :-) zaś mięciutkie w środku.
Agnieszka, masa przepisów na drożdżówki i maślane bułeczki:
White Plate: Chleb i bułki
I na tej stronie też:
Pracownia Wypieków: Maślane bułeczki z kruszonką
Smacznego
aniez- widzę, że obie korzystamy z przepisów Liski, ja ją uwielbiam!!
Mnie dziś do upieczenia bułek zainspirowała Zielona. Wynalazłam przepis, zrobiłam bez oczekiwania na wyrośnięcie, tzn. tylko w tym pierwszym etapie drożdżom dałam wyrosnąć;-) W przepisie ku mojemu zdziwieniu nie ma jajka. Mąki dałam 5 szklanek, a przy formowaniu już w rękach delikatnie jeszcze mąką podsypywałam, by się nie kleiły i dały uformować. 6 szklanek nie chciałam dawać by nie wyszły za twarde. Skorzystałam z podpowiedzi autorki i dodałam olej zamiast masła, które zwykle do drożdżówek dodaję. Posypałam część słonecznikiem a część ziarnami dyni, bo Lenka dyniowe uwielbia:-) Z uwagi na to, że mój tutejszy piekarnik ma skłonności do przypalania od dołu - dałam buły na najwyższy poziom na 20min. na 200 stopni a dopiero po tym czasie dopiekłam piętro niżej;-) Bułeczki pięknie wyrosły, właśnie czekam aż choć trochę wystygną. Oczywiście pierwsza degustacja już zaliczona Wg mnie to one są mało drożdżowe, raczej takie zwykłe bułki, idealne do serów, wędlin, warzyw..
Oto przepis:
http://www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_bulki_drozdzowe.html
Mnie dziś do upieczenia bułek zainspirowała Zielona. Wynalazłam przepis, zrobiłam bez oczekiwania na wyrośnięcie, tzn. tylko w tym pierwszym etapie drożdżom dałam wyrosnąć;-) W przepisie ku mojemu zdziwieniu nie ma jajka. Mąki dałam 5 szklanek, a przy formowaniu już w rękach delikatnie jeszcze mąką podsypywałam, by się nie kleiły i dały uformować. 6 szklanek nie chciałam dawać by nie wyszły za twarde. Skorzystałam z podpowiedzi autorki i dodałam olej zamiast masła, które zwykle do drożdżówek dodaję. Posypałam część słonecznikiem a część ziarnami dyni, bo Lenka dyniowe uwielbia:-) Z uwagi na to, że mój tutejszy piekarnik ma skłonności do przypalania od dołu - dałam buły na najwyższy poziom na 20min. na 200 stopni a dopiero po tym czasie dopiekłam piętro niżej;-) Bułeczki pięknie wyrosły, właśnie czekam aż choć trochę wystygną. Oczywiście pierwsza degustacja już zaliczona Wg mnie to one są mało drożdżowe, raczej takie zwykłe bułki, idealne do serów, wędlin, warzyw..
Oto przepis:
http://www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_bulki_drozdzowe.html
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
Na maślane mam jeden sprawdzony i dość szybki przepis ale za nowe dziękuję bardzo :-)
Za zwykłymi bułkami to J. przepada... musze poszukać w tych przepisach czegoś co można np. mrozić ciasto bo to nigdy nie wiem kiedy mu się zachce...no i żeby nie piec od razu np. 12 bo się zmarnują...ale tak po 4 bym piekła ;-)
Za zwykłymi bułkami to J. przepada... musze poszukać w tych przepisach czegoś co można np. mrozić ciasto bo to nigdy nie wiem kiedy mu się zachce...no i żeby nie piec od razu np. 12 bo się zmarnują...ale tak po 4 bym piekła ;-)
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
A proszę bardzo :-)
bułeczki maślane
4 szkl. mąki
szklanka mleka
1/3 szkl. cukru
2 jajka
4 łyżki masła
3 dag świezych drożdży
szczypta soli
Kruszonka (ja robię bez)
1/2 szkl. mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki masła
Z mąki, cukru i stopionego masła przygotowac kruszonkę i odstawić w chłodne miejsce.
Drożdże rozetrzeć z łyżka cukru i polowa letniego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem. Do przesianej mąki dodać wyrośniety rozczyn, ubite jajka, resztę mleka, stopione masło, sól. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość odrywac po kawałku i formować bułeczki. Ułozyć na natłuszczonej blasze, posmarować romąconym w mleku jajkiem i posypać startą kruszonką.
Piec ok 25 min. w 200 st.
Ja robię bez kruszonki i też są super
za to do ciasta dodaję rodzynki lub przyklejam je na wierzch :-) pycha
przepis gdzieś w necie znaleziony
bułeczki maślane
4 szkl. mąki
szklanka mleka
1/3 szkl. cukru
2 jajka
4 łyżki masła
3 dag świezych drożdży
szczypta soli
Kruszonka (ja robię bez)
1/2 szkl. mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki masła
Z mąki, cukru i stopionego masła przygotowac kruszonkę i odstawić w chłodne miejsce.
Drożdże rozetrzeć z łyżka cukru i polowa letniego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem. Do przesianej mąki dodać wyrośniety rozczyn, ubite jajka, resztę mleka, stopione masło, sól. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość odrywac po kawałku i formować bułeczki. Ułozyć na natłuszczonej blasze, posmarować romąconym w mleku jajkiem i posypać startą kruszonką.
Piec ok 25 min. w 200 st.
Ja robię bez kruszonki i też są super
za to do ciasta dodaję rodzynki lub przyklejam je na wierzch :-) pycha
przepis gdzieś w necie znaleziony
reklama
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
odwołuje wszystko co mówiłam na temat dostępności mąki żytniej pełnoziarnistej itp... jakiś przełom nie wiem ;-) wazne że nabyłam takową typ 2000! i dwie do domowego wypieku chleba :-) a J. już mnie męczy o bułki
ide przepisy wertowac
Aaaaaaaaaaaaaaa zaraz mnie coś trzaśnie waga odmówiłam mi posłuszeństwa...z naczy bateria w wadze... i jak ja teraz odmierze ile potrzebuje świeżych drożdży albo masła?? No jak pytam? A J. mi tu już wyje bo bułek nie bedzie :-( a nikogo w domu porażka :-(... ehhhh :-(
ide przepisy wertowac
Aaaaaaaaaaaaaaa zaraz mnie coś trzaśnie waga odmówiłam mi posłuszeństwa...z naczy bateria w wadze... i jak ja teraz odmierze ile potrzebuje świeżych drożdży albo masła?? No jak pytam? A J. mi tu już wyje bo bułek nie bedzie :-( a nikogo w domu porażka :-(... ehhhh :-(
Ostatnia edycja:
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 129
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 329
- Wyświetleń
- 56 tys
Podziel się: