reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Nie lubie budyniu, ale mnie naszlo. Ze tutaj nie wiedza co to jest, zrobilam domowy :-D

1/2l. mleka
2 zoltka
2 lyzki skrobii kukurydzianej
kawa rozpuszczalna
esencja waniliowa
cukier albo slodzik

odlac 1/4 szkl. mleka i wymieszac w niej skrobie, kawe, esencje i slodzik czy cukier

pozostale mleko rozbeltac z zoltkami i zagotowac. Do gotujacego sie wlac mleko ze skrobia, kawa itd.
pogotowac przez chwile i gotowe :-D
 
reklama
Aniam, najprosciej obtoczyc poledwiczke w grubo zmielonym pieprzu i w soli, podsmazyc na masle - doslownie przez chwile. Osobno robisz jakis sos, na przyklad prawdziwki i cebula pokrojone w plasterki podsmazasz na masle, doprawiasz do smaku sola pieprzem czochem i czym tam ci sie podoba. Dolewasz troche wody lub bulionu. Gotujesz i zageszczasz smietana.
Przed podaniem poledwiczke kroisz w plasterki, polewasz sosem i gotowe.
 
Aniam poledwiczki pokroic i podsmazyc, cebule w polplasterki podsmazyc, zalac woda dodac sol, pieprz w w ziarenkach, 3 ziarnka ziela angielskiego, 3 liscie laurowe. Pogotowac jakies 40 minut. Dodac odcedzona czerwona fasole z puszki i pokrojonego ananasa. Gotowac az mieso bedzie miekkie. Dodac koncentrat, ile kto lubi, lyzeczke cukru, jak za malo geste zaciagnac lyzka wody rozbeltana z maka. I tyle... generalnie samo sie robi :)
 
Aniam, kiedys tez zrobilam takie poledwiczki, ale zamiast brandy dalam wino czerwone, wyszlo pyszne :tak:

Polędwiczki w śliwkowym sosie - Przepis

no i jedyna uwaga do tego przepisu jest taka, ze jak juz pokroisz mieso dobrze jest je ucisnac reka - w zadnym razie NIE walic mlotkiem czy innym talatajstwem.


A, no i ja nie dodaje koperku, bo sliwka z koperkiem moim zdaniem jest bleee
 
Ja poledwiczke uwielbiam na wszelakie sposoby. I glownie po odsmazeniu oklepanych plasterkow duszę albo w suszonych grzybkach z dodatkiem cebuli, albo ze sliwkami i cebula z dodatkiem wina. Zabielam czasem smietana, a czasem tylko zageszczam. Lisc laurowy,czosnek, ziele , sol i pieprz podstwawa. Czyli prawie identyko jak dziewczyny :-)
 
Aniam, najprosciej obtoczyc poledwiczke w grubo zmielonym pieprzu i w soli, podsmazyc na masle - doslownie przez chwile. Osobno robisz jakis sos, na przyklad prawdziwki i cebula pokrojone w plasterki podsmazasz na masle, doprawiasz do smaku sola pieprzem czochem i czym tam ci sie podoba. Dolewasz troche wody lub bulionu. Gotujesz i zageszczasz smietana.
Przed podaniem poledwiczke kroisz w plasterki, polewasz sosem i gotowe.
tylko skąd tu te prawdziwki wytrzasnąć :-D

Aniam poledwiczki pokroic i podsmazyc, cebule w polplasterki podsmazyc, zalac woda dodac sol, pieprz w w ziarenkach, 3 ziarnka ziela angielskiego, 3 liscie laurowe. Pogotowac jakies 40 minut. Dodac odcedzona czerwona fasole z puszki i pokrojonego ananasa. Gotowac az mieso bedzie miekkie. Dodac koncentrat, ile kto lubi, lyzeczke cukru, jak za malo geste zaciagnac lyzka wody rozbeltana z maka. I tyle... generalnie samo sie robi :)

dzięks :-D

Jutro coś wyczaruję
 
Aniam a ja polecam smażone w ziarnach słonecznika. Kroisz polędwiczki na 1,5cm plastry i rozbijasz na niecały centymetr. Przyprawiasz tak jak lubisz ja ostatnio przyprawiałam wegetą natur.

Obtaczasz w rozkłóconym jajku (jajko też można trochę przyprawić) i obtaczsz w ziarnach słonecznika (trzeba dość mocno przyciskać aby słonecznik się 'wbił' w mięso.
Można też obtaczać w dyni albo w sezamie,ale my najlepiej lubimy w słoneczniku.

Świetnie smakują nawet zimne.

Planuję jeszcze takie zrobić:
Polędwiczki wieprzowe z serem brie - przepis, danie, potrawa, przepisy kulinarne, przepisy.pl
 
reklama
Aniam a ja polecam smażone w ziarnach słonecznika. Kroisz polędwiczki na 1,5cm plastry i rozbijasz na niecały centymetr. Przyprawiasz tak jak lubisz ja ostatnio przyprawiałam wegetą natur.

Obtaczasz w rozkłóconym jajku (jajko też można trochę przyprawić) i obtaczsz w ziarnach słonecznika (trzeba dość mocno przyciskać aby słonecznik się 'wbił' w mięso.
Można też obtaczać w dyni albo w sezamie,ale my najlepiej lubimy w słoneczniku.

Świetnie smakują nawet zimne.

Planuję jeszcze takie zrobić:
Polędwiczki wieprzowe z serem brie - przepis, danie, potrawa, przepisy kulinarne, przepisy.pl

zaraz ślinotoku dostanę ale słonecznika niet a jutro święto . :-D
także zostanę przy pieczarkach i cebulce bo to mam w domu :-D
 
Do góry