reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Kittek, proszę bardzo:

Dagsilowa z tuńczykiem:

Tuńczyk
Cebula czerwona
Puszka kukurydzy
Ogórki kiszone
Ogórki konserwowe
Szczypiorek
Jaja na twardo
Majonez+jog. nat.+musztarda sarepska
Pokroić, wymieszać i do lodówki, bo lubi leżakowanie ;-)

Sałatka z serem z niebieską pleśnią (bardzo prosta):

Makaron rurki
Szczypior (dużo)
Papryka czerwona
Sos: majonez, jogurt, ser z niebieską pleśnią
Sól, biały pieprz

I jeszcze sałatka z paluszkami krabowymi:

Paluszki rozmrozić i pokroić, skropić sytryną
Pokroić na nieniutkie plasterki seler naciowy (pęczek)
Posiekać kapustę pekińską
Posiekać jaja na twardo (5 sztuk)
Posiekać koperek
Sos: majonez+ jogurt naturalny+ łyżeczka musztardy sarepskiej+ zmiażdżony czosnek (2-3 ząbki)
Sól

Sos do mięsa lub wędliny (używam go też do jajek):

Majonez
Jogurt naturalny
Musztarda (ale nie za dużo)
Zetrzeć ogórki kiszone
Zetrzeć ogórki świeże
Natka
Szczypiorek
Sól

:-)
 
reklama
Elvie, nie sprawdzalam tego przepisu na pierniczki, ktory wkleilas, bo jakos mi sie zdaje, ze te pierniczki to takie ciasteczka kruche o smaku pierniczkow beda. Dzis jednak skonstruowalam taki przepis na puszyste pierniczki:

2 szkl. maki
3/4 szkl. cukru pudru
lyzeczka sody
1,5 lyzeczki drozdzy instant
torebka przypraw do piernika
przesiac wszystko do miski
2 cale jajka i jedno zoltko dodac do maki
2,5 dkg margaryny rozpuszczonej z 2 lyzkami miodu dolac do wyszystkiego i wyrabiac.
jesli ciasto jest bardzo geste dodawac cieple mleko, ale nie za duzo. - ja dalam za duzo, wiec dodlam jakies cwierc szklanki maki.
Odstawic na pol godziny

Rozwalkowac na 3 albo 4 milimertry i wykrawac pierniczki.

Pozostale bialko roztrzepac i smarowac ciasteczka.

Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C

Calosc mozna polukrowac - ja do tego celu uzylam lukier wg. przepisu Magdy - post nr 1879. Tyle, ze dalam duzo soku z cytryny, zeby nie bylo za slodkie.
NA CZESC PIERNICZKOW NALOZYLAM DZEM MALINOWY PRZED PIECZENIEM.

Wyszly puszyste i mieciutkie. No i one nie stwardnieja, wiec smialo mozna nawet w Wigilie rano je upiec.

Pierniczki w trakcie pieczenia rosna, wiec nie mozna ukladac ich na blasze zbyt blisko siebie.
 
cholera nadrukowałam cały przepis i mi komp padł, wiec od nowa zaczynam:

ROLADA WAFLOWA

1 margaryna
niecała szklanka cukru
5 łyzeczek kakao
troche wody

To rozpuscic w ganku , zagotowac i ostudzić.
Wtym samym czasie zrobić galaretkę w 1 szklance wody. Ostudzic i niech lekko steżeje.

2Wafle polozyc obok siebie zakladajac jeden bok na siebie,na mokrej ścierećzce, i przykryc 2 mokra ścierka, niech wafle zmiekkna tak by sie nie łamały podczas zawijania.

Gdy wafle bedda miekkie dośc, do ostudzonej masy dodac lekkostężałą galaretkę, 3 opakowania pokruszinych herbatników, garść rodzynek, mozna troche orzechów, wymiezac dokładnie i wyłozyc na wafle na cała powierzchnię. I za pomocą sciereczek zawijac rolade. przełozyc na folie zawinieta rolade, zawinąc by sie nie rozleciala i do lodówki bądz do zimnego pomieszczenia niech lezakuje.
 
Moje dziecko niczego nie lubi.Rzadko otwiera chetnie na cos pyszczek.Dzis otwierala chetnie jak nigdy dotad.Dodam ze ona warzyw nie lubi a dzis pieknie jadla.
A zrobilam cos takiego.
Obralam ziemniaki i pokroilam w plasterki takie grubsze.
Wrzucilam je na patelnie i delikatnie podsmazylam.Do tego dodalam kalafior duzo kalafioru i duzo brokulow.Chwilke smazylam a potem przesypalam do garnka.Wlalam rosolek i przyprawy i tak sie dusilo.
Podsmazylam jeszcze cebule z grzybkami i do tego wrzucilam.
Rosolek wyparowal i warzywa juz byly mieciutkie.
Zrobilam do tego salatke z salaty i usmazylam jajo na patelni.Jaja nie ruszyla bo ona jaj nie tknie ale warzywa pieknie zjadla.
 
Naszło mnie na coś nowego i ponieważ w zeszłym roku śledzie z buraczkami wyeksploatowałam, to tym razem zrobiłam z chrzanem, bardzo mi smakują, może komuś takie połaczenie też podpasuje:

Sledzie z chrzanem:

Sledzie (ja dałam takie co sie zwa po sudecku i kupuje je na wage, ale mozna dac Wiejsikie, albo Matjasy (ale wymoczone): 8 sztuk
Biała cebula- drobna kostka
Starte winne jabłko (duże)
Łycha majonezu
Jogurt naturalny
Łyżeczka musztrady
Biały pieprz, sól, odrobina cukru (na złamanie smaku)
Chrzan (u mnie sporo, ale to najlepiej dodawać stopniowo i próbować)
Wymieszać i do słoików i do lodówki 9pewnie za 2 dni będzie w ogóle niebo w paszczy... tylko czy poleży u mnie 2 dni to ja mam wątpliwości... myslę, że jak ktoś jada postny obiad, to od ziemniaczków jak ta lala
 
A ja właśnie piekę obwarzanki na choinkę, nadają się też do kawki;-)
SKŁADNIKI:


  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 - 4 łyżki stołowe mleka
  • 1 paczka proszku do pieczenia



WYKONANIE:

Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, jajka, mleko i na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić na stolnicy na gładkie ciasto. Z ciasta zwijać obwarzanki, smarować rozbitym jajkiem i piec na żółty kolor. Ciasteczka obwarzanki na choinkę przechowywać w blaszanej puszce. Są bardzo smaczne do kawy, herbaty i wina. Ciasteczka te są również piękną ozdobą choinkową.

Cukru do ciasta dałam mniej, ale za to posypałam je po wierzchu grubym brązowym cukrem trzcinowym.
 
Zielona ja miałam jakiś proszek na 1kgmądi, mega opakowanie, więc nasypałam na oko;-)
Znajomej dziś obwarzanki do herbatki zaserwowałam i bardzo chwaliła, a ona wybredna;-)
 
reklama
Do góry