reklama
Ja robię bigos z tego przepisu:
Bigos staropolski przepis | Kotlet.tv
Jest tam film jak go zrobić i wersja ilustrowana;-)
Wychodzi przepyszny!
Tylko ja nie daję takiej ilości mięcha, bo nie lubię.
Śliwki daję wędzone od górali a nie kalifornijskie.
Bigos im starszy tym smakuje lepiej;-)
Robię go w nieprzyzwoitych ilościach a później zapasy mrożę.
Bigos staropolski przepis | Kotlet.tv
Jest tam film jak go zrobić i wersja ilustrowana;-)
Wychodzi przepyszny!
Tylko ja nie daję takiej ilości mięcha, bo nie lubię.
Śliwki daję wędzone od górali a nie kalifornijskie.
Bigos im starszy tym smakuje lepiej;-)
Robię go w nieprzyzwoitych ilościach a później zapasy mrożę.
magda1978
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 22 Styczeń 2007
- Postów
- 2 662
Do kapusty wigilijnej obowiązkowo suszone grzyby (ale nie pieczarki!!!), śliwki suszone, miód, winko, parę łyżek oleju lnianego
A zwykły bigos - osobno kapusta kiszona z łyżką smalcu i cebulką, gotuję 2-3 dni po parę godzin. Osobno mięso w kostkę (łopatka, szynka) i kiełbacha. potem łączę i jeszcze ze 2 h razem się gotuje, zapalam, mój śp dziadek absolutny mistrz kuchni jeszcze w piekarniku zapiekał. No i najlepszy po przemrożeniu
A zwykły bigos - osobno kapusta kiszona z łyżką smalcu i cebulką, gotuję 2-3 dni po parę godzin. Osobno mięso w kostkę (łopatka, szynka) i kiełbacha. potem łączę i jeszcze ze 2 h razem się gotuje, zapalam, mój śp dziadek absolutny mistrz kuchni jeszcze w piekarniku zapiekał. No i najlepszy po przemrożeniu
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
no to nasz bigos:
w garnku obsmażyć na masełku boczek aż będzie łandnie obsmażony. Zdjąć z ognia, do tego gara kapusta kiszona i posiekana biała i się to gotuje.
Równocześnie do gotowania się kapusty obsmażamy kiełbachę (najlepsza jest z grilla z poprzedniego wieczora ;-)) lub jakieś inne mięcho. Obsmażone mięcho wrzucamy do kapuchy ale nie wcześniej niż po ok 30 minutach gotowania. Posypac całość przyprawami (vegeta, pieprz, liść laurowy, suszone śliwki) wlewamy szklankę czerwonego wytrawnego wina i posiekane pieczarki. Gotować razem aż będzie miękkie od czasu do czasu mieszając.
w garnku obsmażyć na masełku boczek aż będzie łandnie obsmażony. Zdjąć z ognia, do tego gara kapusta kiszona i posiekana biała i się to gotuje.
Równocześnie do gotowania się kapusty obsmażamy kiełbachę (najlepsza jest z grilla z poprzedniego wieczora ;-)) lub jakieś inne mięcho. Obsmażone mięcho wrzucamy do kapuchy ale nie wcześniej niż po ok 30 minutach gotowania. Posypac całość przyprawami (vegeta, pieprz, liść laurowy, suszone śliwki) wlewamy szklankę czerwonego wytrawnego wina i posiekane pieczarki. Gotować razem aż będzie miękkie od czasu do czasu mieszając.
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
U mnie w sumie bigos leci 2 razy do roku na swieta, robie sagan (nie garnek) i wekuje, potem mamy spokoj po swietach.
A bigos Mamusi nie jest tradycyjny, bo zamiast grzybow sa pieczarki, ale (uwaga kochane) jest to bigos POSTNY, a mimo, ze ja nie jestem katoliczka, to wiem, ze w post mozna mieso dopiero od niedawna.
U mnie w domu robilo sie na Wigilie kapuste z grzybami jeszcze (bigos to leci po Wigilii) i to jest tradycyjne danie Wilgilijne, podobne do Mamusi, z ta roznica, ze daje sie grzyby lesne, nie pieczarki.
Elvie- olej dlatego, bo nie ma miesa, ktore ma w sobie sporo tluszczu, co to sie potem wytapia i sie go zjada ;-) a na czyms ta kapusta musi sie smazyc ;-)
A bigos Mamusi nie jest tradycyjny, bo zamiast grzybow sa pieczarki, ale (uwaga kochane) jest to bigos POSTNY, a mimo, ze ja nie jestem katoliczka, to wiem, ze w post mozna mieso dopiero od niedawna.
U mnie w domu robilo sie na Wigilie kapuste z grzybami jeszcze (bigos to leci po Wigilii) i to jest tradycyjne danie Wilgilijne, podobne do Mamusi, z ta roznica, ze daje sie grzyby lesne, nie pieczarki.
Elvie- olej dlatego, bo nie ma miesa, ktore ma w sobie sporo tluszczu, co to sie potem wytapia i sie go zjada ;-) a na czyms ta kapusta musi sie smazyc ;-)
elvie leniwe wyglądają idealnie ciesze się, że wyszły :-) no i dziękuję za bigosowy przepis :-) bardzo fajny jest
aniam - no myślę, że każdy sobie z tymi sałatkami poradzi hehehehe ale najważniejsze jest to, że są szybkie :-)
aniam - no myślę, że każdy sobie z tymi sałatkami poradzi hehehehe ale najważniejsze jest to, że są szybkie :-)
reklama
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Elvie- hehehehe... spróbuj podsmażayć kilogram kapusty tak, żeby się nie paliła, przez dłuższy czas nie dodając oleju, jak robię łazanki, to ze szklanka mi idzie, chociaż staram się ratować wodą, ale to nie daje tego efektu
Głodna jestem i ide poszukać inspiracji na obiadek
Głodna jestem i ide poszukać inspiracji na obiadek
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 129
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 329
- Wyświetleń
- 56 tys
Podziel się: