reklama
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Nie powinnam chorowac, bo siedze i kombinuje... wczoraj salatke z kalafiora machnelam ;-) jakby ktos chcial:
Kalafior zblanszowac, wyciagnac z wody, ostudzic (musi byc poltwardy)
Do tego zetrzec surowej marchewki (na 1 sredni kalafior 2 spore marchewki)
majonez+ jogurt naturalny+ sol+ pieprz
Do lodowki.
A dzisiaj rurki z mięsem nawet sie poswiece i po zakupy poczlapie ;-)
Bakłażan jeszcze za mna łazi, ale kto to zje??? Bo ja mam cug na gotowanie, nie na jedzenie
Kalafior zblanszowac, wyciagnac z wody, ostudzic (musi byc poltwardy)
Do tego zetrzec surowej marchewki (na 1 sredni kalafior 2 spore marchewki)
majonez+ jogurt naturalny+ sol+ pieprz
Do lodowki.
A dzisiaj rurki z mięsem nawet sie poswiece i po zakupy poczlapie ;-)
Bakłażan jeszcze za mna łazi, ale kto to zje??? Bo ja mam cug na gotowanie, nie na jedzenie
zielona maupa
Na skrzydłach melancholii
A ja mam pytanie z serii dziwnych. Teraz sezon dyniowy. W zeszlym roku jak wykrawalam miazsz, to malo pol palca bym sobie uchlastala. No i ktoras z Was pisala, ze nie trzeba wcale tak walczyc z dynia. No to jak ja mam ten surowy miazsz wyjac bez walki i potu z czola sciekajacego? No i wiem, ze mozna dynie do piekarnika wsadzic i pieknie skorka takiej upieczonej odchodzi, ale mi zalezy na surowej.
A mnie przez to całe chorowanie wzięło na kapuśniak.. Sto lat go chyba nie jadłam..
Ugotowałam z tego przepisu:
Wielkie Żarcie - Przepis - Kapuśniak teściowej
Pyszny wyszedł i nawet Lenka z apetytem zjadła:-)
Ugotowałam z tego przepisu:
Wielkie Żarcie - Przepis - Kapuśniak teściowej
Pyszny wyszedł i nawet Lenka z apetytem zjadła:-)
Katik
...jestem mamą...
- Dołączył(a)
- 26 Lipiec 2009
- Postów
- 3 994
Biała czekolada imbirowa:
Na cztery filizanki wez swiezy lub suszony korzen imbiru, dwie lyzki cukru, 100 ml wody. Korzen zetrzyj, wymieszaj z cukrem i woda, gotuj na malym ogniu, az powstanie gesty, zlocisty syrop.
W rondelku rozpusc tabliczke bialej czekolady, mozna w dwoch szklankach mleka, ale lepiej wziac slodka 18% smietanke (szczytem rozpusty jest smietanka kremowa 30-36%). Nie dopusc do wrzenia!!!
Dodaj syrop imbirowy i miksuj az powstanie pianka- im wiecej , tym lepiej. Rozlej goracy napoj do filizanek, oprosz szczypta kakao lub kawy.
Gorzko - słodka czekolada z chili:
Na cztery filizanki wez tabliczke gorzkiej czekolady, dwie szklanki mleka ( lepsza jest ze slodka smietanka) i szczypte lub dwie chili. Gotuj na malenkim ogniu lub na parze (w garnek z woda wstaw rondelek z czekolada i mlekiem), nie dopusc do wrzenia.
Rozlej do filizanek.
W wersji de luxe mozna dodac do kazdej z filizanek odrobine rumu.
Mleczna czekolada malibu:
Na cztery filizanki wez tabliczke mlecznej czekolady, dwie szklanki mleka lub slodkiej smietanki (ze smietanka na bank lepsze) - rozpusc czekolade w mleku (lub rzeczonej smietance), nie dopusc do wrzenia. Schlodz nieco.
Rozlej do filizanek i dodaj ostroznie , lejac po sciankach, po pol kieliszka likieru malibu, tak by alkohol splynal na dno.
Ubij pol szklanki smietanki kremowki ( w zadnym wypadku nie stosowac tej w sprayu!) w trakcie ubijania dodaj lyzeczke cukru pudru. Ozdob kazda z filizanke kleksem z bitej smietanki, kleks obsyp dookola wiorkami kokosowymi, by ladnie wygladaly na tle czekolady.
Na nadchodzaca zime - poleca Katikowa
Na cztery filizanki wez swiezy lub suszony korzen imbiru, dwie lyzki cukru, 100 ml wody. Korzen zetrzyj, wymieszaj z cukrem i woda, gotuj na malym ogniu, az powstanie gesty, zlocisty syrop.
W rondelku rozpusc tabliczke bialej czekolady, mozna w dwoch szklankach mleka, ale lepiej wziac slodka 18% smietanke (szczytem rozpusty jest smietanka kremowa 30-36%). Nie dopusc do wrzenia!!!
Dodaj syrop imbirowy i miksuj az powstanie pianka- im wiecej , tym lepiej. Rozlej goracy napoj do filizanek, oprosz szczypta kakao lub kawy.
Gorzko - słodka czekolada z chili:
Na cztery filizanki wez tabliczke gorzkiej czekolady, dwie szklanki mleka ( lepsza jest ze slodka smietanka) i szczypte lub dwie chili. Gotuj na malenkim ogniu lub na parze (w garnek z woda wstaw rondelek z czekolada i mlekiem), nie dopusc do wrzenia.
Rozlej do filizanek.
W wersji de luxe mozna dodac do kazdej z filizanek odrobine rumu.
Mleczna czekolada malibu:
Na cztery filizanki wez tabliczke mlecznej czekolady, dwie szklanki mleka lub slodkiej smietanki (ze smietanka na bank lepsze) - rozpusc czekolade w mleku (lub rzeczonej smietance), nie dopusc do wrzenia. Schlodz nieco.
Rozlej do filizanek i dodaj ostroznie , lejac po sciankach, po pol kieliszka likieru malibu, tak by alkohol splynal na dno.
Ubij pol szklanki smietanki kremowki ( w zadnym wypadku nie stosowac tej w sprayu!) w trakcie ubijania dodaj lyzeczke cukru pudru. Ozdob kazda z filizanke kleksem z bitej smietanki, kleks obsyp dookola wiorkami kokosowymi, by ladnie wygladaly na tle czekolady.
Na nadchodzaca zime - poleca Katikowa
Ostatnia edycja:
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Zielona- ja czasem pieke dynie i jest git, a jak nie to sie mecze :-( i wycinam... mam co prawda ostry noz, ale i tak niecenzuralne wyrazy miewam na ustach :-)
Leczo z dyni za mna chodzi, albo zupa dyniowa... wlasnie z pieczonej dyni... ktos ma interesujacy pomysl?
Leczo z dyni za mna chodzi, albo zupa dyniowa... wlasnie z pieczonej dyni... ktos ma interesujacy pomysl?
zielona maupa
Na skrzydłach melancholii
No wlasnie taka podpieczona dynia jest pikus do obrania, a ja mam chec zrobic dynie w occie, a do tego musi byc surowa... Wyczytalam na necie, ze obieraczka do ziemniakow mozna, ale po zeszlorocznym doswiadczeniu wiem, ze to niemozliwe. Zabawa z nozem i dynia skonczyla sie uchlastanym palcem, wiec chyba bede musiala sobie odpuscic.
reklama
filonka
Fanka BB :)
Katik- pychotaa, ta czekolada ... wypróbowałam wczoraj z imbirem i chili, K tez był zachwycony.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 129
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 329
- Wyświetleń
- 56 tys
Podziel się: