reklama
Zupa Kanadyjska
2-3 l wody
2-3 kostki rosoł drobiowy
0,5 kg pieczarek
2 ogórki kiszone
2 pory (białe części)
0,5kg mięsa mielonego
2 serki śmietankowe bloczki
Wodę zagotowujemy, wrzucamy kostki rosołowe (pewnie można zrobic i wywar z mięsa ale ja mam taki przepis) i gotujemy chwilę. Pieczarki kroimi w plasterki, por w cieniutkie piórka i ogórki w kostkę. Wrzucamy po kolei pieczarki, gotujemy jakieś 15 minut, potem por i gotujemy chwilę pewnie jakieś 10 min, ogórki wzrucamy. Z miesa mielonego robimy takie małe kuleczki ok 1,5cm, obtaczamy w mące i wrzucamy do zupy gotujemy ok 10 min. Serki rozpuszcamy w szklance ciepłej wody i wlewamy na koniec do zupy, czekamy az się zagotuje i zupa gotowa. Można przyprawić majerankiem, ale ja nie dodaje.
2-3 l wody
2-3 kostki rosoł drobiowy
0,5 kg pieczarek
2 ogórki kiszone
2 pory (białe części)
0,5kg mięsa mielonego
2 serki śmietankowe bloczki
Wodę zagotowujemy, wrzucamy kostki rosołowe (pewnie można zrobic i wywar z mięsa ale ja mam taki przepis) i gotujemy chwilę. Pieczarki kroimi w plasterki, por w cieniutkie piórka i ogórki w kostkę. Wrzucamy po kolei pieczarki, gotujemy jakieś 15 minut, potem por i gotujemy chwilę pewnie jakieś 10 min, ogórki wzrucamy. Z miesa mielonego robimy takie małe kuleczki ok 1,5cm, obtaczamy w mące i wrzucamy do zupy gotujemy ok 10 min. Serki rozpuszcamy w szklance ciepłej wody i wlewamy na koniec do zupy, czekamy az się zagotuje i zupa gotowa. Można przyprawić majerankiem, ale ja nie dodaje.
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
No to jutro bedzie zapiekanka rybna :-)
Akaata ja na papryke mam inny sposob (moze dlatego nie dodaje jej do leczo z kabaczka):
Czerwona papryke pokroic w kostke
Marchewke zetrzec na duzych oczkach tarki (dosc duzo tej marchewki, papryki tez nie malo, mozna dac zielona papryke, albo zmieszac pol na pol, ale czerwona jest slodsza z natury)
Marchewke przysmazyc na oliwie, az zmieknie, prelozyc do garnka. podsmazyc papryke na oliwie, polaczyc z marchewka, podgrzac, dodac koncentartu i soli do smaku. mozna to jesc na cieplo, ale ja wole na zimno, jako przystawke, a dzisiaj jest na II sniadanie
No i paprykarz robie, czyli leczo z papryki:
Papryke w kostke (daje mix czerwona+zielona+zolta), ziemniaki w kostke, pomidory, albo swierze w kostke, albo z puszki, Podsmazyc kielbase z cebula na patelni.
Ziemniaki zalac woda, ale wody tyle, zeby przykryla ziemniaki i najwyzej dolewac, jak odparuje, zagotowac+ kielbasa z cebulka i troche pogotowac, wrzucic papryke, pogotowac az papryka zmieknie, dodac pomidory+ koncentrat, jesli sa dobre ziemniaki, takie jak na kopytka, nie trzeba tego zageszczac, bo puszcza 'kleik', posolic i juz
Akaata ja na papryke mam inny sposob (moze dlatego nie dodaje jej do leczo z kabaczka):
Czerwona papryke pokroic w kostke
Marchewke zetrzec na duzych oczkach tarki (dosc duzo tej marchewki, papryki tez nie malo, mozna dac zielona papryke, albo zmieszac pol na pol, ale czerwona jest slodsza z natury)
Marchewke przysmazyc na oliwie, az zmieknie, prelozyc do garnka. podsmazyc papryke na oliwie, polaczyc z marchewka, podgrzac, dodac koncentartu i soli do smaku. mozna to jesc na cieplo, ale ja wole na zimno, jako przystawke, a dzisiaj jest na II sniadanie
No i paprykarz robie, czyli leczo z papryki:
Papryke w kostke (daje mix czerwona+zielona+zolta), ziemniaki w kostke, pomidory, albo swierze w kostke, albo z puszki, Podsmazyc kielbase z cebula na patelni.
Ziemniaki zalac woda, ale wody tyle, zeby przykryla ziemniaki i najwyzej dolewac, jak odparuje, zagotowac+ kielbasa z cebulka i troche pogotowac, wrzucic papryke, pogotowac az papryka zmieknie, dodac pomidory+ koncentrat, jesli sa dobre ziemniaki, takie jak na kopytka, nie trzeba tego zageszczac, bo puszcza 'kleik', posolic i juz
gosienkag76
Fanka BB :)
Aniez dobre pytanie bo własnie szamam moje ciasto drożdżowe ze śliwkami które o dziwo mi się udało tylko jest bez kruszonki ale zawsze możesz ją zrobić
Ja mam przepis z poradnika domowego i robiłam je pierwszy raz tylko ono nie jest jakieś bardzo wysokie zresztą my nie lubimy.
To przepis:
1kg śliwek
1/2 szklanki mąki
5dag drożdży
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
jajko
12dag masła
1/2 szklanki mleka
sól
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki, odstawić do wyrosnięcia.Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, żółtka, resztę cukru, szczyptę soli i rozpuszczone przestudzone mleko.Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrosnięcia.Blaszkę wysmarować, ciasto nałozyć na to połówki sliwek oczywiście bez pestek Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika najpierw na 20 minut potem zwiększyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut.Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem
Smacznego :-)
Skoro mi to ciasto wyszło to tobie Aniez musi wyjść
Ja mam przepis z poradnika domowego i robiłam je pierwszy raz tylko ono nie jest jakieś bardzo wysokie zresztą my nie lubimy.
To przepis:
1kg śliwek
1/2 szklanki mąki
5dag drożdży
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
jajko
12dag masła
1/2 szklanki mleka
sól
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki, odstawić do wyrosnięcia.Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, żółtka, resztę cukru, szczyptę soli i rozpuszczone przestudzone mleko.Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrosnięcia.Blaszkę wysmarować, ciasto nałozyć na to połówki sliwek oczywiście bez pestek Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika najpierw na 20 minut potem zwiększyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut.Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem
Smacznego :-)
Skoro mi to ciasto wyszło to tobie Aniez musi wyjść
zielona maupa
Na skrzydłach melancholii
Dziewczyny potrzebne mi jakies propozycje na menu. Za miesiac stary obchodzi urodziny i postanowilismy zaprosic kilkoro znajomych z dziecmi. Spotkamy sie okolo poludnia. W planach mam mus z tunczyka i warzywa z dipem jagurtowo-czosnkowym. No ale to zdecydowanie za malo. Macie jakies propozycje?
Zielona ja niestety nie pomoge bo kucharka ze mnie srednia, ale bardzo chetnie poznam przepis na mus z tunczyka
Agnieszka a czy Twoj pomysl na kabaczka sprawdzilby sie tez z baklazanem? mam jeszcze dwa w lodowce a nie wiem co z nim zrobic
Agnieszka a czy Twoj pomysl na kabaczka sprawdzilby sie tez z baklazanem? mam jeszcze dwa w lodowce a nie wiem co z nim zrobic
aniez - drożdżówka ze śliwkami i kruszonką na blachę 25x35cm
Składniki:
ciasto
Wykonanie:
Składniki:
ciasto
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
- olejek pomarańczowy i cytrynowy - ja dodałam kilka kropelek małych
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki (ja musiałam dodać więcej, żebym mogła ciasto jakoś umieścić w foremce)
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 1/4 kostki roztopionego masła (moje miało 200 g, czyli dodałam 50 g)
- ok. 1 kg śliwek (tym razem każdą śliwkę pokroiłam w paski i wyłożyłam nimi całe ciacho)
- 100 g miękkiego masła
- 20 płaskich łyżek mąki
- 8 łyżek cukru
- 16 g cukru waniliowego
- cukier puder (ok. 1 szklanki, ale mozna więcej, mniej, w zależności od ilości pożądanego lukru)
- kilka kropel wrzątku
- aromat śmietankowy
Wykonanie:
- W wysokim naczyniu (użyłam miarki litrowej) rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, a gdy staną się płynne dodać szklankę ciepłego (ale NIE gorącego) mleka, wymieszać i zostawić do wypełnienia naczynia.
- W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na kogel mogel, a następnie dodać olejek pomarańczowy i cytrynowy.
- Do utartych jajek dodać wyrośnięte drożdże i wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki oraz pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.
- Wymieszać kilka razy dużą łyżką i na końcu dodać roztopione, lekko ostudzone masło i jeszcze raz dobrze wymieszać. (W przepisie oryginalnym to już jest koniec, zero wyrabiania, jednak ja trochę się bałam takie kleiste coś włożyć do formy, więc podsypałam jeszcze mąką i minimalnie wyrobiłam i dopiero wtedy przełożyłam do formy - i tak było dość klejące, ale chociaż plastyczne).
- Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna - 25 x 35 cm) i ułożyć owoce - ja użyłam śliwek.
- Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami.
- Ciasto posypać kruszonką (pół placka posypałam również cynamonem) i wstawić do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na 20 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec przez ok. 20 - 25 minut (przed wyjęciem z pieca należy upewnić się, że ciasto w środku nie jest klejące przy pomocy drewnianego patyczka).
- Ostudzone ciasto można polać lukrem, który robi się mieszając cukier puder z kilkoma kroplami wrzątku oraz aromatem śmietankowym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dania na przyjęcia - Przepisy
Menu na domową imprezę karnawałową - Kulinaria polskie - Kuchnia polska - Wieszjak.pl
A tu może Zielona jakąś inspirację znajdzie;-)
Menu na domową imprezę karnawałową - Kulinaria polskie - Kuchnia polska - Wieszjak.pl
A tu może Zielona jakąś inspirację znajdzie;-)
reklama
A to dla marty;-)
Zapiekanka
Osolone i osączone bakłażany kroimy w plasterki, smażymy na oliwie. W tym samym czasie w garnku najpierw dusimy, potem odparowujemy pomidory krojone z puszki, solimy, pieprzymy, cukrzymy. Mozarellę kroimy w plastry i układamy wszystko warstwami w naczyniu żaroodpornym w kolejności: bakłażany, pomidory, mozarella itd. na wierzchu ma być mozarella. zapiekamy tak ok. 30 minut w temp. 180-200
Placki
Bakłażany umyć, pokroić w plastry grubości 1cm, posolić, odstawić na pól godziny. Wysuszyć papierowym recznikiem, posolić i popieprzyc. Krążki zamaczać w cieście trochę gęstszym od naleśnikowego i smażyć na złoty kolor z obu stron. Do ciasta zamiast mleka lub wody można dać piwo i majeranek. Jak masz świeży majeranek to nie dodawaj do ciasta tylko posiekaj go i posyp już usmażone i lekko ostudzone placki.
Zapiekanka
Osolone i osączone bakłażany kroimy w plasterki, smażymy na oliwie. W tym samym czasie w garnku najpierw dusimy, potem odparowujemy pomidory krojone z puszki, solimy, pieprzymy, cukrzymy. Mozarellę kroimy w plastry i układamy wszystko warstwami w naczyniu żaroodpornym w kolejności: bakłażany, pomidory, mozarella itd. na wierzchu ma być mozarella. zapiekamy tak ok. 30 minut w temp. 180-200
Placki
Bakłażany umyć, pokroić w plastry grubości 1cm, posolić, odstawić na pól godziny. Wysuszyć papierowym recznikiem, posolić i popieprzyc. Krążki zamaczać w cieście trochę gęstszym od naleśnikowego i smażyć na złoty kolor z obu stron. Do ciasta zamiast mleka lub wody można dać piwo i majeranek. Jak masz świeży majeranek to nie dodawaj do ciasta tylko posiekaj go i posyp już usmażone i lekko ostudzone placki.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 129
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 329
- Wyświetleń
- 56 tys
Podziel się: