reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

a mi slinka cieknie jak tylko wchodze na ten watek:)

chodzi za mna jakas zapiekanka z makaronem ale jakos pomyslu nie mam a szpinakowa juz mi sie przejadla...
poki co zadowalam sie salatka a'la Kittkowa (kurczaczek, winogronko, platki migdalow i sos czosnkowy) -PYYYYYYYYYYYYCHAAAAAAAAA
 
reklama
maonka - obiecany przepis;-)

Pierś kurczaka w parmezanie z rucolą
Skład:
(przepis dla 2 osób)
1 pierś z kurczaka (podwójna)
25 g startego sera parmezan
2 żółtka
garść świeżej roszponki (opcjonalnie: sałata, rukola)
sól i pieprz
ocet balsamiczny / oliwa z oliwek
A oto jak to zrobić:​
1. Do średniej miseczki przelewamy żółtka i roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiego naczynia przesypujemy parmezan. Pierś z kurczaka kroimy w podłużne paski, zanurzamy w żółtkach, a następnie obtaczamy w parmezanie. Smażymy na rozgrzanej patelni z kroplą oliwy.
2. Smażonego kurczaka podajemy pod przykryciem świeżej roszponki. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Przepis pochodzi z bloga Kasi Tusk i jej koleżanki Zosi (autorki przepisu)

Make Life Easier - lekko o modzie, gotowaniu i zakupach - Strona 4
 
marta - dla Ciebie też coś znalazłam;-)

Fusilli z cukinią, bakłażanem i czerwoną papryką


Skład:
400 g makaronu (fusilli, penne, tagliatelle)
1 duża czerwona papryka
1 duży bakłażan
2 małe cukinie
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
listki świeżej mięty i bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz


A oto jak to zrobić:​
1. Gotujemy makaron al dente w dużym naczyniu z wrzącą, osoloną wodą. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę (bakłażan, cukinię, paprykę) i smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy wyciśnięty czosnek, bazylię, imbir. Doprawiamy pieprzem i solą. Skrapiamy oliwą z oliwek. Smażone warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy świeżymi listkami mięty.​

Źródło: Make Cooking Easier - blog o gotowaniu (przepis dodany 19.09.2011r.)
 
maonka - tu masz jeszcze sałatkę z rucolą skoro już tyle nakupiłaś:-D

,,Kobiety które igrały z bogami” | Make Cooking Easier

Skład:
rucola
garść pomidorków koktajlowych
wędzony boczek w cienkich plastrach
feta
suszone śliwki kalifornijskie
zielony ogórek
prażone migdały
sos:
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka cukru pudru
3 krople soku z cytryny
A oto jak to zrobić:

  1. Myjemy i suszymy rucolę, kroimy ogórek na plastry, pomidorki na połówki, fetę w kawałki. Boczek podsmażamy na patelni. Migdały prażymy na patelni, a w suszonych śliwkach sprawdzamy, czy aby nie ma pestek.
  2. Z sosem prosta sprawa- łączymy wszystkie składniki i dynamicznie mieszamy.
  3. Wyjmujemy nasz ulubiony szeroki talerz przywieziony np. z wakacji z Chorwacji bądź dużą miskę którą rzadko używamy, bo nie ma okazji – nakładamy rucolę i dołączamy pozostałe składniki, a na końcu boczek, migdały i polewamy sosem. Voilà !
 
robiłam w sobotę pizze z tego przepisu od elvie - i chyba farsz miałam zbyt mokry - bo cisto była jakieś takie nijakie. ja uwielbiam pizze którą robi moja chrzestna na drożdżowym cieście :)aż mi ślinka naciekła do buzi
 
Mamusiu pokrój na gruuube plastry (nawet 5 cm lub więcej) wydrąż pestki do 3/4 głębokości. W dołku ułóż ser, szynkę i co tam jeszcze masz w lodóce (pomidor, ogórek kisz/konserwowy, oliwki itp.) przypraw wg uznania i na wierzch daj znowu ser (tak żeby przykryć zawartość). Do pierkarnika na 180 st. na tak długo aż te grube plastry będa miękkie...
 
O mamo... zapomnialam o kabaczku!!! Musze go namierzyc, zakupic i zrobic leczo (niezbyt dietetyczna to potrawa, ale ja uwielbiam), jakby ktoras chciala wrzucam przepis:

Kabaczka obrac, pokric w kostke (oczywiscie wczesniej usunac nasiona), wrzucac partiami do garnka (ja na dno daje troche wody) i dusic (woda sie bedzie z kabaczka wydzielac), posolic, dodac pomidory (swieze wczesniej spazyc i obrac, usunac pestki i pokroic, w wersji dla leniwych pomidory z puszki), w miedzyczasie przysmazyc pokrojona w kostke kielbase (mi wchodzi podwawelska, ale jaka kto lubi) z cebulka, wrzucic do kabaczka, dodac caly posiekany peczek koperku i ewentualnie koncentrat pomidorowy do smaku. I tyle.
Tylko jak ktos woli 'jedrne' warzywa to tzreba uwazac, zeby kabaczka nie rozgotowac, jak wydzieli sie z niego za duzo wody, to przed dodaniem czegokolwiek, lepiej troche odcedzic (ale nie wszytsko, bo w tym sam smak jest).

Szukam dla odmiany przepisu na zapiekanke rybna :-)
 
reklama
Do góry