reklama
A ja dzisiaj znów eksperymentowałam w kuchni;-)
Lenka nie lubi brukselki z masłem i bułką tartą - pluje nią na odległość, M. nie lubi groszku, więc ugotowałam dzisiaj krem z brukselek i zielonego groszku
Brukselki najlepiej ugotować na parze - nie są wtedy takie gorzkie.
Przepis na krem:
Gotujemy wodę i do wrzątku wrzucamy dwa serki topione te po 100g (ja złoty emmentaler uwielbiam).
Serki muszą się rozpuścić.
W tym czasie wrzucamy do blendera ugotowane brukselki, pół puszki odsączonego zielonego groszku, dolewamy trochę serowego wywaru, aby się nam blender nie zatarł i miksujemy;-)
Papkę przerzucamy do wywaru serowego, doprawiamy według uznania (ja dałam trochę vegety naturalnej, pieprz, odrobinę curry i sok z cytryny, by zupka nie była mdła).
Podajemy z grzankami i kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany.
Można ozdobić groszkiem lub zieleniną;-)
Mój krem wygląda tak:
Lenka wielką miłością go nie obdarzyła, ale pół miseczki zjadła:-)
M. zjadł całą porcję, a później się jeszcze resztą grzanek dopchał;-)
Lenka nie lubi brukselki z masłem i bułką tartą - pluje nią na odległość, M. nie lubi groszku, więc ugotowałam dzisiaj krem z brukselek i zielonego groszku
Brukselki najlepiej ugotować na parze - nie są wtedy takie gorzkie.
Przepis na krem:
Gotujemy wodę i do wrzątku wrzucamy dwa serki topione te po 100g (ja złoty emmentaler uwielbiam).
Serki muszą się rozpuścić.
W tym czasie wrzucamy do blendera ugotowane brukselki, pół puszki odsączonego zielonego groszku, dolewamy trochę serowego wywaru, aby się nam blender nie zatarł i miksujemy;-)
Papkę przerzucamy do wywaru serowego, doprawiamy według uznania (ja dałam trochę vegety naturalnej, pieprz, odrobinę curry i sok z cytryny, by zupka nie była mdła).
Podajemy z grzankami i kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany.
Można ozdobić groszkiem lub zieleniną;-)
Mój krem wygląda tak:
Lenka wielką miłością go nie obdarzyła, ale pół miseczki zjadła:-)
M. zjadł całą porcję, a później się jeszcze resztą grzanek dopchał;-)
Ostatnia edycja:
Chyba tylko ja się tu udzielam ale co tam;-)
Ciasto dzisiaj mega szybko zrobiłam, zaraz wyciągam z piekarnika, a już pachnie i wygląda cuuuuuuuudnie, więc Wam wrzucam link:
Szybkie ciasto z brzoskwiniami i nutką cynamonu... i URLOP ...
Ciasto dzisiaj mega szybko zrobiłam, zaraz wyciągam z piekarnika, a już pachnie i wygląda cuuuuuuuudnie, więc Wam wrzucam link:
Szybkie ciasto z brzoskwiniami i nutką cynamonu... i URLOP ...
kamisia1101
Bo teraz serca mam dwa...
Chyba tylko ja się tu udzielam ale co tam;-)
Ciasto dzisiaj mega szybko zrobiłam, zaraz wyciągam z piekarnika, a już pachnie i wygląda cuuuuuuuudnie, więc Wam wrzucam link:
Szybkie ciasto z brzoskwiniami i nutką cynamonu... i URLOP ...
mniam-szkoda że nie mam miksera na stanie
reklama
Elvie podaj przepis na pizze
Ostatnio robiłam z tego przepisu: Pizza - Ciasto na pizzę - przepis, domowa pizza
Wyszło ciasto cienkie i kruche, dość dobre.
Zdecydowanie najlepsze jest jednak z tego przepisu: http://whiteplate.blogspot.com/2008/02/pizza.html
Ostatnia edycja:
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 129
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 329
- Wyświetleń
- 56 tys
Podziel się: