reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

hmm... właściwie to identyczny przepis jak ja mam na grube ciasto... tyle, że w moim nie ma mleka... no i właśnie w piekarniku to mi wyrasta na maxa z reguły, ale zauważyłam, że czasami właśnie nie wyrasta i zostaje cienkie... i szczerze nie wiem od czego to zależy :-)
 
reklama
Kici- daj mniej drożdży i po sprawie :-) mi nigdy nie wyrasta dużo w piekarniku (wyrasta wcześniej) i je na dość cienko wałkuję, może nie, jak na pierogi, ale tylko trochę 'grubiej'... i to jest proporcja na dużą blachę (taką na całą szerokość piekarnika... Na grube też mam przepis, ale to jest mega buła, bardzo smaczna, ale MEGA :-D
 
a ja chciałam podziękować Elwirze za te terty- dziś się zmobilizowałąm i zakupiłąm blaszki . Dziś upichicłam tarte z jabłkami i malinkami, jutro będzie z pomidorkiem, brokułami i cukinią:)mniami...ta na słodko wyszła bommmba:)

Aniez- z Twpjego przepisu na pizze też skorzystam.
 
Cieszę się, że tarty tak popularne i Wam smakują:-)

Nam dziś na szkoleniu podali grillowaną pierś z kurczaka polaną sosem z kurek (kurki w całości) i do tego warzywka na parze (brokuł, kalafior, zielona fasolka szparagowa, małe marchewki) i purre ziemniaczane. Osobiście zamiast ziemniaków podałabym makaron, ale jak mi piękne, pachnące i gotowe pod nos postawili to grzechem byłoby wybrzydzać;-)

Dla Wrocławianek: takie żarełko we "Francuskim Piesku" na Włodkowica. Zawsze tam w czasie szkoleń jemy, bo to knajpa przy Filii Oriflame. Zawsze jest pysznie, więc polecam:tak:
 
Cieszę się, że tarty tak popularne i Wam smakują:-)

Nam dziś na szkoleniu podali grillowaną pierś z kurczaka polaną sosem z kurek (kurki w całości) i do tego warzywka na parze (brokuł, kalafior, zielona fasolka szparagowa, małe marchewki) i purre ziemniaczane. Osobiście zamiast ziemniaków podałabym makaron, ale jak mi piękne, pachnące i gotowe pod nos postawili to grzechem byłoby wybrzydzać;-)

Dla Wrocławianek: takie żarełko we "Francuskim Piesku" na Włodkowica. Zawsze tam w czasie szkoleń jemy, bo to knajpa przy Filii Oriflame. Zawsze jest pysznie, więc polecam:tak:

dzizas, uwielbiam eskalopki cielece z sosem z kurek... moglabym zabic za to ;-)
 
ja tez kocham grzyby, ale za nic talentu do zbierania ich nie mam...

ale kocham tez zapasy moich rodzicow i to, ze tesciowa wyprowadzajac sie ominela dwa pudla suszonych grzybkow :-D

bedzie pysznie :-D
 
reklama
Dla fanek grzybów:

Makaron z sosem kurkowym

Cebulę zeszklić na maśle, dodać bardzo drobno pokrojony czosnek, do tego oczyszczone, umyte i pokrojone kurki. Dusić razem aż wyparuje woda.
Posolić, popieprzyć, dodać trochę maggi.
Wlać śmietankę do zup i sosów Łaciate, ilość wg uznania (w zależności od tego jak gęsty sos preferujecie).
Zagotować.
Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i gotowe:-)
Podawać z makaronem i jasnym sosem sojowym lub sokiem z cytryny (u nas dziś była właśnie cytrynka).
Wygląda tak:

Smakuje bosko!
A że zrobiłam gigantyczną ilość i mi zostało to jutro będzie to samo, ale najpierw podsmażę pierś z kurczaka, później dodam sos z kurek, dodam śmietankę i obiad gotowy;-)
 
Do góry