reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

hmm... właściwie to identyczny przepis jak ja mam na grube ciasto... tyle, że w moim nie ma mleka... no i właśnie w piekarniku to mi wyrasta na maxa z reguły, ale zauważyłam, że czasami właśnie nie wyrasta i zostaje cienkie... i szczerze nie wiem od czego to zależy :-)
 
reklama
Kici- daj mniej drożdży i po sprawie :-) mi nigdy nie wyrasta dużo w piekarniku (wyrasta wcześniej) i je na dość cienko wałkuję, może nie, jak na pierogi, ale tylko trochę 'grubiej'... i to jest proporcja na dużą blachę (taką na całą szerokość piekarnika... Na grube też mam przepis, ale to jest mega buła, bardzo smaczna, ale MEGA :-D
 
a ja chciałam podziękować Elwirze za te terty- dziś się zmobilizowałąm i zakupiłąm blaszki . Dziś upichicłam tarte z jabłkami i malinkami, jutro będzie z pomidorkiem, brokułami i cukinią:)mniami...ta na słodko wyszła bommmba:)

Aniez- z Twpjego przepisu na pizze też skorzystam.
 
Cieszę się, że tarty tak popularne i Wam smakują:-)

Nam dziś na szkoleniu podali grillowaną pierś z kurczaka polaną sosem z kurek (kurki w całości) i do tego warzywka na parze (brokuł, kalafior, zielona fasolka szparagowa, małe marchewki) i purre ziemniaczane. Osobiście zamiast ziemniaków podałabym makaron, ale jak mi piękne, pachnące i gotowe pod nos postawili to grzechem byłoby wybrzydzać;-)

Dla Wrocławianek: takie żarełko we "Francuskim Piesku" na Włodkowica. Zawsze tam w czasie szkoleń jemy, bo to knajpa przy Filii Oriflame. Zawsze jest pysznie, więc polecam:tak:
 
Cieszę się, że tarty tak popularne i Wam smakują:-)

Nam dziś na szkoleniu podali grillowaną pierś z kurczaka polaną sosem z kurek (kurki w całości) i do tego warzywka na parze (brokuł, kalafior, zielona fasolka szparagowa, małe marchewki) i purre ziemniaczane. Osobiście zamiast ziemniaków podałabym makaron, ale jak mi piękne, pachnące i gotowe pod nos postawili to grzechem byłoby wybrzydzać;-)

Dla Wrocławianek: takie żarełko we "Francuskim Piesku" na Włodkowica. Zawsze tam w czasie szkoleń jemy, bo to knajpa przy Filii Oriflame. Zawsze jest pysznie, więc polecam:tak:

dzizas, uwielbiam eskalopki cielece z sosem z kurek... moglabym zabic za to ;-)
 
ja tez kocham grzyby, ale za nic talentu do zbierania ich nie mam...

ale kocham tez zapasy moich rodzicow i to, ze tesciowa wyprowadzajac sie ominela dwa pudla suszonych grzybkow :-D

bedzie pysznie :-D
 
reklama
Dla fanek grzybów:

Makaron z sosem kurkowym

Cebulę zeszklić na maśle, dodać bardzo drobno pokrojony czosnek, do tego oczyszczone, umyte i pokrojone kurki. Dusić razem aż wyparuje woda.
Posolić, popieprzyć, dodać trochę maggi.
Wlać śmietankę do zup i sosów Łaciate, ilość wg uznania (w zależności od tego jak gęsty sos preferujecie).
Zagotować.
Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i gotowe:-)
Podawać z makaronem i jasnym sosem sojowym lub sokiem z cytryny (u nas dziś była właśnie cytrynka).
Wygląda tak:

Smakuje bosko!
A że zrobiłam gigantyczną ilość i mi zostało to jutro będzie to samo, ale najpierw podsmażę pierś z kurczaka, później dodam sos z kurek, dodam śmietankę i obiad gotowy;-)
 
Do góry