reklama
kittek - dałam tylko mozarellę taką kulkę z woreczka;-) i pomidory - mozarellę i pomidory pokroiłam w kostkę, następnie zalałam sosem i zapiekłam. Przyprawy były w sosie, ser żółty także.
gosiek - ciesze się, że smakowało. Mogłaś foty zrobic i się pochwalic;-)
gosiek - ciesze się, że smakowało. Mogłaś foty zrobic i się pochwalic;-)
Ostatnia edycja:
Fajnie, że Wam tarta smakuje.
Mam już w głowie pomysł na inne danie. Jak wypróbuję i będzie smaczne to wrzucę przepis;-)
aga - na tej specjalnej blaszce wychodzi bardziej krucha. Jak robisz na normalnej to trzeba sosu mniej dawać. Tak mnie dziś ciocia uczyła;-)
Mam już w głowie pomysł na inne danie. Jak wypróbuję i będzie smaczne to wrzucę przepis;-)
aga - na tej specjalnej blaszce wychodzi bardziej krucha. Jak robisz na normalnej to trzeba sosu mniej dawać. Tak mnie dziś ciocia uczyła;-)
reklama
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Kici- pytałas o przepis na pizzę na cieńkim spodzie :-) w końcu siadłam na puppie, dorwałam zeszyt i oto i on:
300 gram mąki (+/- 3 szklanki)
0,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki mleka
20 gram drożdży
sól
2 łyżki oliwy (lub oleju)
cukier
drożdże rozgniatam widelcem dodaję do nich pół łyżeczki cukru (na oko), mąkę i 2 łyżki ciepłego mleka (lub wody), odstawiam na około 5 minut, żeby 'ruszyły', dodaję ten zaczyn do mąki+ sól+ ciepła woda, energicznie wyrobić ciasto, na koniec formuję kulkę, smaruję oliwą, oprószam mąką i pod ścierkę do wyrośnięcia (w międzyczasie kroję co tam na tej pizzy ma być i przygotowuję sobie sos). Jak podwoi objętość (mien więcej oczywiście) przegnieść ciasto i rozwałkować.
Ciasto na blachę (ja robię na papierze, jak nie to blachę wysmarować oliwą), obłożyć dodatkami (najpierw sos, ale co kto lubi) i do rozgrzanego pieca na 220- około 20- 30 minut.
300 gram mąki (+/- 3 szklanki)
0,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki mleka
20 gram drożdży
sól
2 łyżki oliwy (lub oleju)
cukier
drożdże rozgniatam widelcem dodaję do nich pół łyżeczki cukru (na oko), mąkę i 2 łyżki ciepłego mleka (lub wody), odstawiam na około 5 minut, żeby 'ruszyły', dodaję ten zaczyn do mąki+ sól+ ciepła woda, energicznie wyrobić ciasto, na koniec formuję kulkę, smaruję oliwą, oprószam mąką i pod ścierkę do wyrośnięcia (w międzyczasie kroję co tam na tej pizzy ma być i przygotowuję sobie sos). Jak podwoi objętość (mien więcej oczywiście) przegnieść ciasto i rozwałkować.
Ciasto na blachę (ja robię na papierze, jak nie to blachę wysmarować oliwą), obłożyć dodatkami (najpierw sos, ale co kto lubi) i do rozgrzanego pieca na 220- około 20- 30 minut.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 129
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 329
- Wyświetleń
- 56 tys
Podziel się: