reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

A ja wrzucam na mega szybki obiad/kolację:
tarta warzywna


U mnie tarta już w piecu. Mam mała foremkę, a ciasta wyszło z tej porcji dużo, więc jeszcze 8 foremek do muffinek zrobiłam. Formę i foremki wypełnione ciastem dałam do zamrażarki, w tym czasie pokroiłam pomidory i mozarellę. Zrobiłam sos: pół kartonika śmietanki do zup i sosów + koperek + 2 całe surowe jajka+ przyprawy: świeża bazylia, zioła prowansalskie, pieprz czarny i kolorowy, przyprawa do grzanek taka z czosnkiem kamis, przyprawa do pizzy + ser żółty
Wyjęłam foremki, ułożyłam na cieście pomidora w kostkę i mazarellę, zalałam sosem. Wyglądało bosko. Teraz jeszcze 25minut i będziemy jeść i wino pić:-D Jutro Wam napiszę, czy smaczne było;-)


Elvie, a tą tarte moge zreobić na takiej zwykłej tortownicy do ciasta czy musi być taka special foremka??
 
reklama
Kamisia ja nie elvie ale chyba bym na tortownicy ni robiła, wydaje mi się,że jest za wysoka.

Nasza tarta wyszła booooooooooooooooska. Dodałam brokuły, ziemniaczki, marchewkę, kukurydzę, dużo zielska i sosik z przepisu. Miami :)))
A i polewaliśmy ją sosem czosnkowym (domowym)
 
kamisia - musi być na specjalnej podobno, bo ona się jakoś bardziej nagrzewa i dzięki temu tarta jest krucha. Szczerze mówiąc na innej nigdy nie piekłam. Ja mam z betterware, taką:
Katalog Betterware
str.4 w katalogu
Będę sobie zamawiała jeszcze bo ona nie jest duża i chciałabym mieć łącznie 4szt. a mam jedną.
Jakby któraś reflektowała to dawać znać, cena 8zł/szt., wysyłka zgodnie z Pocztą Polską;-)


kittek - cieszę się, że smaokowało:-)
 
Kamisia- a ja Ci powiem, że kiedyś piekłam tartę (całkiem podobną do tej ;-) ) i z braku odpowiedniej foremki połozyłam ją na blaszce- takiej, co jest w piekarniku w kompecie, na boczkach dałam więcej ciasta (conieco dokleiłam), żeby nic nie spływało :-) i było git :-D Jak ja bym miała mieć tysiąc blaszek, każdą do wszystkiego tobym ocipiała ;-)
Bankowo nie powinny być silikonowe cuda, bo się zaparzy, blacha ma być :-D Myślę, że w tortownicy też wyjdzie jak trzeba.

Zresztą mazura też tak piekę, a to też jest kruche ciasto :-) nawet bardzo kruche, bo robie je z tartymi migdałami :-D I pizzę :-D moja jest na takicm cieńszym, dość kruchym spodzie i jest cacy na 'blaszce' z kompetu ;-)
 
A oto moje pyszności,na które przepis Wam podawałam.
Z pomidorem i mozarellą:



A dzisiaj powtórka z rozrywki w wersji: marchew i brokuł (warzywa wcześniej na 2minuty wrzuciłam na lekko osolony wrzątek, odcedziłam, chwilkę odparowały i dopiero układałam i zalewałam sosem):
 
elvie - wow wygląda wyśmienicie...!!

aniez - Ty robisz pizze na cienkim cieście ? jak tak to ja proszę o przepis na cienkie ciasto :-)
 
reklama
Zrobilam dzis tarte z przepisu elvie.Pycha palce lizac.Dalam wszystkie warzywa jakie mialam po troszku i pychota.Robilam na zwyklej blaszce do tortow bo dopiero potem mi sie przypomnialo ze blaszke na tarte tez posiadam ale i tak wyszla i byla przepyszna.
 
Do góry