reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

a kto mi poleci jakiś sprawdzony sposób na zrobienie jabłek w słoiki, żeby były takie do szarlotki?
EDIT
przy okazji przepis na szarlotkę poproszę :)
 
reklama
Kwiatek - a Ty nadmiar czasu masz czy nadmiar jabłek?;-) Nie poradzę, bo kupuję gotowe i uważam je za najlepsze na świecie, są z brzoskwiniami, ciężko je dostać i są tylko w realu Firmy nie pamiętam, ale jak kupię to się pochwalę:tak:


Przepisy za to mam dwa, sprawdzone i mega smaczne:
White Plate: O szarlotkach
White Plate: Szarlotka sypana

W ogóle uwielbiam blog tej Liski i już Wam chyba kiedyś reklamowałam;-)
 
Kfiatek ja najczesciej biore jablka, obbeitam ze sporek i odkrajam od ogryzka, wrzucam do gara dodaje wode co jakis czas i czekam az rozmiekna - ja nie słodze jak robie do sloikow. i to jest najbanalniejszey przepis na swiecie. oczywiscie słoj do gara i ok 30 min gotowania.

teraz robiłam z brzoskwiniami, i jak chce miec ladne to kroje jabla w kostke i do gara razem z wymienionymi wczesniej brzoskwiniami. tylko wazne ze jesli piczes sa miekkie to na ost 3 min gotowania dodaje, a jesli twardsze to wczesniej.

pyszne sa tez z gruszkami i tak samo jak z brzoskiwnkami robie.

jak przychodzi do wykladania na ciacho to podgrzewam mase i dodaje cukier - bolecam brazowy lub taki grudkowaty... nie pamietam jak sie na niego mowi - genialnie rzeżi pod zebami i sypie cynamon. jest tez tak fajna przyprawa z kamisa chyba korzenna i tez daje mega efekt.


gotowe tez czasami masy kupuje, ale nie umywaja sie do wlasnych ;-) swoje maja taaaki smak i aromat ze ulalaaaaaaaaaaaaaaaaa


a ciasto to ja najzwyklejsze kruche robie :-)
 
A ja robię inaczej:-p

Podsmażam pieczarki z cebulką (duża ilość) i czosnkiem na patelni. Wrzucam do wielkiego gara.
Dodaję to tego paprykę 4 kolory, sparzone pomidory albo z puszki - razem z zalewą, bakłażan, cukinię i duszę.
Podsmażam kiełbasę na patelni, wrzucam do gara;-)
Doprawiam solą, pieprzem, duuuuuużo rozmarynu, ziół prowansalskich, do tego sporo świeżego koperku, bazylii, oregano i połową słoiczka przecieru pomidorowego Pudliszki. Zabielam delikatnie śmietanką 12% do zup i sosów Łaciate;-) Pyyyyyyycha wychodzi!

W Niemczech robiłam do słoiczków to bez kiełbasy i nie zabielałam śmietaną.

Elvie chyba Twój wykorzystam bo bardzo lubię pieczarki dzięki :)

w sumie to nie taki trudne chyba sobie poradzę he he
 
Daga
dzieki
musze spróbowac, ja widzialam ze keidys tesc mial w sloikach takie juz starte jablka
i zastanawialam sie jak to sie robi, one chyba musialy surowe byc w tym sloiku, czy zalane goraca woda z cukrem, nie wiem...

na to kruche ciasto też możesz mi dac przepis, bo ja pieklam rózne a kruchego nie :)
 
reklama
Kfiatek, ja robie tak na oko to ciasto, tj. garstka tego 2 garstki tego, ale na neci znalazlam takie

2 szklanki mąki pszennej
2 żłłtka (ja 1 cale jajo)
1 kostka margaryny lub masła ( ja zawsze masło)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru pudru lub – ewentualnie – zwykłego cukru ( ja daje taki drobny cukier)

zagniesc i włala :-)
 
Do góry