ja tez własnie dzis stwierdzilam ze musze pare sloików ogórasow zakisic coby do zupki ogorkowej miec poxniej swojskie;-). Matko...chyba sie starzeje, bo kiedys mowilam ,ze ja sie w jakies wekowanie, kiszenie i powidla nie bawie heheheh
reklama
hehehe nistety nie Katik, niestety nie...
a teraz udam sie do kuchni celem nalozenia kremu budyniowego oraz truskawek na wczesniej upieczone tartaletki
no i lukne czy szarlotka "doszla" :-)
a mowilam ze mam strogonova z dzika... :-)
jutro impra u dagsilowskich
a teraz udam sie do kuchni celem nalozenia kremu budyniowego oraz truskawek na wczesniej upieczone tartaletki
no i lukne czy szarlotka "doszla" :-)
a mowilam ze mam strogonova z dzika... :-)
jutro impra u dagsilowskich

Taką samą teorię miałamja tez własnie dzis stwierdzilam ze musze pare sloików ogórasow zakisic coby do zupki ogorkowej miec poxniej swojskie;-). Matko...chyba sie starzeje, bo kiedys mowilam ,ze ja sie w jakies wekowanie, kiszenie i powidla nie bawie heheheh

aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Weki, dżemy, powidła i inne cuda to na szczęście domena mojej mamy, babci i cioci, które nas nimi namiętnie obdarowują, jedyne co robię to przecier z pomidorów
a i to przy czynnej pomocy męża... Daga to dla mnie kuchenny 'terminator'... do Wrocja z tymi tartaletkami proszę we wrześniu przyjechać 


no to ja robie tak:-)
podsmazam cebulke, w sensie kroje w kostke i doprowadzam do zeskrzlenia
do tego dodaj epokrojona w kostke papryke ( kolory do wyboru jaikie tylko kto lubi i ma)
nastepnie kabaczek ( najlepiej w kostkach - nieeduzych, ja daje starty na tarce bo K nie moze go zdzierzyc w innej postaci)
kolejnie pomidory sparzone i obrane ze skorki z wycietym ty, twardym ze srodna
przykrywam i dusze
pozniej przyprawy
no i tutaj wolna amerykanka
ja daje bazylie, poregano, chili, papryke, magi i sol - K lubi ostre, ale do poziomu red hot doprowadza sobie na talerzu, bo ja bym z torbami poszka za wypita przeze mnie wode w celu uspokojenia płonących kubków smakowych.
na samym koncu dodaje jakies mięsko - zazwyczaj sa to parowki jak chlop zrobi lub kielbaska - smak dowolny. podsmazam na patelce obok i dodaje do berbeluchy leczowej - bez podsmazenia czasami sie rozmieka i jest taka bleee
jesli chodzi o proporceje ilosciowe to ja zawsze na oko.. ale
tak na obiad dla rodziny, ktora lubi to
1 cebula
3 papryku takie wieksze
1-2 kabaczki z tycz wiekszych
z 1 kg pomodorow ( jak malo mozna dodac koncentratu - dla desperatow poszukujacych smaków polecam ketchup
)
kielbaski to tak z 4 pokrojone w plasterki
prztprawy do smaku :-)
ja robulam do sloikow to bez miesa i z mniejsza ioscia przeypraw :-)
włala :-)
podsmazam cebulke, w sensie kroje w kostke i doprowadzam do zeskrzlenia
do tego dodaj epokrojona w kostke papryke ( kolory do wyboru jaikie tylko kto lubi i ma)
nastepnie kabaczek ( najlepiej w kostkach - nieeduzych, ja daje starty na tarce bo K nie moze go zdzierzyc w innej postaci)
kolejnie pomidory sparzone i obrane ze skorki z wycietym ty, twardym ze srodna
przykrywam i dusze
pozniej przyprawy
no i tutaj wolna amerykanka
ja daje bazylie, poregano, chili, papryke, magi i sol - K lubi ostre, ale do poziomu red hot doprowadza sobie na talerzu, bo ja bym z torbami poszka za wypita przeze mnie wode w celu uspokojenia płonących kubków smakowych.
na samym koncu dodaje jakies mięsko - zazwyczaj sa to parowki jak chlop zrobi lub kielbaska - smak dowolny. podsmazam na patelce obok i dodaje do berbeluchy leczowej - bez podsmazenia czasami sie rozmieka i jest taka bleee
jesli chodzi o proporceje ilosciowe to ja zawsze na oko.. ale
tak na obiad dla rodziny, ktora lubi to
1 cebula
3 papryku takie wieksze
1-2 kabaczki z tycz wiekszych
z 1 kg pomodorow ( jak malo mozna dodac koncentratu - dla desperatow poszukujacych smaków polecam ketchup

kielbaski to tak z 4 pokrojone w plasterki
prztprawy do smaku :-)
ja robulam do sloikow to bez miesa i z mniejsza ioscia przeypraw :-)
włala :-)
kwiatuszek.pregnet
Luty 2008 i Kwiecień2010
- Dołączył(a)
- 17 Styczeń 2008
- Postów
- 3 037
Daga
ja identyczne robie leczo
co do skladnika identyczne
tyle ze kabaczek jak mam od tescia a zamiennie cukinia jak mam od taty
i ja robie wersje z kielbacha dla chlopa
a bezmiesna dla mnie
ja identyczne robie leczo
co do skladnika identyczne
tyle ze kabaczek jak mam od tescia a zamiennie cukinia jak mam od taty
i ja robie wersje z kielbacha dla chlopa
a bezmiesna dla mnie
A ja robię inaczej
Podsmażam pieczarki z cebulką (duża ilość) i czosnkiem na patelni. Wrzucam do wielkiego gara.
Dodaję to tego paprykę 4 kolory, sparzone pomidory albo z puszki - razem z zalewą, bakłażan, cukinię i duszę.
Podsmażam kiełbasę na patelni, wrzucam do gara;-)
Doprawiam solą, pieprzem, duuuuuużo rozmarynu, ziół prowansalskich, do tego sporo świeżego koperku, bazylii, oregano i połową słoiczka przecieru pomidorowego Pudliszki. Zabielam delikatnie śmietanką 12% do zup i sosów Łaciate;-) Pyyyyyyycha wychodzi!
W Niemczech robiłam do słoiczków to bez kiełbasy i nie zabielałam śmietaną.

Podsmażam pieczarki z cebulką (duża ilość) i czosnkiem na patelni. Wrzucam do wielkiego gara.
Dodaję to tego paprykę 4 kolory, sparzone pomidory albo z puszki - razem z zalewą, bakłażan, cukinię i duszę.
Podsmażam kiełbasę na patelni, wrzucam do gara;-)
Doprawiam solą, pieprzem, duuuuuużo rozmarynu, ziół prowansalskich, do tego sporo świeżego koperku, bazylii, oregano i połową słoiczka przecieru pomidorowego Pudliszki. Zabielam delikatnie śmietanką 12% do zup i sosów Łaciate;-) Pyyyyyyycha wychodzi!
W Niemczech robiłam do słoiczków to bez kiełbasy i nie zabielałam śmietaną.
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 129
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 329
- Wyświetleń
- 56 tys
Podziel się: