reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Love wydaje mi sie, ze Zosia wcale nie je tak malo. Kazde dziecko ma gorszy i lepszy dzien. Moje dziecko tez bojkotuje czasami niektore posilki, niektore rozciagaja sie strasznie w czasie bo zje troche i juz nie chce.

reklama
Love powiem Ci tak. Juz to co ty przerabiasz z Twoja gwiazdą przerabialiśmy i my. Toska jest totalnie białym (czytaj o jasnej karnacji) dzieckiem. Też jej nawymyslalismy wszystkiego poszlismy do lekarza. Zrobilismy badania i jest calkiem zdrowa. Bladosc i niejedzenie tak poprostu musi byc . Jedne dzieci sa pyzate i maja ciemna karnacje a drugie jak Antosia. Tośka ma ponad 80 cm i to sporo i wazy ledwie 10 kg, ale juz nie podchodzimy do tego emocjonalnie. Widocznie tak ma i tyle. W byl taki cale dzieciństwo i do tej pory ma bardzo jasna karnacje i sie juz naszego dziecka nie czepiamy!

Love porównując do Mai to Zosia je bardzo ładnie. Maja je tony owoców,ale z obiadami bywa różnie.

U nas jest mnie więcej tak
ok 6tej 200ml mleka
ok 9:30 owsianka na UHT z jogurtem (uwielbia ten bakomy z ziarnami) lub kromka chleba wieloziarnistego np. z serem i pomidorem
ok 11tej owoc/ sałatka owocowa
ok 14tej obiadek (Maja je jedno danie- jak jest zupa to wybiera tylko to co lubi np makaron, ziemniaczki, fasolkę plus kilka dużych łyżek tej zupy, jak robię naleśniki to zje półtora, dania z makaronem też lubi)
ok 18tej kanapka/ bób gotowany/ fasolka szparagowa/ marchewka z groszkiem/ twarożek ze szczypiorkiem (jak zje mało to piszczy za owocami)
ok 20tej 200ml mleka

Maja ma po mnie to,że lubi jeść często a mniej, przestałam się czepiać jak czegoś nie chce. Owoce je nawet 3-4 razy dziennie. Jak chce to idzie na ogród i borówek albo poziomek szuka,hehe.

Ostatnia edycja:
Isabela zapewne masz racje. mozliwe ze sama sie nakrecam, dodatkowo lekarze, ktorzy sami nie wiedzą co się dzieję,... u nas niestety wg lekarzy waga jest stanowczo zbyt niska. niecałe 8 kg, ktore się waha , co w sumie moze byc wynikiem tego iz praktycznie za każdym razem ważona jest na innej wadze u innego lekarza, jednak nie oszukując sie jest ciągle ponizej 3 centyla.

Ja tez jestem blada jak sciana, Zuk chyba nawet jest troszke ciemniejszy ode mnie.Po ostatniej wizycie u lekarza przeryczalam cala noc kiedy powiedzial ze cos sie dzieje, ze musimy zrobic badania i udac sie do specjalisty gdyz jego zdaniem tak nie powinno byc.
U nas w domu od pewnego czaasu sa juz awantury, R się na mnie wsieka kiedy latam po mieszkaniu z lyzka co 30min i placze, ze Z nie chce jesc ze jest ospala i na pewno chora ,:-(

kitteku Was przynajmniej wszystko jest zdrowe i pożywne u nas menu jest okrojone, warzywa są blee, pieczywo praktycznie nie wchodzi w gre, jak by mogla to by zyla tylko na gotowanym miechu,kluchach jogurtach i mleku.

Ostatnia edycja:
Love nie lataj za nią z łyżka ! Nie ! Dokąd lataliśmy za Toska nic poza mlekiem nie jadla, przestaliśmy zaczęła wszystko jeść.

Co do menu małej, to chce jesć mleko to dawajcie mleko. Jak nam lekarka powiedziała je mleko to niech je to mleko i tylko to mleko jak tak chce minie jej i minęło!

Nie płacz przez tych pacanów lekarzy potrafią z igły zrobić widły, a jak są potrzebni to ich nie ma!

Powiedz mi czy mała się zmieniła w ciągu ostatniego czasu (w sensie zachowania) ?
Traci na wadze, czy poprostu nie przybiera ?

Love
ja tez uwazam ze Zosia ladnie je
mój Tymoteusz jest bardzo nieobiadowy
czasami jak ma dobry dzien to zje troche rosołku, buraczkowej lub kaszy z gulaszem ale zawsze jest to jedno danie drugiego juz nie ruszy
ale na ogól na obiad nei chce patrzec
pieczywo tez jest bleee
dobre jest tyrlko mleko z kaszą, wszelkiej masci jogurty (monte, danio, bacomy itp), jajko moze bycc i parówka z cieleciną, nic iwecej mu do szczescia nie potrzeba
daje mu mleko Bebik 3R (zeby bylo z kleikiem ryzowym, pozywniejsze) do tego kaszka Nestle "zdrowy brzuszek" 5 zbóż lub zboża z lipą to jakoś mu nadrabiam weglowodany
dzis np. zjadł:
rano 210 ml mleka z kasza
actimel
4 łyzeczki ziemniaczków z buraczkiem
jedną parókę cielęcą
jogurcik "gratka"
210 mleka z kaszą
i to wszystko (nie licząć kilku paluszków i chrupek)

waży 10800 g

staram się nie latac, ale to jest silniejsze ode mnie, ciagle mam wrazenie ze jest glodna, ze moze po troszeczku...
spadla ostatnio troszkę gdy przez 3 dni byly rzadkie kupki. generalnie ona od kilku mies chodzi w tych samych ubraniach z malo czego mi wyrosla...tak naprawde to chodzi w rozm 74 od jakiś 6 mies.tylko stopa rosnie.
jesli chodzi o zachowanie to kazdego dnia mnie zadziwia nowymi umiejetnosciami,jesli chodzi o sennosc to do tej pory spala raz w ciagu dnia teraz zdarza sie 2 razy, lecz nudzi sie o 6 ,kladzie sie ok 10 i pozniej ok 16

dostalam od tesciów działkowe warzywa
i tak mam:
cukinie, kabaczki, paprykę, pomidory, cebule
do tego serek topiony i zólty
makaron pelnoziarnisty
myslicie ze wyjdzie z tego jakas zapiekanka czy pozostac przy leczo?

No ja mam tylko kabaczka od teściowej i leży i na mnie patrzy i nie ma pomysłów na niego i się biedak męczy :-)
To co kobiety zaproponujcie coś :-)

reklama
Kwiatuszku dziękuję Ci za to że napisałaś ile Tymek zjada. Aż przestało mnie troszkę "dusic to coś w żołądku", ktore mi siedzi od czasu naszych perypetii żywieniowych

Do góry