reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

onka dzięki :-) a wiesz że chyba mam gdzieś gazetę z tym?? przypomnij mi co to za gazeta, bo w domu zawsze mam dwie mam dziecko i Twoje dziecko czy jakoś tak... jedno prenumeruje, a drugie mąż z pracy przynosi ;-) no i które wydanie będzie mi łatwiej zlokalizować :-D

Twoje dziecko nr 3/2011 ;-)
 
reklama
Ja dziś zrobiłam "zdrową" pomidorówkę:-)
Ugotowałam rosół na kurczaku ze wsi z warzywami (włoszczyzna) dodałam parę zabków czosnku. Potem zblędowałam wywar z częścią włoszczyzny i czosnkiem, dodałam dużo bazyli, koncentrat. Do talerza z zupą łyżka jogurtu, pychota!
 
Ja dziś zrobiłam "zdrową" pomidorówkę:-)
Ugotowałam rosół na kurczaku ze wsi z warzywami (włoszczyzna) dodałam parę zabków czosnku. Potem zblędowałam wywar z częścią włoszczyzny i czosnkiem, dodałam dużo bazyli, koncentrat. Do talerza z zupą łyżka jogurtu, pychota!

judysiu brzmi wybornie!!!! mniam!! narobiłaś mi smaka na pomidorówę ;-)
 
elvie zrobilam dzis twoje nalesniki.Ze tez dopiero dzisiaj,bo takie pyszne byly ze juz je moglam jesc dawno.Pychota.Beda czesto goscic u nas na stole.Jeszcze musze kiedys zrobic ta lazanie co podalas.Napewno rownie pyszna bedzie.
 
elvie o to przepis ma mój malutki torcik:
masa cukrowa jest z przepisu filonki z wątku przepisowego:
Filonka:
1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze

"Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy barwniki. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.

Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było klopotu - przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. "
Ja go tylko zmodyfikowałam, zamiast pół kg cukru pudru dałam kilogram i dodałam aromat migdałowy dzięki czemu masa smakuje i pachnie jak marcepan :-)
biszkopt to zmodyfikowany przepis Onki:
Skladniki:
2 zoltka
90g cukru
100-120g masła
1/2 cukru waniliowego
2 bialka
1-2 lyzki wody
100g maki pszennej tortowej
80g maki pszennej
1 pełna lyżeczka proszku do pieczenia

podana ilość składników wystarczy na tortownicę mini 16cm

Zoltka utrzec z polowa cukru i cukrem waniliowym na puszysta mase, dodać masło pokrojone na mniejsze kosteczki i ukręcić. Ubic piane z bialek, a gdy osiagnie miekka puszysta konsystencje dosypac powoli pozostaly cukier i ubijac dalej stopniowo dodajac po lyzce wody. Przelozyc delikatnie bialka i zoltka do jednej miski i wymieszac ostroznie. Make przesiac z proszkiem do pieczenia i posypac mase jajeczna, ostroznie zamieszac. Piec 25-40 min - do suchego patyczka. Przez pierwsze 15 min nie otwierac piekarnika.

No i najpierw upiekłam biszkopt, w tym czasie zrobiłam mase cukrową i podzieliłam na różne porcje i zabarwiłam :-)

po ostygnięciu biszkopta przekroiłam na pół i przełożyłam dżemem malinowym (w torcie na urodziny Qbka planuję zrobić krem cytrynowy).
cały tort z wierzchu posmarowałam kremem maślanym: przepis na tą porcję ciasta: pół kostki miękkiego dobrego masła śmietankowego połączyć ze szklanką cukru pudru (może być mniej cukru zależy od Twojego gustu smakowego) mieszasz aż do uzyskania odpowiedniej słodkości :-) smarujesz tym cały tort, aby masa się dobrze trzymała. Nigdy nie smaruj tortu z masą cukrową niczym co jest ze śmietaną - śmietana rozpuszcza masę. sztuczny marcepan zabarwiony rozwałkowujesz nakładasz odcinasz zbędne fragmenty i stawiasz na przygotowany wcześniej podkład, który też pokrywać masą marcepanową ale w innym kolorze :-) robisz ozdoby wedle uznania zapodajesz do lodówy do stężenia i już :-)
 
reklama
Do góry