elvie o to przepis ma mój malutki torcik:
masa cukrowa jest z przepisu filonki z wątku przepisowego:
Filonka:
1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze
"Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy barwniki. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.
Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było klopotu - przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. "
Ja go tylko zmodyfikowałam, zamiast pół kg cukru pudru dałam kilogram i dodałam aromat migdałowy dzięki czemu masa smakuje i pachnie jak marcepan :-)
biszkopt to zmodyfikowany przepis Onki:
Skladniki:
2 zoltka
90g cukru
100-120g masła
1/2 cukru waniliowego
2 bialka
1-2 lyzki wody
100g maki pszennej tortowej
80g maki pszennej
1 pełna lyżeczka proszku do pieczenia
podana ilość składników wystarczy na tortownicę mini 16cm
Zoltka utrzec z polowa cukru i cukrem waniliowym na puszysta mase, dodać masło pokrojone na mniejsze kosteczki i ukręcić. Ubic piane z bialek, a gdy osiagnie miekka puszysta konsystencje dosypac powoli pozostaly cukier i ubijac dalej stopniowo dodajac po lyzce wody. Przelozyc delikatnie bialka i zoltka do jednej miski i wymieszac ostroznie. Make przesiac z proszkiem do pieczenia i posypac mase jajeczna, ostroznie zamieszac. Piec 25-40 min - do suchego patyczka. Przez pierwsze 15 min nie otwierac piekarnika.
No i najpierw upiekłam biszkopt, w tym czasie zrobiłam mase cukrową i podzieliłam na różne porcje i zabarwiłam :-)
po ostygnięciu biszkopta przekroiłam na pół i przełożyłam dżemem malinowym (w torcie na urodziny Qbka planuję zrobić krem cytrynowy).
cały tort z wierzchu posmarowałam kremem maślanym: przepis na tą porcję ciasta: pół kostki miękkiego dobrego masła śmietankowego połączyć ze szklanką cukru pudru (może być mniej cukru zależy od Twojego gustu smakowego) mieszasz aż do uzyskania odpowiedniej słodkości :-) smarujesz tym cały tort, aby masa się dobrze trzymała. Nigdy nie smaruj tortu z masą cukrową niczym co jest ze śmietaną - śmietana rozpuszcza masę. sztuczny marcepan zabarwiony rozwałkowujesz nakładasz odcinasz zbędne fragmenty i stawiasz na przygotowany wcześniej podkład, który też pokrywać masą marcepanową ale w innym kolorze :-) robisz ozdoby wedle uznania zapodajesz do lodówy do stężenia i już :-)