wklejam przepis mojej koleżanki na coś w rodzaju chińszczyzny sama tego jeszcze nie jadłam ale ona się tym zachwyca wypróbuje to na roczek Natalki
INDYK Z ANANASEM
1 kg piersi z indyka (pokroić w dużą kostkę)
Marynata (2-10 godzin):
1 jajko (surowe)
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soli
1 łyżka wódki
Sos:
4 łyżki keczupu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki octu 10%
sok z puszki ananasa
łyżeczka soli
2 łyżki wegety
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka wody
Jarzyny:
3 czerwone papryki
1 szklanka marchewki ugotowanej (kostka)
4 cebule pokrojone w łódeczki
1 puszka ananasa
4 ząbki czosnku wyciśniętego
Indyka wyjąć z marynaty, oprószyć mąką ziemniaczaną - smażyć w 3 porcjach po 5 minut, potem wszystko jeszcze przesmażyć razem 5 min. (na złoty kolor). Smażyć warzywa, dodać do indyka, na oleju usmażyć czosnek i dodać z olejem do warzyw. Na zimną patelnię wlać olej + 1 łyżka wódki + ananas pokrojony (biały), dodać do indyka i warzyw w dużym pojemniku. Smażyć dodając sos i mieszając do zgęstnienia.
Smacznego!
INDYK Z ANANASEM
1 kg piersi z indyka (pokroić w dużą kostkę)
Marynata (2-10 godzin):
1 jajko (surowe)
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soli
1 łyżka wódki
Sos:
4 łyżki keczupu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki octu 10%
sok z puszki ananasa
łyżeczka soli
2 łyżki wegety
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka wody
Jarzyny:
3 czerwone papryki
1 szklanka marchewki ugotowanej (kostka)
4 cebule pokrojone w łódeczki
1 puszka ananasa
4 ząbki czosnku wyciśniętego
Indyka wyjąć z marynaty, oprószyć mąką ziemniaczaną - smażyć w 3 porcjach po 5 minut, potem wszystko jeszcze przesmażyć razem 5 min. (na złoty kolor). Smażyć warzywa, dodać do indyka, na oleju usmażyć czosnek i dodać z olejem do warzyw. Na zimną patelnię wlać olej + 1 łyżka wódki + ananas pokrojony (biały), dodać do indyka i warzyw w dużym pojemniku. Smażyć dodając sos i mieszając do zgęstnienia.
Smacznego!