reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

wklejam przepis mojej koleżanki na coś w rodzaju chińszczyzny sama tego jeszcze nie jadłam ale ona się tym zachwyca :) wypróbuje to na roczek Natalki

INDYK Z ANANASEM
1 kg piersi z indyka (pokroić w dużą kostkę)
Marynata (2-10 godzin):
1 jajko (surowe)
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soli
1 łyżka wódki
Sos:
4 łyżki keczupu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki octu 10%
sok z puszki ananasa
łyżeczka soli
2 łyżki wegety
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka wody
Jarzyny:
3 czerwone papryki
1 szklanka marchewki ugotowanej (kostka)
4 cebule pokrojone w łódeczki
1 puszka ananasa
4 ząbki czosnku wyciśniętego

Indyka wyjąć z marynaty, oprószyć mąką ziemniaczaną - smażyć w 3 porcjach po 5 minut, potem wszystko jeszcze przesmażyć razem 5 min. (na złoty kolor). Smażyć warzywa, dodać do indyka, na oleju usmażyć czosnek i dodać z olejem do warzyw. Na zimną patelnię wlać olej + 1 łyżka wódki + ananas pokrojony (biały), dodać do indyka i warzyw w dużym pojemniku. Smażyć dodając sos i mieszając do zgęstnienia.

Smacznego! :)

reklama
no i kupilam barwniki w hurtowni spozywczej ..13 zl za buteleczke ale wystarczy kropeleczka a kolor masy jest super intensywny,,,juz se sprawdzialm mase z tego przespisu co podalam ...jest idealna...teraz lezakuje w zamrazali.

dziewczyny, a czy któraś może podać taki jakiś przepis na sam tort ?? jak krok po kroku zrobić tort dla naszych roczniaków?? :eek: ja jestem ciemna masa w te klocki... a chciałabym sama zrobić tort

Kici napisz więcej jaki tort Cię interesuje. Czy ma być na biszkopcie, czy ma być pokryty masą plastyczną, czy Q też będzie go jadł itp, itd

Dobrze, ze kici pyta :-)
ja postanowilam biszkopt gotowy z piekarni kupic. Chyba 24 zl za kg sobie licza. Ne potrafie niestety go upiec. natomiast krem do tortu - nadal licze na jakis przepis od Was :-) U mnie bedzie duzo dzieci ok 12 i myslalam o owocowym kremie takim jak ananasowy, brzoskwiniowy. truskawka odpada. krem nie moze wylac sie pod ciezarem masy plastycznej, a jednoczesnie nie chce zbyt tłustego, mdlącego. sama uwielbiam tort cassate

Kici napisz więcej jaki tort Cię interesuje. Czy ma być na biszkopcie, czy ma być pokryty masą plastyczną, czy Q też będzie go jadł itp, itd

chcę, żeby Q też go jadł. no i chciałabym pokryć go masą plastyczną jak najbardziej :-) wiem, że można robić torty z takich zwykłych biszkoptów ciasteczkowych, ale wiem, że samodzielne zrobienie biszkopta nie jest aż tak trudne... więc może warto wszystko samemu zrobić.

chcę, żeby Q też go jadł. no i chciałabym pokryć go masą plastyczną jak najbardziej :-) wiem, że można robić torty z takich zwykłych biszkoptów ciasteczkowych, ale wiem, że samodzielne zrobienie biszkopta nie jest aż tak trudne... więc może warto wszystko samemu zrobić.

Upieczenie biszkopta jest bardzo proste, to chyba najmniej skomplikowane ciasto. Jednak radze wczesniej sprobowac, bo najtrudniejsza czesc to upiec go tak, zeby byl puszysty. Jak chcesz to poszukam ci sprawdzonego przepisu mojej mamy.

reklama
Upieczenie biszkopta jest bardzo proste, to chyba najmniej skomplikowane ciasto. Jednak radze wczesniej sprobowac, bo najtrudniejsza czesc to upiec go tak, zeby byl puszysty. Jak chcesz to poszukam ci sprawdzonego przepisu mojej mamy.

Oj zdziwiłabyś się ile szukałam dobrego, sprawdzonego przepisu na biszkopt. Do tej pory mój biszkopt nawet nie miał 3 cm. Ale w końcu znalazłam idealny przepis.
Więc wcale nie jest to łatwe upiec biszkopt. Wypróbowałam już nawet opcje z octem w składzie ciasta.
Przepis miałam na kompie, ale coś mi się porobiło z openoffice i nie otwiera nic. Jak tylko dam radę naprawić to wstawię przepis.

Trzeba pamiętać, że przed nałożeniem masy plastycznej, należy tort posmarować najlepiej kremem. Jeśli tego nie zrobimy, masa nie będzie się trzymać. Masa nie może być położona też na bita śmietanę, bo wtedy zacznie się rozpuszczać. Do posmarowania wierzchniej warstwy może być krem maślany: Stosuję taki przepis:

1 kostka miękkiego masła
1 łyżka mleka
ok. 1 szkl. cukru pudru
Masło miksujemy na lekką masę, dodać mleko i cukier puder. To wszystko.
Można dodać też kakao, ale najpierw trzeba je rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Krem ma być gęsty, ale gładką konsystencję.

Do góry