reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
musze sobie te przepisy pokopiować ;-)

za to ja wczoraj machnęłam jeszcze wieczorem ciasto. Tylko nie wiem jeszcze jakie jest w smaku bo padłam jak kawka wieczorem. Wg mojej mamy znika na jedno posiedzenie i nie zostaje nawet okruszyna :-D

Należy tak:
upiec biszkopt (ja zrobiłam z 5 jaj) i super duży mi wyrósł :tak: (dla chętnych napiszę jak ja robię biszkopt. Ubijam pianę na super sztywno, dodaje cukier i dalej ubijam jakieś 5 minut, potem żółtka i dalej ubijam - wszytko na najwyższych obrotach. Potem zmniejszam obroty na najniższe i powoli dosypuje mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewam na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam na sam termoobieg do piekarnika nagrzanego do 180 st. Jak się z góry fajnie zrumieni wyłączam piekarnik i uchylam lekko drzwiczki tak na 10 minut go zostawiam - dzieki temu biszkopt nie opadnie w zetknięciu z duużo niższa temperaturą na zewnątrz. No i wyjmuje biszkopt)
na wystygnięty biszkopt nałozyłam masę krówkową (kupiłam z bakalandu i byla suuuper gęsta i już z margaryną jej nie rozrabiałam)
na masę petitki (można nasączyć alkoholem ale ja tego nie zrobiłam bo dzieciaki też będą jadły)
i na to zrobiłam polewę kakaową

POlewa kakaowa
100 g margaryny rozpuścic
dodać 150 g cukru pudru
i mieszać aż się cukier fajnie rozpuści (może trochę chrupać nic sie nie stanie)
ciągle mieszając na małym ogniu dodać
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka (zwykłego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
wszystko mieszać do uzystkania gładkiej masy
zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego wystudzenia (chodzi o to żeby masa nie spłynęła z ciasta a ładnie się trzymała. Trzeba uważać żeby nie przegapić tego momentu bo potem masa robi się mało plastyczna)
Wylac masę na ciasto i rozsmarować.

Smacznego

aaaa co do tortów i barwników....bo juz szukam w sklepach tych barwników i nigdzie nie ma nawet w tych wielkich sieciowych.....słyszalam ze mogą byc w drogerii...przy okazji wpadne.

aaaa co do tortów i barwników....bo juz szukam w sklepach tych barwników i nigdzie nie ma nawet w tych wielkich sieciowych.....słyszalam ze mogą byc w drogerii...przy okazji wpadne.

Pytałam w tesco, realu, kauflandzie, almie i tam nie mają. Też słyszałam o drogerii, ale tam już nie dotarłam. Zostaje allegro.
Z braku barwników robię inny tort. Stwierdzam, że jeśli zamówię je przez internet to nie opłaca się robić samemu tortu. Dlatego zrobię tort z białą masą + masa różowa z jo-jek. Bo i tak A. jeszcze nie będzie czaiła o co chodzi, ale już za rok obowiązkowo coś kolorowego.

potrzebuję sprawdzonego przepisu na ananasową masę do tortu. inne, najlepiej lekkie, mile widzane:-) No i pomysły na menu na roczek.. Cos nie somplikowanego i smacznego przede wszyskim dla dzieci
Myślalam o salatce owocowej, nugettsach... podpowiedzcie coś

Kurcze ja tez sie oszukalam tych barwnikow i nic.Nigdzie nie maja.Pewnie trzeba bedzie zrobic jakis zwykly torcik.

salamandra ja czekam na przepisy tak jak Ty.

dziewczyny co do barwników spożywczych to wyczytałam że niektóre farbki do jajek nadają się do barwienia tylko trzeba przeczytać na odwrocie jak jest napisane "barwnik spożywczy" to OK można spokojnie stosować.

to ja wam podpowiem przepis na "piankę" jak ptasie mleczko

Ubić na sztywno 2 śnieżki wg przepisu i dodać ścinającą się galaretkę (2 galaretki w jednej porcji wody) kolor wg życzenia ;-)

takie ptasie mleczko można wlać do miski lub wylać na biszkopt i do lodówki żeby sie zetło

reklama
u nas ur beda bardziej w doroslym gronie przynajmniej te pierwsze. wiec dania tez bardziej dla doroslych co nie znaczy ze jakies dzieciowe przekaski tez sie znajda. bo dziec bedzie jeden prócz naszego.... roczniak siostry
-zrobi sie jakies sałatki, zupke na pierwsze, pieczona karkówka z jakims sosem, jakies inne miesko, ryz z brzoskwiniami i ananasem, przystawki z łososia bo uwielbiam, piesi z kujcaka w jakiejs postaci , frytki do tego, no i oczywiscie kilka ciast na slodko , moze jakies deserowe kanapeczki, i kolorowe napoje no i w roli głownej TORT

Do góry